svedent gulv i campingvognen

Varme

God råd til gulvvarme i campingvognen

Foråret kan byde på mange slags vejr, og det er rart ikke at fryse om fødderne i ydersæsonerne. Men det gælder om at tænke sig om og eventuelt få hjælp til at lægge eller reparere gulvvarmen i vognen.

Af Mogens Havsted

Lad mig straks understrege, at denne artikel ikke er en advarsel mod elektrisk gulvvarme. Slet ikke. Men der er nogle risici og nogle ulemper, som du bør tage med i dine betragtninger, før du køber en vogn med el-baseret gulvvarme eller går i gang med at efterinstallere varmefolie.

Som du kan se på billederne, kan der opstå skader i form af svedent gulv, hvis du monterer folie med el-tråde. Leverandører og tilhængere af gulvvarme vil straks anføre, at gulvvarmen er installeret forkert eller brugt uhensigtsmæssigt. Lad os lige få den diskussion på plads:

I dette – og andre tilfælde – skyldes skaderne, at der oven på varmefolien er placeret noget, som hindrer varmen i at søge væk. Hvis denne hindring er et særlig tæt gulvtæppe, så er der – indrømmet – tale om en fejlmontering. Hvis der derimod er tale om, at der har været placeret en taske eller en måtte, må det efter min mening være omfattet af almindelig brug af campingvognen. Så er der ikke tale om fejlmontering eller fejlanvendelse af hverken vogn eller gulvvarme!

I det aktuelle tilfælde er nogle tasker blevet stillet på gulvet. Ærlig talt, så er det helt naturligt og almindeligt, at man rykker lidt rundt på bagagen, når køjerne skal bruges. Det betyder ikke nødvendigvis, at der bliver redt op til natten. Køjerne kan også bruges om dagen.

I et andet eksempel opstod en varmeskade på grund af familiens hund. Altså indirekte. En familie havde købt en måtte, som skulle blive hundens yndlingsplads. Meget praktisk for både hund og mennesker. Desværre betød kombinationen af gulvvarme, gulvtæppe, en måtte med gummibagside og tung hund, at gulvet blev svedet. Efter min mening er det helt almindelig brug, at man har hund med på camping – også at man køber en måtte til hunden. Eller for den sags skyld, at man køber en måtte med gummibagside, selv om man ikke har hund, men blot vil have et sted inden for døren, hvor man kan stille sit fodtøj.
 

Er det farligt?

Det er svært at se et mønster i de hændelser, vi er blevet præsenteret for gennem snart mange år. Jeg har ikke belæg for at udpege bestemte leverandører som storsyndere.

Samtidig er det vanskeligt at finde dokumentation for, at varmefolier har ført til brand. Det må være op til den enkelte campingvognsejer, om man sover trygt med gulvvarmen tændt.

”Hvad siger myndighederne?” er jo et helt oplagt spørgsmål i vores velregulerede samfund, men heller ikke her er der megen hjælp at hente. Sikkerhedsstyrelsen er ikke opmærksom på, at el-varmefolier giver problemer, og de er ikke registreret som brandårsag. Sikkerhedsstyrelsen vil gå ind og bedømme bestemte elartikler, hvis der kan påvises fejl eller risici ved dem, men så længe de benyttes efter brugsanvisningen, vil styrelsen ikke advare mod at bruge dem.

Og som allerede understreget har vi ikke belæg for at påstå, at varmefolier har forårsaget direkte brand, om end der er tydelige skader.
 

Folie og tæppe skal passe præcist

Sikkert er det dog, at man skal passe på, når man selv kaster sig ud i at montere eller reparere varmefolie. Der er eksempler på, at folk forsøger at reparere beskadigede varmetråde med forskellige former for varmeledende materialer som f.eks. folier og pasta. Lad være med det. Køb folie i nøjagtig de størrelser, du skal bruge. Hvis folien eller varmetrådene er beskadiget, så smid folien ud.

Skader kan også opstå, efter at du har taget gulvvarmen i brug. For eksempel ved, at du anbringer noget skarpt og tungt på gulvet. Det kan være en taburet med en (vel-)voksen person ovenpå. Igen et tilfælde, som man må betegne almindelig brug af campingvognen.

Det sikreste råd er at overlade montage til en professionel, som også skal sørge for, at folien dækkes af et egnet gulvtæppe.

Uanset om du selv er fiks på fingrene eller har overladt montagen til et professionelt værksted, må du altså regne med, at gulvet kan blive svedent med værditab til følge.

Selv når du køber en vogn med fabriksmonteret gulvvarme, kan du risikere skader. I den situation er det bare rigtig svært at sige: ”Nå pyt, jeg skal alligevel ikke kigge under gulvtæppet.” Når man har smidt nogle hundrede tusinde kroner på bordet for en spritny campingvogn, forventer man – efter min mening med rette – at den ikke tager skade af almindelig brug.

 

Pas godt på omformeren

På nogle af billederne ved denne artikel ser du brandskader i forbindelse med elektrisk gulvvarme. Denne skade er ikke opstået ved selve varmefolien, men ved ændring fra 230 V til 12 V, 24 V, 48 V, eller hvad der nu skal bruges.

Her er vi ved et generelt problem, når vi benytter transformere: varmeudvikling, som kan være ganske kraftig.

Igen er det eneste råd, man kan give, at installering skal ske efter forskrifter og overlades til en professionel, hvis man er det mindste i tvivl.

Helt generelt kan man sige, at man skal passe på, at omformeren ikke bliver mast sammen med oppakning – noget som let sker, hvis omformeren til varmefolien placeres i rummet under sædet.

I gamle dage kunne man advare mod brug af såkaldte bambus-omformere og bambus-ladere, fordi alle gik ud fra, at de billigste og ringeste produkter var fremstillet i Kina, mens ordentlige (og sikre) apparater var fremstillet i Danmark eller nærtliggende lande. Sandsynligvis var det en falsk tryghed – under alle omstændigheder kan du godt gå ud fra, at både billige og dyre elektronikprodukter er fremstillet i Fjernøsten.
 

 

brandskade i campingvogn, brand i omformer

 

Det skal du være opmærksom på

Hvad er så løsningen, hvis du vil undgå risiko for afsvedne gulve og muligvis brand?

  • Følg brugsanvisningen.
  • Pas på med, hvilke tæpper du lægger over varmefolien.
  • Pas på med, hvad du stiller på gulvet.
  • Brug kun moderat varme. Gulvvarme er ikke beregnet til at varme vognen op.
  • Køb eventuelt et egentligt varmetæppe, som ikke skal tildækkes, men til gengæld er ret lille. Velegnet lige inden for døren eller under bordet.

Hvis gulvvarmen i din vogn ikke lever op til forventningerne, eller hvis du på anden vis har oplevet problemer med gulvvarmen, er du som DCU-medlem altid velkommen til at kontakte DCUs tekniske afdeling.

DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her