Campingferie
God mad til teltturen
Måske står weekenden i teltturens og dermed den nemme mads tegn. For når du er på camping uden et køleskab, kræver måltiderne lidt ekstra omtanke og planlægning. Her får du gode råd til, hvordan du alligevel får lækker mad på tallerkenen.
Af Kirstine Krefeld
- Er du af sted på camping uden køleskab eller uden den helt store køleboks, kan det være en rigtig god idé at planlægge lidt på forhånd, siger Kirsten Høgh Fogt, som er lærer på Suhrs Højskole og medforfatter gennem 25 år til de populære kogebøger ”God mad – Let at lave”.
Hun har selv sejlet i mange år og kun haft adgang til en lillebitte køleboks på båden, så hun har været vant til at tænke i, hvilke madvarer de kunne have med, som kunne holde sig – men uden at alle måltiderne endte med at blive skiftevis forloren skildpadde og wienergryde fra dåse.
- Generelt gælder det, at jo længere tid, madvarer er uden for de fem grader på køl, desto bedre vilkår har forrådnelsesbakterierne – og så sker der en gradvis forringelse af varen. Hvis du planlægger måltiderne for de dage, I skal være af sted, slipper du også for at komme til at medbringe eller købe for meget ind undervejs, som I ender med at måtte smide ud, fordi det ikke kan holde sig uden for køleskabet, siger hun.
Tag frossen mad med hjemmefra
- Tænk over, hvad I gerne vil spise undervejs. Skal I bare være væk et par dage, er det en uge eller længere? Er der mulighed for at købe ind i nærheden undervejs? Er det bare for et par dage, så kan I jo f.eks. fryse nogle retter ned og tage med til aftensmaden og dagen derpå. Det kan f.eks. være en sammenkogt ret eller nogle frikadeller. Hvis de ligger i en lille termotaske, så virker det som et køleelement, og der går en dags tid, før det er tøet helt op – alt efter vejret og temperaturen. Husk altid at varme det ordentligt igennem.
- Frikadellerne kan suppleres med f.eks. en kartoffelsalat med en olie-eddike-dressing, du har rørt hjemmefra og kommet på et glas, og hvor I så køber resten af ingredienserne ind undervejs, f.eks. ved en af de mange vejboder, der er rundt omkring i sommerlandet. Ud over kartofler kan det jo være radiser, agurk, tomater, løg, krydderurter – og lidt kapers. Ved man, at man har begrænset adgang til vand undervejs, kan man også vaske og snitte nogle af grøntsagerne på forhånd. På den måde får man noget, der både smager godt og er friskt.
Pas på med fersk kød og fisk
Af andre ting, som er nemme at have med, og som kan holde sig uden for køleskabet, nævner Kirsten Høgh Fogt også fiskekonserves som torskerogn, tun, makrel i tomat og kippers.
- Hvis man også medbringer nogle tørrede bønner på dåse eller i papkarton – og så supplerer med lidt friske grøntsager undervejs, så skal det bare svitses lidt i olie på en pande, så har man noget godt at spise. Er der mulighed for at grille og købe frisk fisk eller kød, så er det jo et helt festmåltid.
- Når det er sagt, så er fersk kød svært, hvis man ikke kan lægge det ordentligt på køl. Hakket kød ville jeg aldrig tage med – medmindre det var frosset – og så skal det spises samme dag, siger hun.
Husk hygiejnen og spontaniteten
- For al madlavning gælder naturligvis, at du skal holde god hygiejne. Vask dine hænder ordentligt. Hold altid det rå kød adskilt fra grøntsagerne. Skyl skærebrættet godt af mellem tilberedning af kød og grønt. Det er ikke så farligt, at der lige er lidt jord på grøntsagerne – der skal meget til, før man bliver syg af det – men vær især opmærksom på råt kød og fersk fisk. I modsætning til de fleste andre fødevarer, så kan man nemlig ikke altid lige lugte eller se, hvis det er fordærvet.
- Og når alt det med planlægningen er sagt, så husk også at give plads til spontanitet. Der er jo så mange lækre, friske råvarer ude i det danske sommerland, som det bare gælder om at nyde, mens de er i sæson, siger Kirsten Høgh Fogt.