Rundkirkerne på Bornholm har en helt særlig historie. Foto: DCU

Campingferie i Danmark

10 seværdigheder du skal se på Bornholm

Går din ferie med familien til Bornholm, så får du her 10 børnevenlige seværdigheder på solskinsøen. Du finder desuden masser af smukt beliggende campingpladser på Bornholm.

Af Torben Brandt

Med en størrelse på 589 kvadratkilometer er Bornholm til at overskue. Alligevel kan det være svært at vælge blandt seværdighederne, når man skal udpege 10 ting, turisten ikke må gå glip af på Bornholm. 

Lad det være sagt med det samme: Valget kunne sagtens være faldet på andre seværdigheder, for trods sin beskedne størrelse er der et utal af muligheder for aktiviteter på Bornholm.

 

10 seværdigheder du skal se på Bornholm

Helligdomsklipperne

På strækningen mellem Gudhjem og Tejn ligger Helligdomsklipperne, som er en samling barske og smukke klippevægge og -grotter.

Bornholm, seværdigheder, Helligdomsklipperne

Én af grotterne er Sorte Gryde, som er cirka 60 meter dyb. Den kan man komme til via en bro og en stige, som fører frem til indgangen til grotten. Herefter er det op til ens mod og evner, hvor langt ind i grotten, man herpå vil gå. 

Inde i grotten bor i øvrigt en smågiftig grotteedderkop, Meta Menardii, som stortrives med fugt og mørke. Den vil helst passe sig selv, men skulle man være uheldig at blive stukket, svarer det nogenlunde til et bistik. 

Sorte Gryde har den fordel, at den ligger blot fem minutters gang fra det interessante Bornholms Kunstmuseum. 

Dermed er det muligt for familien at slå flere fluer med et smæk, for kombinerer man de to oplevelser, kan de voksne kan få lov at være kulturelle, mens børnene kan ”bestikkes” med udsigten til et besøg i Sorte Gryde. 

Det er dog IKKE muligt at gå ind i Sorte Gryde, når vejret er dårligt. 

 

Rundkirker

Bornholm er ikke mindst kendt for sine fire rundkirker. Hver har sin charme, men vil man se den største og mest kendte af dem, er det på Vietsvej i Østerlars, det foregår.

Kirken menes at være bygget omkring år 1.150 – til gengæld ved man ikke, hvorfor den er rund. Der er adskillige teorier, men det er alt sammen gætværk, for man har ingen eksakt viden. 

Østerlars Rundkirke har nogle smukke kalkmalerier, der forestiller Jesus fødsel, hans liv og dommedag. 

Det er muligt at gå ad en smal trappe op til de øverste dele af kirken, hvorfra der er en fin udsigt over området.

Østerlars rundkirke er omgærdet af en del mystik. I hvert fald mener den kontroversielle bornholmske journalist og forfatter Erling Haagensen, at Tempelridderne har begravet en skat på stedet. Om det er den hemmelige gral, sølv eller guld eller bare sort muld og mus, der ligger begravet under kirken, svæver hen i det uvisse, men ifølge ophavsmanden til teorien, så er det Tempelherrerne, der står bag placeringen og byggeriet af de bornholmske kirker som et led i korstogene.

De fire kirker skulle ifølge teorien være placeret, så de sammen med Christiansø danner en hellig geometri af sekskanter. 

De tre andre bornholmske rundkirker ligger i Olsker, Nylars og Nyker. Rundkirken i Nyker er den mindste af de fire, kirken i Nylars er den bedst bevarede, mens Olsker er den højeste af de fire bornholmske rundkirker. 

Det er i øvrigt strengt forbudt at grave efter opdigtede skatte og hellige graler ved nogen af kirkerne. DCU henviser i stedet til, at besøgende bruger deres sunde fornuft, når de besøger seværdigheder, uanset hvor i verden man bevæger sig.

 

Besøg specialbutikkerne

Bornholms natur indbyder til god gastronomi, og det afspejler sig også i øens mange specialforretninger, hvoraf mange ligger i Svaneke. 

Butikkerne bruger ofte øens råvarer i produktionen, og det er der kommet fine resultater ud af. Vi nævner i flæng: 

  • Den kendte Bülow Lakrids stammer oprindeligt fra Svaneke, og har fortsat en lakridsbutik i byen. 
  • Mermaid’s Universe fremstiller delikate vingummier og lækker is. 
  • Svaneke Bryghus er et slaraffenland for gæster med hang til specialøl og veltilberedt mad. 
  • Svaneke Chokoladeri (billedet red.) baserer sine mange produkter på udsøgt belgisk chokolade. 
  • Karamelleriet laver vidunderlige karameller i mange varianter. 
  • Svaneke Bolcher byder på et utal af smagsvarianter, og i øvrigt ligger usædvanlig hyggeligt i en mere end 200 år gammel købmandsejendom.

 

Bornholm, seværdigheder, Svaneke Chokoladeri

Alle disse butikker ligger inden for en radius af få hundrede meter. 

Når maven og den søde tand er blevet tilfredsstillet, kan det anbefales at lægge vejen forbi Pernille Bülow Glas, ligeledes i Svaneke, som er en kombination af butik og arbejdende værksted, hvor man ser glaskunstnerne i aktion på helt tæt hold. 

Der findes naturligvis også specialbutikker andre steder på øen, blandt andet i Gudhjem og Rønne.

 

Dueodde Strand

Der er flere vidunderlige strande på Bornholm, blandt andet Balka Strand syd for Nexø. På Dueodde Strand, hvor sandet er så fint, at det har været brugt i timeglas, og vandet er samtidig så rent, at man selv meget langt fra land stadigvæk kan se bunden.

Stranden er flere kilometer lang, og begynder ved Snogebæk på den østlige side af Bornholm, hvorfra den via Dueodde fortsætter til Jomfrugård Strand, der ligger for enden af Udegårdsvejen på den vestlige side af Dueodde.

Strækningen fra Dueodde Fyr til Jomfrugård tiltrækker i øvrigt mange naturister, især fra Tyskland. Så bryder man sig ikke om at deltage i eller se på nøgenbadning, skal man altså holde sig væk fra dette område.

Lige ved Dueodde Strand ligger et par glimrende campingpladser, blandt andet Dueodde Familiecamping og Møllers Dueodde Camping, der begge ligger helt ned til vandet.

 

Rokkestenen

Kan en cirka 35 tons tung sten virkelig rokke? Ja, det kan Rokkestenen på Bornholm, hvis du lægger lidt kræfter i og skubber det rigtige sted.

Bornholm, sevaerdigheder, Rokkestenen

Rokkestenen er en vandreblok, der er blevet transporteret til Paradisbakkerne af indlandsisen under istiden. 

Der er to forskellige måder at komme ind til Rokkestenen på. Den ”røde” tur er på 2,5 km, og begynder fra Klintebygård i den sydlige del af Paradisbakkerne, mens den ”gule” tur er på 6,5 km og begynder ved parkeringspladsen ved Oksemyrvej. Begge ruter går gennem herlig natur, men er du usikker på formen, er det klogt at vælge den korte rute.

 

Christiansø

Det vil være synd at forlade Bornholm uden at have taget en tur til Christiansø, Danmarks østligste punkt med cirka 100 fastboende.

Ro og skøn natur serveres ad libitum på Christiansø, der er en del af Ertholmene, som, ud over Christiansø, består af øerne Græsholmen og Frederiksø, der ligger klos op ad hinanden.

Christiansø er af kendt for sine sild, men derudover har øen også, takket være sin centrale placering i Østersøen, spillet en vigtig rolle i forhold til at forsvare Danmark.

I 1684 blev der således anlagt en flådebase på Christiansø, fordi stedet var ideelt til at holde øje med den svenske flåde, der sejlede i området, ligesom basen var af stor betydning under Englænderkrigen fra 1807 til 1814. I 1855 blev fæstningen droppet, men øen ejes den dag i dag af Forsvarsministeriet.

Både natur og bygninger er fredet på øen, hvortil man kan sejle fra Gudhjem. Sejltiden er cirka 55 minutter fra Gudhjem.

Det er muligt at overnatte på Christiansø, enten på kroen eller på den lokale campingplads, men det kræver, at der bookes i god tid. Christiansø og Ertholmene besøges hvert år af cirka 40.000 turister, der blandt andet nyder at springe i havet her fra Lilletårn på Frederiksø.

 

Hammershus fra vandsiden

Hammershus er en imponerende borgruin, som næsten er et must, når man besøger Bornholm.

Den ligger utrolig smukt på nordkysten, stort set klos op ad DCU’s samarbejdsplads, Lyngholt Familiecamping, hvorfra man kan spadsere til Hammershus.

Men har du nogensinde set Hammershus fra vandsiden? Den oplevelse kan man få med en af de tre både, der udgør Hammerhavnens Bådfart på Sænevej i Allinge.

Bornholm, seværdigheder, Hammershus

Turen tager cirka 45 minutter, og undervejs får man – ud over en smuk udsigt over Hammerhus – lov at sejle langs klipperne, hvor man med en underholdende skipper som guide kommer tæt på klippeformationer som Løvehovedet og Kamelerne, samt Danmarks største fuglefjeld.

Kaptajnen sejler også ind i den våde ovn, som er en cirka 70 meter dyb hule i klippen.

Bådene sejler fra 1. maj til udgangen af september.

 

Almindingen

Trods sin beskedne størrelse huser Bornholm Danmarks femtestørste skov, Almindingen, der rummer nogle af øens bedst kendte seværdigheder.

Ekkodalen med sit markante ekko eller Bornholms højeste punkt, Rytterknægten, på 162 meter, ligger således begge i Almindingen, hvor naturen byder på både klipper, moser og søer.

Svampeplukkere har kronede dage i Almindingen, hvor skovbunden byder på en lang række interessante arter, og derudover er det 3.800 hektar store skovområde et meget populært sted at løbe, vandre og cykle.

Almindingen er også hjemsted for en stor flok europæiske bisonokser.

 

Jons Kapel

Lidt nord for Hasle på Bornholms vestlige kyst finder man Jons Kapel, som er en hule, der ligger inde i klippen, Jons Kirke. Jons Kapel stammer ifølge sagnet fra den irske præst, Jon, der levede og prækede fra sin talerstol i dette område.

Jons Kapel på Bornholm

Jons Kapel er et temmelig anstrengende stykke natur at nå frem til, for man skal først ned og derefter op af en temmelig stejl trappe.

Der hersker lidt uenighed om, hvor mange trin trappen egentlig har, men det er i hvert fald på den anden side af 150, så stedet egner sig ikke for gangbesværede, som det fremgår af billedet.

På de dage, hvor det blæser, og bølgerne skyller ind mod klipperne, er det en speciel oplevelse at stå på toppen af de cirka 40 meter høje klipper, som omgiver Jons Kapel.

 

Bornholms Forsvarsmuseum

Du vidste det muligvis ikke, men jo, Bornholm har faktisk et Forsvarsmuseum på Arsenalvej i Rønne.

Museet giver et rigtig fint indblik i det bornholmske forsvar gennem tiden, og især er det spændende at læse om slutningen på 2. Verdenskrig, hvor bornholmerne i forbindelse med befrielsen følte sig groft svigtet.

De allierede tøvede nemlig med at sende tropper til Bornholm, der kunne tage imod tyskernes overgivelse, og i stedet gennemførte Sovjetunionen massive bombeangreb fra luften, som kostede flere dræbte og anrettede store materielle ødelæggelser, ikke mindst i Rønne og Nexø.

Russerne trak sig først tilbage fra øen 5. april 1946, og det er, sammen med meget andet spændende bornholmsk militærhistorie, fint beskrevet og illustreret på museet.

Find campingplads på Bornholm

Bornholm har en perlerække af smukt beliggende campingpladser. DCU har en campingplads i Rønne. Find den campingplads, der svarer til jeres behov lige her.

DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her