Betalingsanlæg

Vejafgift

Fik bøde med fire års forsinkelse

Familien Aksglæde var i 2017 på ferie i Italien. Stor var deres forundring, da de fire år senere blev opkrævet for tre ubetalte vejafgifter – for deres campingvogn.

Hvor mange af dcu.dk's læsere gemmer fire år gamle kvitteringer? Det gør de færreste formentlig, men når du betaler med et kreditkort, kan du gå flere år tilbage og finde de gamle kontoudtog, der fortæller, hvad du har betalt på et givent tidspunkt.

Den mulighed er DCU-medlemmet Bent Aksglæde glad for. Sammen med sin hustru var han i 2017 på en længere campingferie i Italien, hvor de via Tyskland, Frankrig og det nordvestlige Italien kørte til Genova, Rom, Napoli og Pompeji. Undervejs passerede de adskillige betalingsanlæg på motorvejen, hvor de hver gang betalte med deres betalingskort.

 

Besked med fire års forsinkelse

Familien havde ikke skænket motorvejsturene fra 2017 med bil og campingvogn mange tanker, før der i marts 2021, cirka fire år efter Italiens-ferien, dumpede en besked fra Motorstyrelsen ind i deres e-boks. Motorstyrelsen havde 7. juli 2020 modtaget en henvendelse fra Italien, men af uvisse årsager gik der otte måneder, før Motorstyrelsen sendte beskeden videre til Bent Aksglæde. Henvendelsen drejede sig om hans campingvogn, som italienerne bad om ejeroplysninger på, fordi de mente, at føreren/campingvognen havde overtrådt de gældende regler.

Bent Aksglæde bekræftede, at det ganske rigtigt var hans campingvogn. Fire måneder senere modtog han til sin store forundring et brev, hvor han blev bedt om at betale 17,71 euro, fordi hans campingvogn ikke havde betalt vejafgift ved to forskellige betalingsanlæg 6. maj 2017. Af de 17,71 euro var kun 3,40 euro betaling for selve køreturene, mens resten var gebyrer fra henholdsvis inkassofirmaet og fra firmaet, der driver det pågældende stykke motorvej.

 

For tæt på den forankørende

Sammen med opkrævningen var der både et referencenummer og en internetadresse, hvor Bent Aksglæde kunne læse mere om forseelsen.

– Jeg kunne læse, at forseelsen faldt ind under ”at køre for tæt på et andet køretøj for dermed at undgå at betale vejafgift”. Det tror da pokker. Campingvognen var jo koblet bag på min bil, siger Bent Aksglæde.

På hjemmesiden var der også en kontaktformular, hvor Bent Aksglæde forklarede, at det ganske rigtigt drejede sig om hans campingvogn, som var koblet bag på bilen. Han skrev også, at han havde holdt stille ved bommen for at betale, og at han havde fortsat sin kørsel, da bommen gik op.

– Så troede jeg, at den sag var ude af verden ­–­ men nej, siger han.

 

Modtog ny opkrævning

Cirka en måned senere, nærmere bestemt 9. august 2021, modtag han endnu en opkrævning fra Italien. ”Forseelsen” var begået samme dag som de to foregående, men denne gang var det ved et tredje betalingsanlæg, at han angiveligt ikke havde betalt vejafgift.

Opkrævningen lød på 26,52 euro, hvoraf 7,60 euro var for at køre på vejstrækningen, mens resten var gebyrer. Endnu engang svarede Bent Aksglæde, at han havde kørt med campingvognen koblet bag på sin bil, og at han havde betalt for at køre på strækningen.

I slutningen af november 2021 modtog han to rykkerbreve, som Bent Aksglæde dog ikke betalte. I stedet forklarede han endnu engang inkassofirmaet pr. mail, at han havde betalt for vejstrækningen for både bil og campingvogn, og han bad samtidig firmaet dokumentere, at han ikke havde betalt.

 

Annecy
Selvom familien Aksglæde kom til at bruge meget energi på opkrævningerne fra de italienske myndigheder, har det ikke overskygget turens mange gode oplevelser. På vej mod Italien gik turen blandt andet forbi Annecy i Frankrig.

 

Udfordrede inkassofirmaet

Herefter fulgte en længere mailkorrespondance, hvor Bent Aksglæde udfordrede inkassofirmaet til at dokumentere, at han ikke havde betalt, f.eks. ved at sende billeder af, at bilen var kørt gennem betalingsanlægget uden at betale. Samtidig opfordrede han, som en lille gimmick og en passende undskyldning, inkassofirmaet til at sende ham italiensk vin for godt 46 euro, som var det beløb, de tre regninger samlet løb op i, inklusiv gebyrer.

 

Har ikke hørt mere

Til slut blev han dog træt af ”legen” og sendte en mail til inkassofirmaet, hvor han vedhæftede kvitteringerne, der beviste, at han havde betalt for at køre på strækningerne fire år tidligere.

– Jeg vidste godt, at jeg havde betalt for at køre de strækninger med mit MasterCard, for jeg havde fundet de kontoudtog, der beviste det. Så hvorfor sendte jeg ikke bare kvitteringerne med det samme, da jeg fik den første opkrævning? Det gjorde jeg ikke, fordi jeg gerne ville se, hvor langt inkassofirmaet var villig til at gå, og om de havde nogen som helst beviser for deres påstand.

Jeg har ikke hørt mere fra Italien, men jeg synes, at det er absurd, at der går så lang tid, før de sender en opkrævning, og at de så ikke har nogen som helst dokumentation for deres påstand, siger Bent Aksglæde.

Belært af sine egne erfaringer med det italienske motorvejssystem har han en klar opfordring til sine medcampister:

– Jeg anbefaler helt klart, at man betaler med kreditkort, når man kører på motorvejene, for så kan man gå flere år tilbage og finde de gamle kontoudtog, der beviser, at man har betalt. Det kan man ikke, hvis man betaler med kontanter, siger Bent Aksglæde.

DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her