Vinterklar

CAMPING

Er din vogn vinterklar?

Den kolde tid nærmer sig, og hvis du ikke camperer året rundt, skal du snart pakke vogn og udstyr væk for vinteren. Her får du tips til vinteropbevaringen.

”Sommeren er forbi nu, og den nærmest fløj af sted”, sang musikeren C.V. Jørgensen for en menneskealder siden i hittet ”Sæsonen er slut”. Nogle vil måske hævde, at sommeren anno 2024 aldrig for alvor holdt sit indtog, men sommer eller ej – når disse linjer læses, er det efterår, hovedparten af landets cirka 450 danske campingpladser lukker snart eller er allerede lukket, og hvis du ikke hører til dem, der camperer hele året, er det snart tid at få pakket vogn og udstyr væk for i år. 

Opmagasinering 

Har du plads til at stille campingvognen eller autocamperen på fast underlag på din egen grund, er det selvfølgelig både lettest og billigst. Så kan du let holde øje med vognen og få den luftet igennem, hvilket du gerne må gøre cirka en gang om måneden vinteren igennem. 

Har du ikke plads hjemme, kan du forsøge at opmagasinere vognen i en lade eller gård i nærheden af, hvor du bor. Et par hurtige søgninger på nettet afslører, at der findes muligheder for den slags adskillige steder i landet. Vær i øvrigt opmærksom på, at det er din egen kaskoforsikring, der dækker, hvis der skulle ske en skade på vognen, selvom den opbevares på en anden persons matrikel. 

Hvis vognen skal stå ude i det fri, kan du overveje at købe et cover til vognen, så den er bedre beskyttet.  

Camping cover

 

Står vognen under åben himmel, skal du være særligt opmærksom, når det har sneet meget, for når tøvejret sætter ind, kan den tunge tøsne i kombination med regn i værste fald trykke taget ud af facon og dermed gøre vognen utæt. Fjern derfor sneen, inden det begynder at tø.

Gør rent 

Inden vognen stilles i vinterhi, bør den gøres grundigt rent både ude og inde. Udenpå vil en god vintervoks og en efterfølgende højglanspolering gøre vognen smudsafvisende og samtidig hjælpe til at forsegle lak og beskytte gummilister og teltskinne. 

rengøring

 

Indendørs skal skuffer, skabe og magasiner vaskes grundigt af. Vær ekstra opmærksom på køkkenskabe og –skuffer samt køleskabet, der har godt af en omgang med et desinficerende- og svampedræbende middel.

 Lad gerne køleskabsdøren samt skuffer og skabe stå lidt på klem hen over vinteren. Gulv, madrasser og hynder skal støvsuges grundigt, og vinduer og glatte overflader vaskes af. 

Har du plads i hjemmet, er det en god idé at opbevare gardiner, hynder og tæpper tørt og godt i privaten, hvor du passende kan give det en vask ved samme lejlighed. Kniber det med pladsen derhjemme, anbefales det at stille hynder og madrasser på højkant i vognen, så der kan komme mest muligt luftcirkulation omkring. 

 

Tag batterierne ud 

Vognens batteri har ikke godt af at stå ubrugt i en kold vogn vinteren over. Tag det ud og placer det gerne tørt og køligt – men frostfrit – i hjemmet eller et andet sikkert sted. Alternativt kan du lade det blive i vognen, lade det helt op og fjerne polskoene. 

Husk også at fjerne små batterier i f.eks. ure, fordi de risikerer at lække, hvis de efterlades til frostvejret, og tag gerne elektronik som radio og TV hjem, så det ikke får fugt eller frister svage sjæle. 

Tøm vandsystemet 

Et vigtigt punkt på tjeklisten er at få tømt vognen fuldstændig for vand, for står der bare lidt tilbage i systemet, risikerer du, at varmtvandsbeholder, slanger og haner frostsprænges, når kulden sætter ind. Lad både den kolde og varme hane stå åben hen over vinteren. Caravanværkstederne har år efter år forrygende travlt om foråret med at hjælpe campister, der har fået ødelagt vandsystemet i løbet af vinteren, og selvom det er en kærkommen ekstraindtægt for værkstederne, er det nogle ærgerlige penge at punge ud med. 

Dæk dækkene 

Dækkene skal der også tages hensyn til hen over vinteren. Pump dem ordentligt op, inden vognen stilles væk, og put gerne cirka 10 % ekstra i, for ofte vil dækkene miste lidt luft i vinterens løb. Det kan være en god ide at dække dækkene til med en lystæt afskærmning, for lyset gør dækkene møre og forkorter deres levetid. 

 

dæk cover

 

Smør gerne gummilister på døre og vinduer med noget silikone, så de ikke fryser fast, og forkæl alle låsene med en gang låsespray. Skærm gerne trækstangen med et dækken, så stabilisator og håndbremse beskyttes. 

Hold mus ude 

Mus vil gerne indendørs, når den kolde tid kommer. Det er ikke bare ulækkert, men kan også være en bekostelig affære. Tjek derfor at nettene foran vognens åbninger og ventiler er intakte og undlad at opbevare mad i vognen, som lokker dyr til. Ofte kommer musene ind i vognen via dækkene, men den adgangsvej kan spærres ved at købe et par metalkasser med kraftige kanter, som vognens dæk parkeres i. Kombinationen af glatte sider og kraftige kanter er en noget nær umulig hindring for musene at overvinde. Du kan læse mere om produktet på den norske hjemmeside antimus.no 

Teltet skal være tørt 

Har du fortelt til din vogn, eller er du teltcampist, er det vigtigt, at du først lægger teltet sammen, når det er helt tørt, så det ikke bliver jordslået. Stænger og pløkker skal ligeledes være helt tørre, så de ikke ruster. Hvis du kan se, at teltets gummiringe er mørnede og slidte, så kassér dem, inden de går i stykker og husk at anskaffe nye. Læg teltet et tørt sted hen over vinteren.

DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her