Oktoberfestival

INSPIRATION

Bayern gør klar til Oktoberfest

Er du glad for velskænket øl og godt selskab, er Oktoberfesten i München det rette sted. Her er et par ædruelige tips til den gigantiske fest, der fortrinsvis foregår i september

Tekst: Torben Brandt

Kombinationen af skummende øl, barmfagre kvinder, mænd i lederhosen og tysk slagermusik lokkede sidste år cirka 5,7 mio. mennesker til Oktoberfest i München, hovedstaden i den tyske delstat, Bayern.

Mange af dem vil formentlig vende tilbage, når 2023-udgaven af Oktoberfesten finder sted i perioden fra 16. september til 3. oktober, hvor arrangørerne venter omkring 6 mio. besøgende til det, der har udviklet sig til at være verdens største ølfest. Dermed er besøgstallet i løbet af de 16 dage, festlighederne varer, på niveau med Danmarks samlede indbyggertal.

Begyndte for 213 år siden
Historien om Oktoberfesten begyndte for 213 år siden, nærmere bestemt 12. oktober 1810, hvor den daværende kronprins Ludwig skulle giftes med prinsesse Therese. Også almindelige mennesker fik mulighed for at deltage i bryllupsfestlighederne, og det blev så vellykket, at man besluttede at gentage succesen det følgende år. Dermed var de første spæde skridt til det, vi i dag kender som Oktoberfesten, taget.

Arrangørerne har siden bestræbt sig på at holde Oktoberfesten hvert år, men det har blandt andet to verdenskrige forhindret. Når dette års fest skydes i gang til september, er det således ”kun” 188. gang, at Oktoberfesten finder sted.

Lokale traditioner
Mennesker i Bayern-området er stolte af deres egn, og mindreværdskomplekser er ikke det, man forbinder med befolkningen i denne del af Tyskland. Her holder man gerne områdets traditioner i hævd, og Oktoberfesten er en kærkommen lejlighed til at lufte de lokale skikke, fremvise egnens dragter, spise den lokale mad og naturligvis nyde de gyldne dråber fra områdets mange gode bryggerier.

Der er ikke noget som helst finkulturelt over Oktoberfesten i München. Den er først og fremmest en folkelig fest – nøjagtig som det var tilfældet, da det hele begyndte et par hundrede år tidligere.

Måske er det netop det jordbundne og folkelige, der får omkring halvanden million mennesker fra hele verden, deriblandt mange danskere, til at valfarte til München under Oktoberfesten? Størstedelen, cirka 75 %, af gæsterne kommer dog fra Tyskland.

Oktoberfest2Kæmpe område
Oktoberfesten foregår på den 42 hektar store festivalplads, Theresienwiese, der ligger i den vestlige del af München. Her står en række øltelte i forskellig størrelse, hvoraf det største har cirka 10.000 siddepladser. Her koger det hele, når musikken spiller, øllet flyder, og fællessangen gjalder.

Ud over ølteltene er der også et stort Tivoli og en række boder på festivalområdet. Er man kun halvtørstig, kan det være vanskeligt at komme til bunds i de våde varer, for et ølkrus – de såkaldte Masskrug – rummer på disse kanter en liter øl. Styrken svarer til en dansk guldøl, og det kan derfor anbefales at drikke i et adstadigt tempo, ligesom det er klogt også at få noget fast føde undervejs. Bryder man sig ikke om øl, men alligevel gerne vil opleve festivalstemningen, er det naturligvis muligt at bestille fx vand, sodavand og lignende. Det er derimod ikke en god idé at bestille små øller – det har de lokale ikke megen forståelse for.

Reservér en plads
Øllene serveres af tjenere i lokale dragter, og det er klogt at behandle dem ordentligt, for det er nemlig tjenerne, der bestemmer i teltene. Det er en oplevelse at se tjenerne balancere med sædvanligvis otte store øl ad gangen på vej rundt til bordene – nogle tjenere kan endda håndtere endnu flere.

Selvom det er let at blive revet med af stemningen, er det ikke en god idé at begynde at danse på bordene. Dels kommer du nemt til at vælte de mange øl, der står deroppe, dels risikerer du venligt, men bestemt at blive smidt ud af nogle af de mange vagter, der sørger for god ro og orden i teltene.

Det er muligt at komme ind i ølteltene uden reservation, men arrangørerne anbefaler, at man reserverer, hvis man gerne vil have en siddeplads. Du kan læse meget mere på adressen oktoberfest.de

Oktoberfest3Vigtig indtægtskilde
En liter øl koster mellem 13 og 15 euro, og eftersom der drikkes godt syv millioner øl i løbet af de 16 dage, skal der ikke de store regnefærdigheder til for at finde ud af, at der triller ganske mange euroer over bordene i løbet af festen. Læg dertil hvad der bliver spist, købt af souvenirs og brugt på overnatninger – så har man et billede af den kæmpe industri og indtjeningskilde, som Oktoberfesten er for lokalsamfundet i og omkring München. Derudover er cirka 8.000 mennesker fast beskæftiget på festivalpladsen, mens yderligere 5.000 personer arbejder på deltid, så også på den led er festen betydningsfuld.

Overnatning
Der er masser af muligheder for at campere i og omkring München. Mange af campingpladserne ligger naturskønt uden for byen, men netop til Oktoberfesten giver det god mening at bo mere centralt. Her er Camping Thalkirchen i nærheden af Münchens Zoologisk Have et rigtig godt udgangspunkt, for herfra er der kun cirka fem kilometer til festivalpladsen, og det samme er campingpladsen München Obermenzing, der ligger godt 11 kilometer fra festlighederne. De offentlige forbindelser i byen er gode, og på campingpladsen rådgiver personalet gerne med, hvordan du lettest kommer til festivalpladsen.

Oktoberfesten har også en campingplads, Camping München–Riem, tilknyttet festivalpladsen. Her ligger mange i telt, men der er også masser af autocampere og campingvogne på det 150.000 m2 store område. Du kan læse mere om den lokale campingplads på www.oktoberfest-camping.com/

Mens Oktoberfesten foregår i München, er det en rigtig god idé på forhånd at kontakte den campingplads, du har udset dig, og tjekke, om det er muligt at reservere en plads. Vil du vide mere om Oktoberfesten, kan det anbefales at besøge hjemmesiden www.muenchen.de/veranstaltungen/oktoberfest.html

Campingpladser nær Oktoberfesten
Camping München–Riem (er tilknyttet festivalpladsen)
Camping Thalkirchen (5 km fra festivalpladsen)
München Obermenzing (ca. 11 km fra festivalen)

 

DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her