Campingmesse og svensk idyl
Har du planer om at besøge den store campingmesse i Elmia, kan det anbefales samtidig at se både Jönköping, der ligger for foden af Sveriges næststørste sø, Vättern, og nogle af de andre spændende steder i nærområdet.
Tekst: Torben Brandt. Foto: Destination Jönköping og Torben Brandt
Hvis det kribler efter at komme på campingmesse, og du hverken har tålmodighed til at vente på Autocamper Show i Fredericia i november eller Ferie for Alle i Herning i februar 2025, så får du her en mulighed: Besøg Elmia-campingmessen i Jönköping fra 11. til 15. september. Det er samtidig en god anledning til at bruge nogle dage i området omkring Jönköping, der ligger cirka 150 kilometer fra færgen i Gøteborg, 240 kilometer fra havnen i Helsingborg og cirka 310 km fra den svenske side af Øresundsbroen.
I KABES baghave
Messen præsenterer altid et stort udvalg af de svenske vogne fra KABE og Polar, men der er også talrige andre campingvogne og autocampere at se på i messehallerne, hvor der desuden er en fin repræsentation af telte, campingudstyr og campingpladser.
Messen plejer at have et besøgstal på mellem 31.000 og 35.000 gæster. KABE er i den grad på hjemmebane på denne messe, for KABE producerer sine vogne på fabrikken i Tenhult, der ligger under et kvarters kørsel fra messehallerne i Elmia. Nogle år har der været danske KABE-forhandlere, der har arrangeret ture ud til fabrikken, så kunderne har haft mulighed for at opleve produktionen af det svenske kvalitetsmærke på nærmeste hold. Ligesom det er tilfældet både på Ferie for Alle i Herning og Autocamper Show i Fredericia, kan du også overnatte i egen campingvogn eller autocamper lige uden for messeområdet på en campingplads, som er oprettet til formålet, mens messen foregår. Alternativt findes der campingpladser i nærheden af Jönköping.
Besøg Jönköping
Og når du nu alligevel er taget til Elmia, kan det anbefales at tilbringe et par dage med at se Jönköping og nogle af de andre interessante områder, som ligger i overskuelig køreafstand fra den svenske by. Jönköping har cirka 100.000 indbyggere og ligger på sydspidsen af søen Vättern, der er Sveriges næststørste sø. Den ligner næsten et hav, når man kigger ud i horisonten, for så langt øjet rækker, er der vand. Søen er med til at give byen en særlig stemning, og især i sommermånederne er der et herligt leben på de mange cafeer og restauranter, der er vokset frem langs havneområdet i tidens løb.
Om sommeren er det muligt at komme på sejltur på Vättern, så du kan se Jönköping og resten af området fra vandsiden. Der er gode cykel- og gangstier langs søen, som på de varme dage tiltrækker mange lokale, som bader og slapper af langs bredden. Lige syd for Vättern ligger søen Munksjön, som er overkommelig at cykle omkring på gode stier. Rundt om søen er der opstillet skilte, der fortæller om den nye bydel, Skeppsbron, der i disse år vokser frem på Munksjöns sydlige bred, og hvor der både er planlagt moderne boliger, restauranter og cafeer.
Stadsparken
Et andet populært åndehul i byen er Stadsparken, som ligger på en højderyg i byens vestlige del, hvorfra der er en rigtig fin udsigt over store dele af byen. Parken er ikke en traditionel park med velplejede stier, men er mere end naturpark, som er et populært mødested for byens borgere, når der skal holdes picnic og slikkes sol. Den rummer også en stor legeplads, der er populær blandt børnefamilierne, mens fugleentusiaster kan fornøje sig med et besøg på parkens fuglemuseum, der viser cirka 1.450 svenske fugle.
Tændstikmuseet
Det kan lyde både nørdet og uinteressant, men Jönköping har et tændstikmuseum, som fortæller om tændstikkerne og deres betydning fro Jönköping. Fabrikken eksisterede fra slutningen af 1840’erne til 1975 og var med til at bringe velstand til byen, som i den periode udviklede sig til en moderne industriby.
Tændstikmuseet viser nogle af de gamle maskiner, der blev brugt i produktionen, og man kan også se etiketter, æsker, værktøj og meget andet. Museet holder til i en træbygning fra 1848, som var hjemsted for den første tændstikfabrik i byen, og ligger i det, som kaldes Tændstikområdet, der består af hyggelige gamle huse med blandt andet gallerier, kunsthåndværk, biograf og cafe.
By af træ
Træ er også omdrejningspunktet for træbyen Eksjö, der ligger omgivet af dejlig natur og byder på rige muligheder for at være aktiv, uanset om man er til cykling, vandring eller sejlads. Det er dog især de smukke træhuse, der lokker turister til byen, som ligger cirka en times kørsel øst for Jönköping.
Husene i centrum af byen er nemlig særdeles velbevarede træhuse, som for de flestes vedkommende er opført i det 16., 17. og 18. århundrede, og det er som at blive ført mange år tilbage i tiden at slentre rundt på de brostensbelagte gader, der er hjemsted for adskillige hyggelige butikker, cafeer og restauranter. Byen var i 2015 ramt af en alvorlig brand, men heldigvis fik man begrænset skaderne, og der er fortsat cirka 50 af træhusene, som har prædikatet ”bevaringsværdige”. Mindre end to kilometer øst for byens centrum, ud til søen Hunsnäsen, ligger Eksjö Camping & Konferens, som har 115 pladser, der alle er med strøm. Og ellers er Östanå Camping en halv time syd for Eksjö en vældig hyggelig campingplads.
Polkagrise hitter
Et andet oplagt udflugtsmål er den lille by Gränna, der ligger cirka 30 kilometer nord for Jönköping. Gränna er kendt for at være hjemby for Salomon August Andrèe, der i slutningen af 1800’tallet i en alder af 42 år forsøgte at nå Nordpolen i luftballon, hvilket der berettes meget mere om på Gränna Museum. Derudover er byen i høj grad også kendt for at være hjemsted for de små polkagrise, som er rød-hvide bolsjestænger med pebermyntesmag, der sælges overalt i byen. I højsommeren bliver den lille by nærmest invaderet af turister, hvilket i min optik godt kan tage noget af charmen ved byen. Derimod er der færre gæster i sensommeren i Gränna, der har en ganske udmærket campingplads, der ligger lige ned til Vättern, og hvor der både er hytter og matrikler til telt, campingvogn og autocamper.
Hyggelige Visingsö
Og hvis du alligevel har taget turen til Gränna, skal der lyde en anbefaling om at tage turen til Visingsö, der er den største ø i Vättern. Den er cirka 3 km i bredden og 14 km lang og er et meget populært udflugtsmål. Der går mange daglige færger fra Gränna til Visingsö og retur, hvor det tager cirka 25 minutter at tilbagelægge de godt 6 km fra fastlandet til øen.
Det er muligt at have autocamper eller bil og campingvogn med på færgen, men der er ingen campingpladser på øen. Teltcampister har dog mulighed for at benytte allemandsretten. Du kan bestille billet til færgen ved færgeterminalen, men du kan også reserve på nettet på forhånd, hvis du ved, hvornår du gerne vil af sted. Er du i nogenlunde fysisk form, kan det anbefales at tage cykler med på Visingsö, der de fleste steder er forholdsvis flad, og som har en størrelse, der egner sig perfekt til at cykle.
Pilgrimsbyen
Lidt længere mod nord, godt en times kørsel fra Jönköping og stadigvæk direkte ud til Vättern, ligger byen Vadstena, der ikke mindst er kendt for at være hjemsted for en klosterkirke, som blev grundlagt af den hellige Birgitta i midten af 1300-tallet. Hendes familie tilhørte en gammel svensk kongeslægt, og hun døde, inden kirken blev færdig, så hun nåede aldrig selv at se den, men den påvirker stadig livet i byen cirka 600 år efter, at den blev indviet. Ved siden af kirken ligger der et pilgrimscenter, der drives af den svenske kirke, og det center tiltrækker hvert år pilgrimme fra hele verden, som præger bybilledet en stor del af året.
Tre kilometer nord for byen ligger Vadstena Camping, der er en stor campingplads med god plads til både telt, campingvogne og autocampere.