Vejle

Ferie

Bliv vild med Vejle

Selv et Vejle i vådt vejr vækker begejstring, takket være de mange kontraster, smukke bygninger, spændende museer, flinke folk og dejlig mad.

Af Kirstine Krefeld 

Foto: Kirstine Krefeld, Visit Vejle og Knapek Photography

De fleste danskere har nok kørt over Vejlefjordbroen og set Vejle oppefra – og mange er derefter formentlig fortsat direkte videre i høj fart til andre steder i Jylland, Fyn eller Sjælland. Men næste gang, så sæt et par dage af til at besøge den på en gang gamle og moderne fjordby. 

Vejle er på mange måder kontrasternes by. Overalt ligger der gamle, velholdte, smukt udsmykkede huse, som tydeligvis er opført af dygtige håndværkere til mennesker, som ikke manglede noget. Indimellem ligger nye byggerier som f.eks. Vejle Musikteater, der står for musicals og koncerter som f.eks. ”Rock i byparken” i august måned. 

Og går man en tur til havnen, ligger et imponerende og fascinerende industriområde, som ligner noget fra en science fiction-film, side om side med moderne lejlighedsbyggeri, sejlbåde og ikoniske bygningsværker som Olafur Eliassons dybt kreative Fjordenhus og den ikoniske Bølgen. Begge med Vejlefjordbroen, som vittige hoveder vist har givet øgenavnet G-strengen, i baggrunden. 

Det pikante kælenavn skyldes åbenbart, at broen forbinder Bredballe, der ligger i den østlige del af Vejle, med Trekantområdet – i Kolding, Vejle og Fredericia.

Rød mand stå 

Men bare rolig, Vejle virker også som et pænt og ordentligt sted. Her venter man tilsyneladende tålmodigt på, at der bliver grønt, selv om der ikke er nogen som helst trafik inden for synsrækkevidde. Det skal man jo også, siger færdselsreglerne, men i f.eks. København havde mange utvivlsomt trodset reglerne. Man nikker til hinanden på gaden – og i butikker og på caféer og restauranter mødes man med ”hej” og et smil. Og det endda selv om regnen står ned som et vandfald fra oven i de dage, DCU er på besøg. 

Se på kunst og kroppe 

Men så er det godt, at der er spændende steder at søge ly for regnen. Vejle Kunstmuseum huser – lige som byen selv – både det ældre og det moderne. Og så er det endda gratis at komme ind. 

En af de faste udstillinger hedder ”Krop”, og den ser nærmere på – ja – det med kroppen. Og i en tid, hvor alle tilsyneladende har en mening om enten deres egen eller andres kroppe, så er det en ret aktuel og tankevækkende omgang. 

Her er også klassiske landskabsmalerier, Rembrandt-raderinger og spændende værker fra tiden lige før, Asger Jorn tog initiativ til den kunstbevægelse, der hedder Cobra – de der malerier, som du kan opleve på mange museer i Danmark, som også tæller f.eks. Henry Heerup, Ejler Bille og skulptøren Sonja Ferlov Mancoba, som Hanne Vibeke Holst i øvrigt har skrevet en glimrende roman om, hvis du mangler ferielæsning. Nå, tilbage til Vejle. 

Vejle

 

Mad og hygge for alle 

Efter at have indtaget kunst med øjnene, følelserne og hjernen, er det mavens tur til at få lidt input. Og der er rigtig mange muligheder for dét i Vejle – også udendørs i f.eks. Vejle Midtpunkt. Selv om der hænger paraplyer højt over hovederne på de besøgende her, så beskytter de desværre ikke meget mod den silende regn. 

Vejle Midtpunkt ligger, hvor Tønnesgade og Nørregade krydser hinanden i den nordlige del af Vejle Gågade. Midtpunktet bliver – sammen med den øvre del af Nørregade, Paladspassagen, Nørretorv og Vestergade – også kaldt Vejles latinerkvarter. Det kommer utvivlsomt bedre til sin ret i solskin. Heldigvis er der som sagt mange indbydende indendørs spisesteder. 

Vejle

 

Et af dem er det lidt anderledes Vejle Streetfood, som er hyggeligt indrettet både inde og ude. Her kan du kombinere f.eks. en velsmagende, indisk klassiker som butter chicken og naanbrød med danske 80’er-klassikere af Kim Larsen, CV Jørgensen og Sneakers på musikanlægget. 

Du kan også få thaimad, mexi- eller amerikansk mad som burritos og burgere. Og spændende øl. Det smarte ved stedet er, at I slipper for eventuelle diskussioner om, hvem har lyst til at spise hvad – her er noget for alle. Og gæstfriheden og hyggefaktoren i det store lokale er i top.

 

Vejle

 

Tag på unik rundvisning 

Har du appetit på flere oplevelser, så se om der er flere ledige billetter til en af rundvisningerne i Fjordenhus ved havnen. Tirsdage, lørdage og søndage kan du nemlig komme med Vejle Kunstmuseums guide rundt i dele af Olafur Eliassons enorme bygningskunstværk og opleve hans kunstværker i den åbne stueetage og udstillingen i kælderen med en række af de unikke møbler, som Olafur Eliasson har skabt specielt til Fjordenhus. Udstillingen kan kun opleves på de guidede ture. Stedet er ikke uden grund blevet omtalt i mange internationale medier – og det er en helt særlig oplevelse, ikke mindst helt tæt på. 

Vejle

 

Frokost uden remoulade 

Er budgettet eller tiden (en middag med vine tager fire timer og koster fra ca. 4.000 kr.) ikke lige til den en-stjernede Michelin-restaurant Lyst, som ligger i kælderen i Fjordenhus, så er der ikke langt til Restaurant Remouladen, der ligger med udsigt til Vejle Fjord, bådehavn og bro. Husk at reservere bord, for der er rift om pladserne, og med god grund. Sjovt nok er en af de ting, som slet ikke optræder på frokost-menukortet … remoulade. På husets fiskefilet med rejer er den gule favorit erstattet af en beurre blanc-sauce, og det skal de ikke høre et ondt ord for. Hvis du først har besøgt restaurant Remouladen en gang, så får du garanteret lyst til at gøre stop dér, næste gang du skal over Vejlefjordbroen ved frokosttid. 

Skævt tænkte udstillinger 

Det er naturligvis oplagt at begive sig ud i landskabet omkring Vejle, som de med jysk selvsikkerhed kalder ”Kingdom of Cycling”. Her er rig mulighed for at træde i baghjulene på Tour de France-rytterne, Post Nord-deltagerne – eller tage på vandretur i fjordlandskabet. 

Men lige nu er vi altså på city break, og derfor skal vi på museum igen. Kulturmuseet i Vejle er et godt bud på et lidt anderledes museum. Her fortælles danmarkshistorien ”set fra Vejle – fra oldtiden til i går”, som de siger. Og det er lige et sted for nysgerrige pilfingre – du må nemlig gerne røre ved tingene her. 

Oplev f.eks. en af de permanente udstillinger ”Natteliv 1990-2010”, ”På arbejde” eller ”Efter fyraften” og bliv klogere på, hvordan vi er kommet dertil, hvor vi er i dag – på godt og ondt – og på, hvordan historien nogle gange har det med at gentage sig selv. Selv om du måske normalt ikke er ”museumsmenneske”, så er de skævt tænkte udstillinger en sjov oplevelse, der nok skal give gode snakke hjemme på campingpladsen. Sammen med alle de andre oplevelser i Vejle. 

 

Her kan du bo med DCU-rabat i nærheden 

Læs mere om pladserne her på dcu.dk ved at klikke på navnene.

Hagen Strand Camping 

Randbøldal Camping 

Jelling Camping 

Dancamps Trelde Næs 

 

Vidste du, at … 

Vejle er Danmarks niendestørste by Vejle har 61.310 indbyggere – og antallet er stadig støt stigende. Vejle betyder ”vadested” – det er afledt af det olddanske ord wæthel

DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her