Få masser af oplevelser i Nordjylland
Tag roligt på ferie med familien i Nordjylland. Her er dejlige campingpladser og spændende oplevelser ved bl.a. Skagen, Råbjerg Mile, Vesterhavet, Rubjerg Knude Fyr og Aalborg Havnefront.
Tekst og foto: Torben Brandt
Der er fremgang for turismen i Nordjylland, og det er ikke tilfældigt. For i 2018 besluttede de 11 nordjyske kommuner i fællesskab at intensivere markedsføringen for at få flere turister til landsdelen, og samtidig blev det vedtaget gradvist at øge markedsføringsbudgettet fra 15 mio. kr. i 2018 til 50 mio. kr. i 2021.
Satsningen har båret frugt. For i 2019 kunne Nordjylland ifølge migogaalborg.dk glæde sig over en stigning i overnatningstallet på 7,23 procent, og at dømme efter det antal turister, der i corona-sommeren 2020 valfartede til det nordlige Jylland, er der god grund til at antage, at fremgangen fortsætter.
Byen med de rygende skorstene
Nordjyllands største by er Aalborg, som gennem en årrække har gennemgået en transformation fra en ret rå by, som det så fint blev skildret i Jakob Ejersbo-romanen Nordkraft, til i dag at være et sted med et blomstrende kulturliv og gode spisesteder.
Aalborg Havnefront er et slående eksempel på forandringen. Tidligere husede området primært tung industri og store virksomheder, som var med til at give byen tilnavnet ”byen med de rygende skorstene”, men i takt med at disse virksomheder er forsvundet, er havnefronten i dag forvandlet til en oase af spisesteder, afslappet promenadestemning, smuk arkitektur og spændende kulturinstitutioner.
Utzons sidste værk
Til sidstnævnte kategori hører Musikkens Hus, der ligger helt ud til Limfjorden, samt kultur- og aktivitetshuset Nordkraft, der har adresse i de bygninger, som tidligere husede det kulfyrede kraftværk af samme navn. Også Utzon Center, et eksperimenterende kultur- og videncenter på havnefronten, bidrager til at give Aalborg Havnefront sit helt eget arkitektoniske udtryk.
Centret er skabt af far og søn, Jørn og Kim Utzon, og stod færdigt i 2008, hvilket akkurat var tids nok til, at Jørn Utzon nåede at se det inden sin død senere samme år.
Har du mod på mere kunst, bør du ikke snyde dig selv for det moderne kunstmuseum, Kunsten, som ligger i den centrale del af byen og er tegnet af den finske arkitekt og designer Alvar Aalto.
Gode spisesteder
Åndelig føde er én ting, men den fysiske sult skal bestemt ikke undervurderes, og heller ikke på det punkt svigter Nordjyllands hovedstad. Aalborgs med afstand mest berømte gågade er den blot 300 meter lange Jomfru Ane Gade, der udover barer og diskoteker også rummer en række caféer og restauranter.
Ønsker du at få mad af ypperste kvalitet, byder føromtalte Aalborg Havnefront på flere fremragende spisesteder. I Musikkens Hus ligger restauranten Musikkens Spisehus, mens Restaurant Jørn holder til i Utzon Center. Også Restaurant Fusion på havnefronten er et interessant spisested med en unik beliggenhed ned til Limfjorden.
Ikke langt fra havnefronten ligger gaden Vesterå, som er blevet Aalborgs nye madmekka med en række gode spisesteder, der tilgodeser såvel veganeren som den kødelskende gæst.
En af mine personlige favoritter er Mortens Kro på Mølleå i det centrale Aalborg. Som så meget andet er også dette sted ramt af coronarestriktioner, men restauranten serverer take-away smørrebrød, som er så godt, at det er blevet kåret til byens bedste på migogaalborg.dk
Vikingeoplevelser
En interessant blanding af historie og smuk natur får du, hvis du tager nord for Limfjorden i retning mod Aalborg Lufthavn. Her ligger Lindholm Høje, som ganske vist har postnummer i Nørresundby, men som dog hører til Aalborg Kommune. Lindholm Høje er en gravplads fra yngre jernealder og vikingetiden med næsten 700 brandgrave, hvor du kan gå rundt og blive klogere på det liv, vores forfædre levede. Og så er der en vidunderlig udsigt over Limfjorden og byen fra toppen af området, som af den grund sagtens kan besøges, selvom du ikke har den store historiske interesse.
Det bette ølhus
Der er rigtig mange campingpladser i det nordlige Jylland, så det skorter ikke på valgmuligheder, når du skal beslutte, hvor teltpløkkerne skal bankes i jorden. DCUs campingplads ligger i Ålbæk midt mellem Frederikshavn og Skagen, hvor lejrchef Christian Hansen på sin egen, stilfærdige, nordjyske facon hygger om gæsterne.
Campingpladsen ligger helt ud til vand og strand og i gåafstand fra Ålbæk by, som er lille, men ganske hyggelig.
Et dejligt sted at gæste i Ålbæk er Det Bette Ølhus (kan det næsten hedde andet på disse kanter?) på hjørnet af Skagensvej og Søndre Havnevej, lige over for Rema 1000. Ølhuset byder på masser af glimrende belgisk øl og har også øl fra forskellige danske mikrobryggerier på menuen. På en varm sommerdag er det, som nordjyderne selv vil sige, ikke så ringe endda at nyde en kold forfriskning på pladsen foran ølhuset.
Havnen i Ålbæk ligger kun en kort spadseretur fra campingpladsen og er et hyggeligt sted at slentre rundt og måske købe fisk, hvis du er heldig at være der, når en af de lokale fiskere kommer hjem med sin fangst. Havnen er også vældig populær blandt autocamperturister, som i stor stil holder til her.
Overvej cyklen
DCU-Camping Ålbæk Strand er et glimrende udgangspunkt for ture til nogle af Nordjyllands mange, populære turistattraktioner, deriblandt Råbjerg Mile, som ligger godt 12 km fra campingpladsen.
Vandreklitten er et fantastisk syn og får dig næsten til at glemme, at det er Nordjylland og ikke en ørken, du befinder dig i. Både for små og store er den kæmpemæssige sandkasse en vidunderlig legeplads, og fra toppen er der en fantastisk udsigt over både Råbjerg Mile og det øvrige landskab. Et godt råd er at tage skoene af, for du undgår ikke sand i skoene.
Stedet er altid velbesøgt i ferieperioderne, og i corona-sommeren 2020 fik populariteten yderligere et nøk opad. Det gjorde det udfordrende at parkere i området, fordi bilerne blev efterladt i begge sider af vejen, så det var vanskeligt for den øvrige trafik at passere. Er du i nogenlunde fysisk form, er det derfor en overvejelse værd at cykle fra campingpladsen til Råbjerg Mile, for du kører ad glimrende cykelstier det meste af vejen, og det er langt mindre stressende at køre lige til døren på cykel end at skulle bekymre sig om at finde en parkeringsplads omkring vandreklitten.
Det bevægelige fyr
Mens Råbjerg Mile hvert år flytter sig cirka 15 meter mod nordøst ved egen kraft, måtte der menneskehænder til at få Rubjerg Knude Fyr til at bevæge sig. Fyret ligger på vestkysten lidt syd for Lønstrup og var i overhængende fare for at styrte i havet, fordi det barske klima åd af kysten år efter år, og til sidst var havet faretruende tæt på. Derfor blev fyret ved en nøje tilrettelagt aktion i efteråret 2019 flyttet cirka 70 meter ind i landet, hvor det forhåbentlig kan stå i fred i nogle år. Flytningen gav en masse opmærksomhed både her i landet og uden for landets grænser, og det kunne aflæses på besøgstallene sidste sommer, hvor fyret var et yndet udflugtsmål.
Trods de mange besøgende føles det ikke trangt, når først du er ude ved fyret, for naturen er ikke nærig med pladsen, så turisterne fordeler sig over et stort område.
Har du lyst til at se det hele lidt fra oven, er der også mulighed for at købe en rundtur i helikopter.
Lune Lønstrup
Når du alligevel er på disse kanter, kan det anbefales at tage turen til Lønstrup, som ligger vidunderligt ud til kysten kun få kilometer fra Rubjerg Knude Fyr. Også i Lønstrup er der mange turister om sommeren, men selvom befolkningstallet mangedobles i årets varme måneder, har stedet alligevel sin egen tilbagelænede charme og ro.
Hvis du ellers kan få bord, byder Lønstrup også på et rigtig godt spisested i skikkelse af Villa Vest, der med sin placering helt ud til vandet har en eminent udsigt. Det er ikke byens billigste restaurant, men det er pengene værd, og alene udsigten er ubetalelig.
Kan du ikke få plads på Villa Vest, er Cafe Havblik lige over for Villa Vest et glimrende alternativ. Her bydes ligeledes på smuk udsigt krydret med store portioner til rimelige priser – og et Stjerneskud som absolut kan anbefales.
Berømt ishus
Med mindre du er i jernform, kræver afstanden fra campingpladsen i Ålbæk til Rubjerg Knude Fyr en bil, for der er godt 50 km hver vej. På vejen fra Ålbæk til fyret kommer du igennem Tversted, som i en årrække har været kendt for Det Blå Ishus med en helt speciel, og meget hemmelig, opskrift på guf. Ifølge tv2nord.dk drev Jette Bundesen i flere år både Det Blå Ishus og Det Gule Ishus, som ligger tæt på hinanden. Sidstnævnte ændrede siden navn til Det Grå Ishus, og da Jette Bundesen i 2018 forlod Det Blå Ishus, tog hun den hemmelige opskrift på guf med sig til Det Grå Ishus, som hun fortsat driver.
Det Blå Ishus eksisterer dog stadigvæk og serverer også guf til sine kunder. Hvilket ishus og hvilket guf, der er bedst, er formentlig lige så følelsesladet som at diskutere, om KABE eller Polar er den bedste vintervogn, så den debat vil vi undlade at kaste os ind i – herfra skal blot konstateres, at Tversted er et godt sted at gøre holdt for at få stillet sin trang til is og guf.
Er du mere til garn end til guf, er Tversted også hjemsted for Isager Strik, der både leverer garn og strikkeopskrifter, og som har en hyggelig forretning i landlige omgivelser på Skagensvej 74.
Skagen er sagen
Det er svært at sige Nordjylland uden samtidig at sige Skagen. Byen på Danmarks top har sin helt egen charme, men også her var der kamp om kvadratmeterne i sommeren 2020, hvilket blandt andet kunne ses på Grenen, hvor parkeringsområdet var så presset, at det var svært at få plads. Der er rasende hyggeligt på havnen i Skagen, hvor der er alle muligheder for at spise frisk fisk, hvis du ellers kan få fat i et bord, hvilket kan kræve lidt tålmodighed i højsæsonen.
Også i Skagen kan du med lethed få stillet den kulturelle sult, hvis du ønsker det. Kystmuseet Skagen, som er et kombineret frilands- og udstillingsmuseum, og Skagen Museum, der er dedikeret til skagensmalerne, er henholdsvis nummer fem og syv på Visit Nordjyllands liste over de 10 mest besøgte attraktioner i Nordjylland. Listen toppes af Fårup Sommerland med Aalborg Zoo og Jesperhus Feriepark på de følgende pladser.
Nordjysk for viderekommende
Selv om Danmark er et lille land, har flere landsdele heldigvis til en vis grad bevaret de lokale dialekter og vendinger, og Nordjylland er ingen undtagelse.
Herunder kan du se nogle af de ord, som kræver lidt ekstra sproglig opmærksomhed – og måske en oversættelse – hvis du ikke er nordjyde.
Bette: Lille
Heel kavt: Bruges om personer, situationer eller handlinger, hvor noget er helt åndssvagt
Noget værre gratværk: Når noget virkelig er noget svineri
Fløs: En ung, uopdragen mand
Pangel: Noget billigt skidt
Høk: Når man høkker sig, rykker man sig en smule
Tovlig: Tåbelig, eller når noget er blæst helt ud af proportioner
Ork satme: Når man udtrykker forbløffelse over en situation
At kvæbbes: Hoste det op, der er kommet i den gale hals – men ikke helt så slemt, som at kløjes i det
Tålle: En person, der er godmodig og tålmodig
Kilde: Euroman