Affaldssortering på DCUs pladser

Miljø og bæredygtighed

Affaldet skal snart sorteres

Senest med udgangen af 2022 vil der blive sorteret affald på samtlige DCUs 20 campingpladser.

Måske har du undret dig over, at du i din private husstand længe har skullet sortere dit affald i adskillige fraktioner, hvorimod du på langt de fleste danske campingpladser, inklusive DCUs 20 pladser, smider alt husholdningslignende affald i én og samme container?

– DCUs 20 campingpladser ligger i 19 forskellige kommuner (DCU-Camping Holstebro Sø og DCU-Camping Ejsing Strand ligger begge i Holstebro Kommune, red.), som hver især har forskellige tilgange til affaldssortering, og det har udfordret os noget. Desuden er det sådan, at affald fra campingpladser regnes som erhvervsaffald, som er anderledes end affald fra private husholdninger, hvilket også har gjort det lidt besværligt, men vi har løbende været i kontakt med kommunerne, og derfor begynder der at ske noget på den front i 2022. Det glæder vi os over i DCU, for vi vil gerne være med til at bidrage til den grønne omstilling, siger DCUs landsformand Anne-Vibeke Isaksen.

Har ventet på udmelding

Det er DCUs driftschef Per Malle, som har kontakten til de 19 kommuner, hvor campingpladserne ligger. Han siger, at der er en god forklaring på, at DCU endnu ikke er kommet i gang med at affaldssortere.

– Det er kommunerne, som er bannerførere på dette her, og hidtil har de ikke meldt ud, hvordan vi skal håndtere erhvervsaffaldet. Så længe der er usikkerhed om det, har vi ikke villet gå i gang, for det giver ingen mening, at vi begynder at gøre tingene på én måde, hvis kommunerne efterfølgende siger, at det skal gøres på en anden måde, siger Per Malle.

– Jeg synes også, det er vigtigt, at dette ikke skubbes i gang, før kommuner og renovationsfirmaer er klar til at håndtere affaldet korrekt. Hvis campisterne sorterer, og de efterfølgende kan se, at renovationsselskabet blot smider alt affaldet i én stor beholder, er folk jo til grin, tilføjer driftschefen.

Klar ved årets udgang 

Men nu begynder der at ske noget. Flere kommuner har allerede henvendt sig til DCUs campingpladser om affaldssorteringen, og på nogle pladser træder sorteringen i kraft i løbet af foråret, mens det andre steder først sker til efteråret. I alle kommuner skal affaldssorteringen være klar senest ved årets udgang, og dermed vil der være affaldssortering på alle campingunionens pladser om mindre end et år. Det samme gælder for landets øvrige campingpladser, som vil blive underlagt samme krav.

DCUs driftschef vil i den kommende tid tage kontakt til kommunerne for at danne sig et overblik over, hvordan affaldssorteringsordningen i praksis skal fungere.

– Vi skal være sikre på, at affaldet sorteres korrekt, så derfor er det vigtigt at finde ud af, hvad der kræves i den enkelte kommune, fastslår Per Malle.

Måske bemandet affaldsstation

En af DCUs overvejelser går på at lave en bemandet affaldssorteringsgård, så gæsterne, som det også kendes fra landets genbrugspladser, kan få hjælp til at placere affaldet i de rigtige fraktioner.

– Man kunne forestille sig, at vi havde en affaldsgård med åbningstider f.eks. fra 16 til 18, hvor der kunne stå en medarbejder og vejlede campisterne. På den måde kan vi forhåbentlig få det hele sorteret korrekt, for hvis vi blander affaldet sammen i de forkerte fraktioner, risikerer vi sanktioner fra kommunerne, og det ønsker vi ikke, konstaterer Per Malle.

Hvis der laves bemandede affaldsgårde på DCUs campingpladser, vil affaldet formentlig kun kunne afleveres et sted. Dog vil der efter alt at dømme blive to steder med affaldssortering på DCU-Camping København – Absalon og på DCU-Camping Aarhus – Blommehaven.

– Alternativt kunne der på hver af vores pladser være en ”sorteringsvæg” med huller til glas, pap, papir osv. og med containere på den anden side af væggen. Men om vi ender med den ene eller den anden af de to løsninger, har vi ikke besluttet endnu, siger Per Malle.

Vil undgå lastbiler på pladserne

Han håber, at affaldsstederne kan etableres, så renovationsbilerne kan tømme containerne udefra, så de ikke skal køre ind på campingpladserne.

– Det vil være optimalt, hvis det kan lade sig gøre på den måde. Vi har heldigvis ikke haft uheld med campister, der er blevet ramt, men vi har oplevet nogle gange, at de store lastbiler har påkørt vores bomsystemer, når de kører inde på vores campingpladser, så vi vil så vidt muligt gerne undgå, at de kører inde på campingpladsernes område, siger Per Malle.

DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her