Campingpladser
Derfor lukkede DCU sine campingpladser
Coronakrisen trækker også spor i campingverdenen. DCUs landsformand fortæller her, hvorfor organisationen valgte at lukke sine campingpladser og udskyde åbningen til 14. april - og hvorfor det både var en svær og let beslutning.
Tekst: Torben Brandt
I dagene op til 20. marts tydede alt på, at samtlige DCUs 20 campingpladser ville åbne som planlagt, selvom coronakrisen gradvist blev mere og mere alvorlig, og både virksomheder og uddannelsesinstitutioner i Danmark lukkede ned.
– Op til åbningen prøvede vi via de store landsdækkende medier som DR og TV2 at forklare, at det ikke var - og ikke er - ulovligt at holde åbent, så længe vi blot overholdt alle de regler, myndighederne havde opstillet. På vores vinteråbne pladser havde vi hængt skilte med retningslinjer op og sørget for ekstra rengøring og at spritte af alle steder, men selvom vi forsøgte at gøre alt det, vi skulle ifølge myndighederne, kunne vi bare mærke, at der i folkedybet og i den offentlige mening var en stemning af, at det var forkert af os at holde åbent, når alt andet lukkede ned, siger DCUs landsformand, Anne-Vibeke Isaksen.
Appel fra dronningen
Dagen før den planlagte åbning, kom så meldingen om, at alle 20 DCU-pladser lukkede.
– Efterhånden fik vi vanskeligere og vanskeligere ved at forklare, hvorfor man skulle tage på camping i en tid, hvor dronningen bad os blive hjemme, og hvor almindelige mennesker måtte udsætte store livsbegivenheder som bryllupper og konfirmationer.
Anne-Vibeke Isaksen har i flere interviews sagt, at DCU udviste samfundssind ved at lukke campingpladserne. Selvom det har givet anledning til kritik fra dele af campingbranchen, fastholder hun synspunktet.
– Som campisternes organisation forventer man, at DCU bidrager til at passe på både gæster og ansatte. Lukningen af pladserne har været vores bidrag til at hjælpe samfundet med at begrænse denne virus, så vi forhåbentlig alle sammen hurtigere kan komme tilbage til mere normale tilstande – og for mig er det at udvise samfundssind. Og når vi nu om lidt åbner pladserne igen på en kontrolleret og forsigtig måde, så er det stadig med udgangspunkt i at udvise samfundssind og at passe godt på vores gæster og ansatte, siger Anne-Vibeke Isaksen.
Svære overvejelser
Hun lægger ikke skjul på, at beslutningen om at lukke krævede mange overvejelser.
– Det var en rigtig svær beslutning i forhold til økonomi – men ikke i forhold til etik og moral. Og vi har på intet tidspunkt fortrudt, at vi træf beslutningen, selvom det har givet os en masse arbejde.
Hvilke reaktioner har I efterfølgende fået?
– De har været todelte, men 99 procent af de henvendelser, vi har fået fra medlemmer og gæster, har udtrykt forståelse og næsten lettelse over, at vi har taget ansvar. Derudover har nogle få fastliggere argumenteret for, at det ville være sikrere for dem at være på camping, fordi de til daglig bor i et tætbebygget boligkvarter, og det er jeg faktisk ikke uenig med dem i. Men vi har 20 pladser over hele Danmark, og hvor skal vi sætte grænsen, hvis nogle kan få lov at komme på camping, og andre ikke kan?
Midt i den mørke periode glæder hun sig over, hvordan både DCU-ansatte og -medlemmer har ageret.
– Det har været en svær tid, og vi har ikke haft nogen erfaringer at læne os op ad. Men det gør mig stolt helt ind i hjertekulen at have et stærkt og enigt politisk bagland, ekstremt dygtige medarbejdere i DCU og samtidig så gode medlemmer og gæster, som har bakket op om en rigtig svær beslutning. Det rører mig virkelig.
Har delt branchen
Helt så positive har holdningerne ikke været alle steder i campingbranchen.
– Desværre har det splittet branchen i to, fordi nogle campingpladser har lukket, og andre ikke har, men jeg tænker, at alle har truffet den beslutning, som var den rigtige for deres plads. Så må det være op til campisterne at beslutte, om de vil campere på den ene eller den anden plads, siger Anne-Vibeke Isaksen.
Hun håber, at branchen får klinket skårene, for med coronavirussens indtog er der kommet en ny virkelighed, som pladser og gæster i fællesskab skal forholde sig til.
– Vi skal alle lære at leve med corona, uanset om vi camperer i Danmark eller i udlandet, for corona forsvinder ikke som dug for solen. På campingpladserne skal vi have ændret nogle procedurer og kigget på vores beredskab i forhold til, hvordan vi reagerer, hvis der kommer et coronatilfælde på en campingplads. Jeg er dog sikker på, at vi myndighederne vil klæde os godt på, så vi i samarbejde med gæsterne kan overholde de nye retningslinjer, der kommer, når vi skal lære at leve med corona.
DCU kan blive bedre
Selvom der ikke er ret meget positivt at sige om corona, håber DCUs landsformand, at krisen vil lære os som samfund at tage bedre hånd om hinanden.
– Jeg tror, der i kølvandet på corona kommer et behov for mere nærvær, hvor vi lytter til hinanden, ser hinanden i øjnene og passer bedre på hinanden. Det passer fint med de værdier, vi i DCU gerne vil stå for, siger landsformanden, der erkender, at DCU ikke har været fejlfri i forløbet.
– Selvfølgelig har vi fejlet undervejs, og der er flere ting, vi kunne have gjort bedre. Alt handler om gæsterne og at de føler sig godt behandlet, så hvis man sidder derude og er blevet sure på DCU, håber jeg, at man vil give os en ny chance. For vi laver alle fejl, når vi står i en situation, vi ikke har været i før. Det beklager vi.