Rejseinspiration
5 oplevelser for alle aldre i Roskilde
Hvis man skulle lave en top 100 over steder, enhver dansker bør have besøgt mindst en gang i sit liv, er Roskilde med sine uomgængelige seværdigheder og hyggelige stemning helt klart med på listen.
Af Kirstine Krefeld og Lars Milbæk
Oplev det imponerende vikingeskibsmuseum
En kort gåtur gennem en smuk park fra Roskilde Domkirke ligger Vikingeskibsmuseet. Den enkle, smukke bygning med de kæmpemæssige panoramavinduer troner i bunden af Roskilde Fjord som en slags gravmonument over skibene og alle de mænd, der gennem tiden måtte være gået ned dem.
Smukkere og mere passende gravmonument end lige her ved Roskilde Fjord kunne vikingerne ikke have fået. At det ikke er helt sådan, det konkret forholder sig, er en anden historie. Men stedet, udsigten og vikingernes historie maner til eftertanke.
Man mener, at de fem skibe – der også kaldes Skuldelevskibene – du i dag kan opleve på Vikingeskibsmuseet, og som lå på bunden af Roskilde Fjord, blev sænket som en del af et forsvarsværk, så fjendtlige skibe ikke så nemt kunne sejle ind til byen ved bredden og lave ulykker.
I 1962 blev skibene gravet op af fjorden med en imponerende ihærdighed og tålmodighed, stykke for stykke, for derefter at blive konserveret træsplint for træsplint og bjælke for bjælke og samlet igen – som et gigantisk puslespil, hvor man ikke helt kender det færdige motiv. Det er i sig selv en ufattelig tanke, at det overhovedet har kunnet lade sig gøre, når man defilerer forbi de op til 30 meter lange trækonstruktioner.
Brug tid på at se både filmen om opgravningsarbejdet og den video, der viser, hvordan de klinkbyggede skibe er konstrueret. Det er i øvrigt en særlig nordisk byggemetode, som Vikingeskibsmuseets værksted i dag holder i hævd, og som for nylig blev anerkendt af UNESCO som levende kulturarv.
Uden for Vikingeskibsmuseet kan du beundre de omtrent 30 skibe, der er bygget efter vikingernes metode – og kigge med, når håndværkerne i det åbne værksted bygger nye.
Besøg den flotte domkirke
Roskilde Domkirke er ganske vist stor og imponerende, men det er navnlig de mange konger og dronninger, der ligger begravet her i forskellige, kunstfærdige omgivelser, som gør indtryk. Historiens vingesus mærkes så kraftigt her, at man nærmest forventer at finde fjer rundt om i hjørnerne. Det er imidlertid ikke i sig selv derfor, Roskilde Domkirke blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 1995.
Det skyldes, at selve bygningen og kapellerne er et katalog over den europæiske arkitekturs udvikling gennem 800 år. Samtidig er domkirken et af Skandinaviens tidligste eksempler på en større kirkebygning i teglsten.
Omkring 40 konger og dronninger er begravet her – man er i tvivl om, hvor vidt Harald Blåtand og hans søn, Svend Tveskægs jordiske rester rent faktisk befinder sig her, derfor er det et cirkatal.
Du kan også se en model af Dronning Margrethe den 2.s kommende gravmæle, der tydeligvis er udarbejdet af billedkunstneren Bjørn Nørgaard med tanke på at repræsentere både dronningen og prinsgemalen.
Men prins Henrik ønskede som bekendt ikke at blive stedt til hvile sammen med sin hustru i Roskilde Domkirke, og derfor er der allerede før hendes død noget uendeligt trist, men også tankevækkende, over den oplevelse.
Nyd stemningen i byen
Der er hverken nogen entydige svar på, hvorfor Roskilde hedder Roskilde, eller på hvornår byen blev grundlagt eller gjort til købstad.
Der er dog enighed om, at Roskilde er en af Danmarks ældste byer – og under alle omstændigheder hersker der en hyggelig atmosfære i den indre by med gågader, caféer, butikker og smukke bygninger. Tag forbi den velassorterede ostehandler ved Stændertorvet, eller slå dig ned ved et cafébord i gågaden og se livet myldre forbi.
Der er rigtig meget godt at sige om Vikingeskibsmuseet, men caféen eller cafeteriet er ikke så hyggeligt indenfor, så gem eventuelt appetitten til hyggeligere omgivelser inde i byen – eller til Herslev Bryggeri, som du kan læse mere om her på siderne.
Tag på besøg i 1920’erne
Har du hang til nostalgi og gammeldags købmandsbutikker, så er der ingen vej uden om den helt særlige Lützhøfts Købmandsgård i Ringstedgade, som ligger knap 20 minutters gang fra Vikingeskibsmuseet og lige om hjørnet fra den centralt beliggende parkeringsplads ved Schmeltz Plads.
Forretningen åbnede i 1892 og fungerede som købmandsbutik helt frem til 1979.
I dag er den et levende købmandsmuseum, der er indrettet, som den så ud i 1920´erne. Du kan komme med ind på købmandens kontor og i baglokalet med korn, foderstoffer og kornvægt, og den rare ekspedient fortæller vidende og veloplagt om gamle dage.
Du kan også købe bolsjer og kandis i håndfoldede kræmmerhuse – eller gammeldags børster, legetøj, keramik og meget andet fristende håndværk – måske kan du endda finde en helt unik gave til en, du kender (eller dig selv).
Køb proviant med hjem fra Herslev Bryghus og Birthesminde
Kan du lide gode øl, pølser, skinke og den slags, så kør en vidunderlig omvej efter proviant. Første stop er Herslev Bryggeri, der ligger et kvarters kørsel fra Roskilde centrum – tag ruten ad Boserupvej, så kommer du gennem noget af det smukkeste landskab i Danmark.
Du kan spise i den velbesøgte café, nyde en af de velsmagende (eventuelt alkoholfri) øl og få rådgivning om, hvilke af de mange typer bryg, der vil egne sig godt til dine smagsløg. Da DCU var forbi, var der desværre ikke sparet på mængden af stærk sennep i dressingen til salaten – til gengæld var pølserne og skinken fra det nærliggende, økologiske Birthesminde usædvanligt gode.
Derfor er andet stop da netop også Birthesminde, som ligger omtrent 20 kilometer fra bryggeriet. Når du tror, du er kørt forkert, skal du bare lige køre lidt længere, så er du der. På Birthesminde har man udvalgt to griseracer: Den uldhårede mangalitza og den sortbrogede danske landracegris, og man har høstet store roser i kokkeverdenen på grund af grisenes delikate smag og arbejde med sjældnere griseracer.
Grisene byder da også velkommen med en slags veltilfredse grynt og krølle på halen nede fra marken. Når du er færdig med at tale med dem, kan du i ro og mag udvælge dig nogle lækkerier fra gårdbutikken til at tage med hjem og nyde.
Sex, drugs and rock’n’roll
Roskilde er mere end domkirke, vikingeskibe og lækre specialiteter. Byen hænger også uløseligt sammen med live musik og en eksperimenterende ungdomskultur. Årsagen finder du naturligvis i den verdensberømte Roskilde Festival, der i år løb af stablen for 50. gang og samlede flere end 130.000 gæster og frivillige.
Derfor er det helt oplagt, at det lige præcis er i Roskilde, at du finder RAGNAROCK – museet for pop, rock og musikkultur. Her bliver du ført gennem musikkens historie og udvikling fra 1950´erne og helt frem til i dag. Det sker gennem 11 temaer, der er fordelt på museets 1.200 kvadratmeter.
Arkitekturen, der indrammer den farverige tidsrejse i musik og nostalgi, er på bare seks år blevet ikonisk vartegn og Instagramfavorit i Roskilde. Facadens design er taget direkte fra det klassiske rock-outfits bælte med guldnitter.
Og hvor finder du så RAGNAROCK? Adressen er – naturligvis – Rabalderstræde 16 i den nye bydel, Musicon. Den ligger nogenlunde midt mellem centrum og festivalpladsen syd for byen, hvilket er et kvarters gåtur fra stationen.