Alternativ camping og outdoor i fremtiden

Campinglivsstil

Outdoor og bæredygtighed på fremtidens campingplads

En række danske campingpladser har i projektet Camp Now igangsat et udviklingsarbejde, der skal være med til at skabe en ny type pladser, som tiltrækker nye målgrupper.

En række danske campingpladser har i projektet Camp Now igangsat et udviklingsarbejde, der skal være med til at skabe en ny type pladser, som tiltrækker nye målgrupper. En af pladserne er Camp Hverringe på Fyn, som planlægger et helt nye outdoor-område og vil indrette hele pladsen mere på naturens præmisser.

 

Af Jan Aagaard

Den klassiske campingplads med gode faciliteter, nyslået græs og havestolshygge er ikke længere nok for en ny generation af campister.

De går faktisk efter noget helt andet og definerer sig slet ikke som campister. For dem er det nærhed til naturen, autentiske outdoor-oplevelser og en bæredygtig livsstil, der tæller.

Denne ”nye” gruppe af turister vil mange danske campingpladser gerne være bedre til at tiltrække. Det er baggrunden for et udviklingsarbejde, der gennem de seneste par år har fundet sted i regi af projektet Camp Now, som Dansk Kyst- og Naturturisme står bag. Camp Now har netop til formål at styrke og udvikle campingproduktet til en moderne, bæredygtig og naturbåren overnatningsform.

– Når nye tiltag kombineres med alle de fordele, camping i forvejen rummer, såsom åben himmel, nærhed til naturen, let tilgængelige fællesskaber og ikke mindst bæredygtighed, kan camping blive endnu mere attraktivt, end det i forvejen er, siger Mette Greisen Damsgaard, specialkonsulent hos Dansk Kyst- og Naturturisme.
 

Tipi og shelter
Der er både tipi, sheltere og safaritelte i det nye outdoor-område.
 

Går en anden vej

10 campingpladser rundt om i Danmark har siden 2020 deltaget i projektet og arbejdet med en målrettet udviklingsplan i samarbejde med konsulenter og landskabsarkitekter. En af pladserne er Camp Hverringe ved Kerteminde, hvor man i forvejen gennem nogle år havde arbejdet på at tiltrække nye målgrupper.

– For fem-seks år siden investerede vi som den første plads i Danmark i nogle store, franske safaritelte. Vores ejere er ikke interesseret i udbygge stort og konkurrere på markedet for vilde vandlande og lignende. Så vi prøvede at gå en anden vej og oplevede, at vi fik fat i nogle andre gæster på den måde, fortæller camp manager Torben Frydenlund Rasmussen.

De seneste år har pladsen også oplevet en øget tilstrømning af nye gæster i telte og gamle camp-let-vogne, som har fået nyt liv.

– De gæster ser ikke sig selv som campister, men som turister i eget land, der havde fundet ud af, at en-to uger på en campingplads giver dem et særligt nærvær og samvær i familien. De efterspørger ikke de samme ting som andre gæster, de benytter pladsens selv-check-in og passer i det hele taget mere sig selv, fortæller Torben Frydenlund Rasmussen.
 

Camp Now
 

Tipi, sheltere og muldtoilet

Med udgangspunkt i de nye målgrupper begyndte Camp Hverringe for et par år siden at arbejde med planer om at skabe et egentligt outdoor-område på pladsen, ligesom man fik tilladelse til at etablere et nyt hytteområde tæt på vandet. Og derfor passede Camp Now-projektet perfekt til campingpladsen ved Kerteminde.

– Projektet var en unik chance for virkelig at rykke på vores planer. Vi har fået professionel sparring til vores konceptudvikling og har fået lavet en helhedsplan, som rækker en del år ud i fremtiden. Vi har også fået hjælp til at starte vores arbejde henimod en mere bæredygtig plads, fortæller Torben Frydenlund Rasmussen.

I den nye helhedsplan er campingpladsen i højere grad end i dag indrettet på naturens præmisser, hvilket hele tiden har været ejernes ønske. Det nye hytteområde med moderne hytter er udformet, så det kommer til at falde ind i naturen langs kysten.

Hytteområdet kommer til at ligge tæt på det nye outdoor-område, som skal etableres i et mindre skovområde på pladsen.

Her bliver der plads til 70-75 enheder med safaritelte, teltpladser, shelters samt tipi, bålhytte og muldtoiletter – altså faciliteter, man umiddelbart mere forbinder med en shelterplads i skoven end en campingplads. Gæsterne i outdoor-området har dog også mulighed for at bruge alle de almindelige faciliteter på pladsen – herunder bad og toilet.

 

Er der plads til alle?

Undervejs i projektet har Camp Hverringe også skullet arbejde med at definere, hvilken form for campingplads man vil være i fremtiden, og det har rejst et centralt spørgsmål: Kan en campingplads godt indrettes til at rumme både de klassiske campister med campingvogne og villatelte – og de såkaldte outdoor-typer? Eller skal man satse på enten den ene eller anden type gæst?

– Det er et svært spørgsmål at besvare. Vi vil gerne have plads til flere forskellige typer af gæster, og for at det lykkes, skal vi have så stor respekt som muligt for dem hver især. Vi har den fordel, at vi ligger på et meget stort område, hvor vi har mulighed for at opdele pladsen i forskellige zoner med hver sin tilkørsel, siger Torben Frydenlund Rasmussen.

Men samtidig skal der også fokuseres på ting, som alle typer af gæster har tilfælles – og måske også på aktiviteter og faciliteter, som ikke alle gæster umiddelbart søger, men som de alligevel kan få interesse for.

– Det bliver en hårfin balance i vores markedsføring, for vi må for alt i verden ikke skuffe gæsterne, når de kommer hos os. Vi kalder os f.eks. ikke en campingplads, men en camp, men vi har jo også mere traditionelle campister med campingvogn. Vi tror imidlertid på, at den type af gæster også gerne vil opleve naturen og lave anderledes ting som at bygge en tømmerflåde eller udforske en barefoot-sti, siger Torben Frydenlund Rasmussen.

 

Vandbesparelse
Sådan bliver der sparet på vandet i badet.

DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her