Hamburg Bunker

Ferie

Den velhavende storby

Hamborg har flere euro-millionærer end nogen anden tysk by, den har utallige broer og kanaler og er Tysklands næststørste by, men det føles ikke sådan. Hamborg ligger tæt på Danmark, og som du kan læse på de følgende sider, er der mange gode grunde til at besøge den.

Tekst Torben Brandt Foto: Tysk Turist Information 

Det siges, at Hamborg har flere broer end Venedig, Amsterdam og London tilsammen. Jeg har ganske vist ikke talt efter, men der skulle være cirka 2.500 broer, som sammen med de mange kanaler giver den nordtyske by en helt særlig stemning. Med sin placering et par timers kørsel fra den dansk-tyske grænse er Hamborg et populært rejsemål for danske turister, men ellers står Hamborg og dens cirka 1,8 mio. indbyggere noget i skyggen af hovedstaden Berlin, der har dobbelt så mange indbyggere og cirka fire gange så mange turister som Hamborg, der blev hårdt ramt af bombardementer under 2. Verdenskrig, så en stor del af centrum måtte genopbygges i efterkrigsårene. Det betyder, at mange af bygningerne stammer fra tiden efter 2. Verdenskrig, hvor meget skulle genopføres på kort tid, så det er ikke så meget arkitektonisk skønhed, der skal trække dig til Hamborg, men derimod byens stemning, tilbud og seværdigheder. 

Mange euro-millionærer 

Selvom store dele af byen blev sønderbombet for cirka 80 år siden, har den i lighed med resten af Tyskland rejst sig og er blevet velstående, og i dag er Hamborg den by i Tyskland med flest euro-millionærer. Bortset fra mange dyre biler på gaderne, er rigdommen ikke specielt synlig i gadebilledet, for de meget velhavende skilter ikke mere end højst nødvendigt med deres rigdom. 

Visse steder har byen dog nogle meget dyre forretningsområder, eksempelvis Neuer Wall, der ligger tæt på byens rådhus, og hvor modehuse som Giorgio Armani, Hermés og Louis Vuitton har butikker. Neuer Wall er altid pyntet elegant op til jul, og det samme er mange andre lokaliteter i byen, blandt andet området ved Alster-søen, så hvis du ikke tidligere har været på julemarked i Hamborg, skal der lyde en varm anbefaling herfra om at komme af sted. 

Også Jungfernstieg ved Alster-søen er en populær shoppingpromenade, og for de virkelig pengestærke kan et besøg i luksusvarehuset Alsterhaus måske friste. 

For den almindelige pengepung 

Byens hovedstrøg hedder Mönckebergstrasse, hvor såvel priser som butikker er af den mere gennemsnitlige slags på den cirka en kilometer lange strækning fra det smukke rådhus til hovedbanegården. Her ligger shoppingarkader og butikker som Karstadt, H&M, Peek & Cloppenburg og den store elektronikgigant Saturn. Den slags butikker findes i mange andre tyske byer, så der er ikke noget unikt ved gaden og butikkerne, men den er alligevel værd at slentre igennem, og har du hang til shopping, kan der snildt bruges nogle timer her. Hvis turen ad Mönckebergstrasse ender ved rådhuset, kan det anbefales at kigge indenfor, for her holder Hamborgs regering til, og det er muligt at få en rundvisning og betragte de smukke rum og mødelokaler på nærmeste hold. 

132 meter høj kirke 

Godt en kilometer fra rådhuset ligger et andet smukt og karakteristisk bygningsværk, St. Michaelis Kirken, der stammer fra 1647, og som er byens største kirke med 2.500 siddepladser og et 132 meter højt kirketårn i bronze, som kan ses langvejs fra. Det er muligt, mod betaling, at komme op i kirketårnet, hvorfra der er en fornem udsigt over store dele af byen. Ikke ret langt fra St. Michaelis Kirken ligger det portugisiske kvarter, der er et hyggeligt område tæt på vandet med mange restauranter, hvor priserne er absolut rimelige. Ved indgangen til det portugisiske kvarter ligger i øvrigt den danske sømandskirke, Benediktekirken. 

Byens vartegn 

Hamborgs havn er kæmpestor og har historisk set i stor stil bidraget til byens velstand. Hvis du vil opleve havnen på tætteste hold, kan det anbefales at tage en havnerundfart, hvor der både er ture om dagen og aftenen. Turene varierer i længde, men regn med at det tager cirka halvanden time. Havnefronten kaldes HafenCity og er hjemsted for mange af byens velhavere, og ellers er området ikke mindst kendt for sin meget smukke koncertsal, Elbphilharmonie, der består af tre sale, og som med sit isbjerg-lignende udseende er blevet et vartegn for såvel området som byen. I den store sal er der plads til godt et par tusinde gæster, i den lille sal er der yderligere 550 pladser, og derudover rummer koncertsalen også det såkaldte Kaistudio med plads til cirka 170 publikummer. Hvis du skulle have lyst til at opleve en forestilling i en af koncertsalene, skal du regne med at bestille i god tid. Elbphilharmonie har desuden både boliger, hotel, restauranter, barer, et parkeringshus og udsigtspunktet The Plaza på toppen. 

Elbphilharmonie

 

Skandaleramt byggeri 

Selvom tyskerne har ry for punktlighed og præcision, var det alt andet end det, som kendetegnede byggeriet af den nye koncertsal, som blev påbegyndt i 2007 og skulle have været færdig i 2010 til en anslået pris på cirka 570 mio. skattefinansierede kroner, mens resten skulle komme fra private investorer. Siden gik stort set alt galt, og byens daværende borgmester og nuværende forbundskansler, Olaf Scholz, kunne i 2013 fortælle, at budgettet fuldstændig var skredet, og at prisen nu ventedes at blive mere end seks mia. kr., hvilket fik mange lokale beboere til at kritisere politikerne for at have mistet både det økonomiske overblik og jordforbindelsen i deres iver efter at få et nyt vartegn og prestigeprojekt til byen. 

Byggeriet blev først færdigt i slutningen af 2016, og siden har en række aktører skændtes om, hvem der bærer ansvaret for forsinkelsen og den enorme budgetoverskridelse. 

Hvis man kan se bort fra forsinkelserne og fordyrelserne undervejs, og det kan man godt som turist, er det et meget spektakulært bygningsværk, som i løbet af sine første fem leveår tiltrak 3,3 mio. koncertgæster, mens mere end 14,5 mio. mennesker havde besøgt udsigtspladsen The Plaza. Hamborgs skoleelever skal i øvrigt mindst en gang i deres skoletid besøge koncertsalen. 

Unesco-bydel 

Elbphilharmonie er bestemt ikke den eneste grund til at slentre omkring i HafenCity, hvor de interessante steder ligger som perler på en snor. Cirka en kilometer fra Elbphilharmonie ligger Speicherstadt, der, så langt øjet rækker, er et smukt område fyldt med røde pakhuse og gamle broer af jern. Pakhusene blev opført i slutningen af 1800-tallet og cirka 30 år frem og adskilles fra det øvrige Hamborg af en smal kanal, som historisk set er blevet benyttet til at transportere varer som kaffe, te, tæpper og tobak. De varer sælges fortsat fra pakhusene, hvor der stadig ligger tæppeforretninger, og hvor der også er et virkelig hyggeligt kafferisteri, Speicherstadt Kaffeerösterei, som er holdt i den gamle stil og er et meget velbesøgt sted til en kaffe- eller tepause. Speicherstadt-området blev i 2015 optaget på Unesco-listen for verdenskulturarv. 

UNesco-bydel

 

Miniaturebyen 

En halv kilometer fra Speicherstadt ligger et andet af byens store trækplastre, Miniatur Wunderland, som tiltrækker publikum fra det meste af verden. Ved en afstemning i Tysklands nationale turistbureau blev stedet kåret som den mest populære seværdighed i Tyskland, og det tiltrækker årligt cirka en million besøgende. Hovedattraktionen er en modeljernbaneudstilling på 1.500 kvadratmeter og godt 15 km jernbaneskinner, som er verdens største af sin art. Udover jernbanen er der også cirka 250 kørende biler, deriblandt adskillige udrykningskøretøjer, byen Wunderland med mere end 265.000 miniature-beboere, en miniaturelufthavn med mere end 40 fly og meget mere. Det koster 20 euro for voksne og 12,5 euro for børn op til 12 år at komme ind, og det er en rigtig god ide at bestille plads på forhånd, for så får du et specifikt tidspunkt, du skal være der på, så du undgår ventetid. Alternativt kan du møde op i døren, for der er altid reserveret et antal pladser til gæster uden reservation, men så risikerer du at skulle vente et godt stykke tid, før der er plads til dig. 

Miniatureby

 

Byens åndehul 

HafenCity er med de mange broer, kanaler og floden Elben et skønt sted, og det samme er området omkring Alster-søen, som består af Ydre Alster og Indre Alster, også kaldet Aussenalster og Binnenalster, hvor der er masser af liv i de bydele, der ligger omkring. De to søer og parkerne, som omgiver dem, er populære, rekreative åndehuller for såvel lokalbefolkningen som byens turister. 

Det er også i dette område, at byens kendte og meget spændende museum, Kunsthalle, ligger, ligesom det er i området omkring Alster-søen, at mange af byens velhavere bor. Har man ikke lyst eller kræfter til at gå rundt om søerne, er der også mulighed for at tage på bådtur på Alster-søen og dermed se byen fra vandsiden. 

Hvis man går langs den store sø, Aussenalster, og har vandet på sin venstre side, kommer man til Alsterperle, hvor der som oftest er mange mennesker til en kold drink om sommeren eller en varm kop kaffe om vinteren. Herfra har man en smuk udsigt både til de mange kvarterer på den modsatte søbred og til de majestætiske bygninger med irrede tage og spir, der omkranser Binnenalster i horisonten. 

Kunsthalle

 

Uhlenhorst – kunst og kultur 

Alsterperle ligger i den smukke bydel Uhlenhorst, der ligger klos op ad Winterhude, som er et andet af byens velhaverkvarterer og en af Hamborgs mest populære bydele med cirka 55.000 indbyggere. På Winterhuder Marktpaltz er der marked både mandag, fredag og lørdag med lokale kvalitetsprodukter, og om aftenen er området populært blandt de unge, mens de mange små restauranter ved frokosttid bliver flittigt benyttet af de lokale. 

Tæt på Winterhude ligger et andet populært område, Pöseldorf, der har et rigt udvalg af restauranter, butikker og kultur, og hvor bybilledet bærer præg af eksklusive antik-, smykke- og modebutikker. Især den brostensbelagte Milchstrasse er en magnet for mode- og livsstilsentusiaster, og også Hamburgs Musik- og Teateruniversitet ligger i Pöseldorf, som sammen med kultureliten og de lokale er med til at skabe et levende og pulserende liv i kvarteret. 

Bag universitetet 

Går man et par hundrede meter længere ind i landet, væk fra Alsteren, ligger bydelen Rothenbaum, hvor der er et stort udvalg af museer, og hvor også Universität Hamburg ligger, som giver masser af liv til områdets mange hyggelige cafeer og butikker på Grindelhof, bag campus. Her ligger også biografen Abaton, som viser et bredt udvalg af dokumentar- og spillefilm på originalsprog, så du slipper for at få tyske stemmer ind over filmen. 

Ikke for sarte sjæle 

I den mindre mondæne afdeling af Hamborg kan det også anbefales at lægge vejen forbi bydelen Sankt Pauli, der er kendt som et meget levende forlystelseskvarter hvor den berømte og berygtede gade, Reeperbahn, ligger med sit store udvalg af barer, natklubber, diskoteker, restauranter og bordeller. 

I området ligger en pengeautomat, hvor der hæves cirka 29 mio. euro om året – man kan kun gisne om årsagen, men et godt bud er, at bordellerne er glade for kontanter. 

Dette område af Hamborg er hjemsted for fodboldklubben Sankt Pauli, som er kendt som lidt af en kultklub med en overvejende venstreorienteret og antifascistisk tilhængerskare, og det er mere det politiske engagement end de sportslige resultater, som har gjort klubben berømt. Sankt Pauli er i år rykket op i den bedste fodboldrække, Bundesligaen, hvorimod byens største klub, Hamburger SV, må nøjes med at ligge i den næstbedste række. 

Kæmpe bunker 

I sommer åbnede endnu en stor attraktion i livlige Sankt Pauli, den grønne bunker, som er en gigantisk bunker fra 2. Verdenskrig, der blev opført af mere end 1.000 tvangsarbejdere på bare 300 dage i 1942. 

Bygningen er historisk set forbundet med grusomhed, men i dag rummer den 58 meter høje bunker både kultur, gastronomi, et Hard Rock-hotel og masser af grønne oaser, fordi den siden 2019 er blevet udvidet med fem etager med over 20.000 træer, buske og planter på toppen. Taghaven er åben for offentligheden og byder på 360 graders panoramaudsigt over Hamborg. Der er mulighed for at gå derop via 355 trappetrin eller en 560 meter lang gangbro med rækværk. 

Hamborg bunker

 

Tidligt op 

En anden grund til at tage til Sankt Pauli er, at bydelen er hjemsted for det kendte og cirka 600 år gamle Fischmarkt, hvor der hver søndag sælges fisk, grønt, tøj og souvenirs fra boderne. Fischmarkt har åbent fra 5 til 9, og selvom man skal tidligt op, så er det en god ide at komme tidligt, inden der kommer alt for mange mennesker, for fra omkring klokken 8 er der erfaringsmæssigt ret tæt pakket med besøgende. Fischmarkt byder også på levende musik og talrige restauranter, hvor sulten kan stilles, når du har været tidligt oppe. 

Kilde: Hamborg Tourism, Tysk Turist Information, Expedia.dk, Kristeligt Dagblad, Miniatur-wunderland.dk, storbyguide.dk med flere.

 

Her kan du bo 

Knaus Campingpark: En halv time i bil eller tre kvarter med toget fra centrum 

Wohnmobilhafen Hamborg Süd: 10 minutter i bil eller 17 minutter i tog fra centrum 

Campingplatz Buchholz Hamburg: 20 minutter i bil og 40 minutter med tog fra centrum 

Wildpark Camping, Schwarze Berge: 32 minutter i bil og 58 minutter i tog fra centrum 

 

Offentlig transport 

Det er en god ide at bruge appen HVV, hvis du skal rejse med bus, S-tog ellert U-Bahn i Hamborg. 

DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her