Ferie
Berlin: Byen med højt til loftet
Berlin har i årevis været dybt forgældet, men det mærkes ikke i byen, der er mangfoldig som få og byder på både historie, kultur, shopping og gastronomi.
Af Torben Brandt
”Fattig, men sexet”, lyder en ganske rammende beskrivelse af Berlin, der på den ene side har en voldsom gæld, og på den anden side har taget sig råd til tre operabygninger og en række andre imponerende kulturinstitutioner.
De lokale berlinere kan glæde sig over, at byens økonomi så småt er i bedring, men som turist fylder det næppe meget i bevidstheden. Der er Berlin først og fremmest et slaraffenland af muligheder, uanset om man vil slentre rundt, fordybe sig i byens historie, tage for sig af de kulturelle tilbud eller nyde byens varierede gastronomi.
Og så vil man som gæst også kunne mærke, at Berlin er en by præget af højt til loftet og tolerance over for minoriteter – både seksuelle, etniske og religiøse. Eksempelvis regnes Berlin som Vesteuropas uofficielle hovedstad for homo-, bi- og transseksuelle.
Nem at komme til
Uanset om man er garvet campist eller nybegynder, er Berlin nem at komme til ad gode motorveje. Kører du over Jylland er der fra grænsen ved Padborg cirka 440 km til Berlin.
Rejser du fra det østlige Danmark, er der ca. 150 km at spare på motorvejen i Tyskland ved at tage over Rostock i stedet for Puttgarten – til gengæld er overfarten noget dyrere og cirka en time længere.
Når først du ankommer til den tyske hovedstad, vil du erfare, at Berlin er forholdsvis billig at være gæst i sammenlignet med de fleste andre vesteuropæiske hovedstæder. Som campist er der flere gode overnatningsmuligheder i udkanten af byen, hvoraf enkelte giver rabat til DCU-medlemmer. Det kan du blive klogere på, hvis du søger på DCU.dk.
Symbolet på enhed
I Berlin kan man godt få følelsen af, at byen mangler et centrum. Hovedstaden er inddelt i en række bydele, hver med sit særpræg, som man med fordel kan gå på opdagelse i lidt ad gangen.
Berlin Mitte er måske det tætteste, man kommer på et midtpunkt, og det er også her, flere af de verdensberømte attraktioner ligger.
En af dem er Brandenburger Tor, der blev symbol på enhed, frihed, genforening og Den Kolde Krigs ophør, da der i 1989 foran rullende tv-kameraer blev slået hul på den forhadte Berlinmur mellem Øst- og Vesttyskland.
Muren blev påbegyndt i august 1961 for at hindre østtyskere i at flygte til Vesttyskland og adskilte i 28 år venner og familier, der tilfældigvis boede på hver sin side af bygningsværket.
Brandenburger Tor blev bygget i perioden fra 1789-1791 og fungerede oprindeligt som en del af en bymur og toldsted for handlende. Den er særdeles velbevaret og et sted, hvor man fornemmer historiens vingesus.
Berlins lunge
Lige vest for Brandenburger Tor ligger den grønne Tiergarten, der er for Berlin, hvad Central Park er for New York. Området fungerer med sine mange stier og små søer som byens lunge og et åndehul for de lokale, der både cykler, soler, løber, spadserer og slapper af her.
Det politiske liv udspiller sig ligeledes i dette område, eftersom den tyske Bundestag er placeret i parkens nordøstlige hjørne, mens en anden attraktion, Berlins populære Zoo, grænser op til den sydvestlige del af Tiergarten.
Museumsøen
Øst for Brandenburger Tor ligger den kendte boulevard, Unter Den Linden, der geografisk lå i det gamle DDR. Det ses tydeligt på dens mange imponerende bygningsværker, der blev brugt af det østtyske statsapparat.
Der er cirka to kilometers gang fra Brandenburger Tor til Alexanderplatz mod nordøst.
På vejen passeres Museumsinsel, der er omgivet af floden Spree på alle sider. Øen bugner af museer, så trænger man til at få sin viden tanket op, kan det varmt anbefales at tage hertil.
Deutsches Historisches Museum, der ligger klos op ad Museumsinsel, rummer så meget information, at man næsten ikke kan overkomme det hele på én gang, så man kan roligt udvælge de historiske perioder, man interesserer sig mest for, og bruge tid på dem.
Et af de mest interessante afsnit på museet er i min optik det, der omhandler 2. Verdenskrig. Man bliver klogere på såvel optakten til krigen som selve krigen, og det tjener museet til ære, at der ikke pyntes på tyskernes rolle i uhyrlighederne, som skildres råt for usødet og meget faktuelt.
Mit personlige favoritmuseum er dog det lille DDR-museum, der ligger helt ned til Spree-floden under Radisson-hotellet. Her må man gerne røre ved tingene og åbne såvel skuffer som skabe og ad den vej få et fremragende indblik i, hvordan livet blev levet i Østtyskland bag Jerntæppet før murens fald.
Reserver tid
Fra Museumsinsel er der godt en kilometers gang til Alexanderplatz, der ligeledes ligger i Mitte og er et trafikalt knudepunkt, hvorfra man kan komme med U-Bahn, bus eller sporvogn i hvilken som helst retning.
Alexanderplatz er efter min mening ikke synderlig hyggelig, men det er en levende plads, der er nem at navigere efter, fordi det er her, byens 207 meter høje fjernsynstårn knejser som et let genkendeligt pejlemærke over hele byen.
Hvis man ikke vil nøjes med at nyde udsigten, ligger der i toppen af tårnet en bar og en restaurant, der drejer langsomt rundt, så man får set alle sider af byen, mens man spiser og drikker.
Tv-tårnet er en af Berlins mest populære seværdigheder, og det kan derfor anbefales at bestille tid. Flere firmaer udbyder billetter på nettet, og priserne begynder fra ca. 180 kr. pr. person for en tur i tårnet uden mad og drikke.
Er man til shopping, er Alexanderplatz hjemsted for populære forretninger som discounttøjforretningen Primark og elektronikgiganten Saturn.
Kunstnernes paradis
Fra Alexanderplatz og Mitte er der ikke langt til hyggelige Prenzlauer Berg, der i DDR-tiden var hjemsted for et stort antal kunstnere og bohemetyper. Da muren faldt, var lejlighederne billige her, så unge med tynde tegnebøger havde mulighed for at bosætte sig i området.
Mange af dem er blevet hængende i bydelen, og det er efterhånden længe siden, det var billigt at bo i Prenzlauer Berg, som i dag hovedsagligt er hjemsted for velstillede familier.
Området er kendetegnet ved en masse hyggelige butikker, caféer og restauranter. Der er langt mellem kædeforretningerne – her er det mere specialforretninger, som hitter.
På madfronten er en af mine favoritter restauranten The Bird på adressen Am Falkplatz 5, som i afslappede rammer serverer store, snaskede burgere til absolut rimelige priser.
Berlins Nørrebro
I takt med, at Prenzlauer Berg er blevet et kvarter for velstillede berlinere, har Kreuzberg i den sydlige del af det centrale Berlin møvet sig ind på positionen som den trendy, hippe, fremadstormende bydel, hvor nye butikker, restauranter og spillesteder dukker op.
Kreuzberg sammenlignes ofte med Nørrebro, og lighedspunkterne er til at få øje på i kraft af spændende specialbutikker, et synligt aktivistmiljø, skøn fastfood og en forholdsvis stor andel af indvandrere – for Kreuzbergs vedkommende især mennesker med tyrkisk baggrund.
Er man til museer, er det Jødiske Museum i Kreuzberg både arkitektonisk og indholdsmæssigt et must, ligesom det kan anbefales at gå en tur på Oranienstrasse, hvor spændende forretninger og restauranter ligger side om side.
Fra enden af Oranienstrasse er der ikke ret langt til Checkpoint Charlie, som er den mest berømte grænseovergang mellem Øst- og Vestberlin. Punktet adskilte under Den Kolde Krig den amerikanske og sovjetiske sektor i byen, og det var her, adskillige mennesker mistede livet i forsøget på at krydse grænsen fra DDR til Vesttyskland.
Der ligger et museum på stedet, som er populært og rummer ganske meget information om Den Kolde Krig, men som også er lidt af en turistfælde.
Den lange shoppinggade
Friedrichshain var i sin tid en del af DDR, hvilket områdets arkitektur tydeligt bærer præg af med bygninger i østeuropæisk stil, ligesom gadenavne som Karl-Marx-Allee indikerer, hvor sympatien lå under Den Kolde Krig.
Charlottenburg er især kendt for at være hjemsted for den 3,5 km lange indkøbsgade Kurfürstendamm. De virkelig eksklusive butikker ligger i gadens vestlige ende, mens det bliver billigere jo længere mod øst og den sønderskudte kirke, Gedächtniskirche, man kommer.
Derimod er der intet discount eller billigt over de delikatesser og specialiteter, man finder på 6. sal i stormagasinet KaDeWe blot et stenkast fra Kurfürstendamm.
Selvom denne overflod næsten kan føles frastødende, er det alligevel en oplevelse at gå rundt mellem champagnedrikkende og østersspisende mennesker, mens man kigger ind i montre, der bugner af kød, oste, fisk, hjemmelavet chokolade med mere.
Det skal du også se…
Skal oplevelsen i KaDeWe skylles ned, skorter det ikke på udskænkningssteder.
En af mine favoritter er Monkey Bar på 10. sal på Budapester Strasse 40. Den har formentlig fået sit navn efter sin placering for foden af Berlin Zoo og har siddepladser både ude og inde. Den er ikke billig, men på klare dage er der en vidunderlig udsigt over byen deroppe fra.
En anden behagelig form for afslapning er en sejltur på floden Spree. Turen tager cirka halvanden time, og i den tid kan du nyde synet af storbyen fra vandsiden, hvorfra alting tager sig anderledes ud. Billetter kan købes hjemmefra, men sælges også flere steder langs floden.
Også et besøg på Olympiastadion i byens vestlige del er anbefalelsesværdigt. Der er en bid vej derud, men tager du den røde U2 undergrundslinje mod Ruhleben og stiger af på næstsidste station, der slet og ret hedder Olympia-Stadion, er der blot 6-7 minutters gang til det imponerende stadion.
Det blev oprindelig bygget til at huse OL i Berlin i 1936 og siden ombygget, da Tyskland skulle være vært for VM i fodbold i 2006.
Hitler brugte i 1936 De Olympiske Lege som propaganda for Nazityskland og den hvide mands overlegenhed. Derfor var det unægtelig en streg i regningen, at den sorte amerikaner, Jesse Owens, blev legenes dominerende skikkelse med fire guldmedaljer.
De ting fortælles med skilte og plancher omkring stadion, hvor du selv kan gå rundt, men også kan købe en rundvisning på Olympiastadion. Også i dette tilfælde kan billetter købes på stedet eller bookes hjemmefra via nettet.