Tips & Teknik
Sådan optimerer du din vogn til vintercamping
Det behøver ikke at koste en formue at opgradere din campingvogn eller autocamper, så du får mere komfort på vintercamping.
Af Torben Brandt Foto: Rasmus Schønning
Luksus og komfort er stærkt vanedannende, men du får også lov til at betale for herligheder som centralvarme, vandbåren gulvvarme, dobbeltbund i magasinerne og opvarmede spildevandsafløb, som de bedste vintervogne byder på.
Det er i den sidste ende op til dig, om du vil bruge de ekstra penge, en vintervogn koster, for det afhænger både af privatøkonomi, generelle prioriteringer, om du vintercamperer i meget kolde egne, og selvfølgelig også hvor ofte du camperer om vinteren.
Bruger mere gas
De fleste moderne campingvogne og autocampere er i dag så velbyggede, at de kan bruges til vintercamping, hvis blot du er indstillet på, at dit gas- og elforbrug vil være højere i en standardvogn end i en velisoleret vintervogn, og at du har mindre komfort.
Der er dog flere ting, du forholdsvis let kan gøre, som kan gøre din autocamper eller campingvogn mere velegnet til vinterbrug og øge komforten betragteligt, uden at det slår bunden ud af din privatøkonomi.
Dobbeltbund i magasinerne
En ret simpel ting med stor effekt er at lave dobbeltbund under seng og/eller siddegruppe.
Ofte proppes disse rum med bagage, hvilket blokerer for, at den varme luft kommer ordentlig rundt i vognen, men her hjælper dobbeltbunden, fordi bagagen kan placeres oven på den nye plade, alt imens den varme luft frit kan strømme imellem vognens oprindelige bund og den nye plade.
Dermed får du en bedre varmegennemstrømning i vognen og mindsker risikoen for kolde vægge og kondens på ruderne.
Og det er ikke raketvidenskab at lave sin egen dobbeltbund. Køb en krydsfinerplade og skær den ud, så størrelsen passer under seng og siddegruppe. Lav derpå en firkantet ramme, der går langs kanten af seng/siddegruppe med nogle støtteklodser centralt, som du lægger pladen på.
Skru den nye bund fast i skelettet ovenfra, så det hele ligger stabilt. Det er vigtigt, at din nye bund ikke går helt ud til væggen, så den blokerer for luftgennemstrømningen.
Husk, at du aldrig må tildække vognens tvangsudluftning – i stedet skal du bore et hul i din nye finerplade, så der er plads til at føre tvangsudluftningen op igennem pladen.
At du måske ikke er den helt store håndværker, skal ikke afholde dig fra at gå i krig med et projekt af denne art. Det hele er godt skjult under seng og sofa, så skulle din finish halte lidt, er der ikke andre end dig, der ser det.
Gulvvarme luner
Selvom din campingvogn ikke er født med gulvvarme, kan du godt få varme fødder alligevel. En nem måde er at købe et varmetæppe, som virker efter samme princip som en varmepude.
Tæpperne fås i forskellige størrelser og farver, og de virker ganske enkelt ved, at du tilslutter dem vognens 230 volt. Efter få minutter er tæppet varmt og klar til at lune dine fødder.
En anden mulighed er, at du køber gulvfolie med indbyggede varmetråde, som du lægger i de områder, hvor du ønsker gulvvarme. Folien fås typisk i bredderne 43 cm, 53 cm og 69 cm, og derpå køber du det antal meter, du skal bruge.
En meter folie med en bredde på 53 cm koster cirka 350 kr., hvortil skal lægges prisen for en omformer, som koster et sted mellem 1.100 og 1.300 kr.
Du monterer folien med tape på gulvet, og så lægger du et gulvtæppe ovenpå, fordi folien ikke egner sig til at gå på. Er du i tvivl om, hvordan det skal gøres, kan du få et værksted til at udføre opgaven, når du alligevel har vognen til service.
Du kan få faconsyet dit tæppe hos en specialforretning, så det passer perfekt til vognen, og samtidig sikrer du, at du får et tæppe, som varmen kan ånde igennem, så gulvet ikke bliver varmeskadet.
Afhængig af tæppekvalitet og vognstørrelse skal du regne med, at faconsyede tæpper til campingvogne og autocampere koster fra cirka 4.500 kr. op til godt 9.000 kr.
Husk, at gulvarme er en behagelig luksus, men det er kun en sekundær varmekilde. Du skal altså ikke forvente at kunne opvarme vognen med gulvvarme.
Giv varmen et ekstra spark
En effektiv måde til at få ekstra varme i campingvognen eller autocamperen er at montere en elektrisk Truma Ultra Heat bag på gasvarmeovnen.
Ultra Heat har tre forskellige varmestyrker – 500 w, 1000 w og 2000 w – og kan monteres på såvel S3004 som S5004, der er Trumas gasvarmeovne til henholdsvis mindre og større vogne.
Ultra Heat sikrer, at du har adgang til elektrisk opvarmning, og den er et glimrende supplement til gasovnen, der i nogle tilfælde kan have svært ved at blæse varmen helt ud i hjørner og kroge.
Kronings Heat 1500+ er et elektrisk supplement til gasvarmen
Et alternativ til Trumas produkt er Kronings Heat 1500+, som ligeledes er et elektrisk varmeapparat med tre blæservarmetrin.
Apparatet fylder ikke alverden og kan enten indbygges i vognens eksisterende varmeanlæg eller placeres under magasiner, i et klædeskab eller lignende.
Såvel Truma Ultra Heat som Kronings Heat 1500+ kan på nettet findes i prislejet 2.200-3.000 kr., hvortil skal lægges udgift til den fagmand, som skal stå for monteringen, for det må du ikke selv.
Montér WL-ventiler
Du kan også vinteroptimere ved hjælp af WL-ventiler, som er plasticventiler, der placeres på varmeslangerne under vognens vinduer, hvor de hjælper den varme luft med at komme op. Dermed giver de varme i vognen og forebygger kondens på ruderne.
Du monterer dem ved at skære varmeslangen over med en skarp kniv på det sted, hvor du gerne vil have luften op. Derpå sættes WL-ventilen fast mellem de to slangestykker og fastgøres med enten små skruer eller gaffertape. Regn med at bruge to ventiler under små vinduer og tre ventiler under store vinduer.
Afdækning til køleskabet
Når du camperer om vinteren, kan du opleve kuldeindfald fra blandt andet køleskabet, hvilket kan forebygges ved at tilkøbe en vinterafdækning til køleskabsristen.
Ristene fås i forskellige modeller og størrelser, som passer til de mange køleskabsvarianter, der findes på markedet.
Også døren er et sted, hvor du kan opleve, at det trækker ind. Hæng eventuelt et tykt tæppe op som et ekstra lag isolering, og det samme kan du efter behov gøre ved vinduerne.
Køb spande til vandet
Når det er rigtig koldt, og du camperer uden at have en vintervogn, risikerer du, at det vand, der står i dine afløbsrør under toilet og køkken, fryser og tilstopper afløbet.
Det problem kan afhjælpes billigt og forholdsvis nemt ved at afmontere afløbsrørene under køkken og toilet og lade vandet løbe direkte ned i et par spande.