Nyheder
Festlig åbning på Bornholm
DCU-Camping Rønne Strand – Galløkken blev officielt åbnet grundlovsdag i strålende solskin.
Af Torben Brandt
Det var både grundlovsdag og fars dag, men det var også DCU-Camping Rønne Strand – Galløkkens dag, da unionens seneste skud på campingpladsstammen officielt blev åbnet lørdag 5. juni.
Det skete i et vejr, der nærmest var bestilt til anledningen. For solen skinnede fra en skyfri himmel, og i kombination med sand flere steder på campingpladsen og skygge fra de høje nåletræer fik de besøgende følelsen af, at DCU-Camping Rønne Strand – Galløkken denne lørdag lige så godt kunne have ligget ved den italienske Lido, den franske Riviera eller Det Baleariske Hav på Spaniens østkyst.
Garden blev luftet
Det gør campingpladsen ikke, men den ligger skønt på Bornholms vestkyst kun få minutters kørsel fra færgelejet og i gåafstand til både Rønne by og en dejlig badestrand.
På grund af covid-19 kunne åbningen ikke fejres i marts, hvor campingpladsen første gang slog bommen op i DCU-regi. I stedet for var festlighederne udskudt til 5. juni, hvor det bornholmske flag i dagens anledning vajede side om side med DCU-flaget på flagstængerne ved receptionsbygningen ved pladsens indgang.
De musikalske toner blev slået an af Bornholmer Garden, som spillede og gik campingpladsen rundt to gange efterfulgt af repræsentanter fra DCUs syv kredse med kredsfaner samt en større gruppe DCU-medlemmer og -medarbejdere, der udgjorde bagtroppen i det store følge.
Festlige Sillehoved
Festtalerne blev holdt af DCUs landsformand Anne-Vibeke Isaksen og Søren Sillehoved. Sidstnævnte er noget af en institution på klippeøen, hvor han både er manden bag lokale naturvandringer og 12 bøger om Bornholm. Han er en gudsbenådet formidler, som gav tilhørerne et lynkursus i bornholmsk, hvor man siger ”halvpænt”, når noget er flot, og hvor der ofte hilses ved at sige ”hvordan er vejret”, fordi det er vigtigt for, om færgen kan sejle.
Han kunne også fortælle, at campingpladsen ligger, hvor der i gamle dage har fundet hængninger sted.
– Her stod galgerne. Det er derfor, det hedder Galløkken. Nu er det måske DCU, der vil hænge folk op, hvis de ikke betaler, sagde Søren Sillehoved.
Han nåede både omkring Far til 4-filmene, hvoraf den ene forgår på Bornholm, og historien om Krølle Bølle, inden han sagde, at han hellere måtte stoppe, for ”Bornholm har så mange facetter, at jeg kunne tale i 30 år”.
Anne-Vibeke Isaksen konstaterede overrasket, at hun aldrig før havde hørt ham fatte sig så meget i korthed, hvilket fik Søren Sillehoved til atter at tage ordet for at fortælle, at det nogle gange spøger omkring Galløkken, og for at forklare hvordan sildemaden ”sol over Gudhjem” har fået sit navn.
– Søren, du er en ildsjæl, og verden har for få ildsjæle. Du er en af dem – og tak for det. Faktisk er det et led i DCUs nye strategi, at vi gerne vil lege med de lokale ildsjæle, fastslog Anne-Vibeke Isaksen, da hun fik ordet.
Hun udtrykte både glæde og stolthed over, at DCU nu har fået Bornholm på landkortet og kaldte pladsen en gave til medlemmerne. Samtidig konstaterede landsformanden, at selvom hun har været på klippeøen 15-20 gange, har hun aldrig set den smukkere, end da hun for nylig gik 120 km rundt om Bornholm helt ude i vandkanten.
Ren menneskelykke
Landsformanden brugte noget af sin tale på at tale om ”menneskelykke”, fordi hun på en af sine tidligere ture til Bornholm havde købt en pose vingummi med netop det navn.
– Menneskelykke kan skabes på mange måder, og camping er en af dem. For når vi er på camping, er vi omgivet af menneskelykke. Når jeg sidder her på campingpladsen og lukker øjnene og hører fuglekvidder, og jeg mærker varmen i kroppen, så kan jeg lige så godt være i Sydfrankrig. Menneskelykke skal ikke købes – det er at være i nuet og leve i nuet – det skaber menneskelykke. Tillykke med en campingplads fyldt med menneskelykke, sagde landsformanden, inden hun og Søren Sillehoved i fællesskab klippede den symbolske røde snor til campingpladsen over.