rejseinspiration
Gode råd til din vandretur
Pak rigtigt og få endnu mere glæde af din vandretur. Her får du gode råd fra en vandreekspert.
Tekst: Torben Brandt
Så ofte, det kan lade sig gøre, snører Christian Milbo sine vandrestøvler og tager på vandretur i ind- eller udland. For der, ude i naturen, møder han en ro, det er svært at finde andre steder.
– For mig er vandring et afbræk fra hverdagen. Det er fred og ro, og det er motion og ny energi, og så er det selvfølgelig samværet. Når du vandrer, er der nogle helt basale ting, du skal have styr på – mad, ly, læ og et sted at sove. Der er ikke nogle Facebook-opdateringer eller andet, der vælter ind, siger Christian Milbo.
Fotograf og vandrer
Han er en erfaren vandrer og selvstændig med hjemmesiden ”Outsite.org – frisk luft på nettet”, der blandt andet arrangerer guidede vandreture.
– Man tænker lidt anderledes, når man vandrer. Hvis man har nogle kreative projekter eller andre opgaver, der skal løses, vil man ofte opleve, at man rent faktisk kan løse dem bedre om mandagen, når man kommer tilbage til kontoret efter en vandretur, siger Christian Milbo.
Begrænsningens kunst
Hvis vandreturen skal være vellykket, er der dog faldgruber, som skal undgås. En klassisk fejl er, at man ikke begrænser sig, når rygsækken pakkes. Og hvor der på cykel- og kanoture er hjul og vand til at tage en del af slæbet, er der på vandreture kun ryg og krop til at tage fra.
– Som nybegynder er man tilbøjelig til at tage for meget med. Man får købt en 100 liters rygsæk, fordi man tænker, at der skal være masser af plads. Den fylder man op, og inden man ser sig om, kan man nemt komme af sted med 30 kg, siger Christian Milbo.
– Når man bliver mere erfaren, ved man, at man ikke skal tage f.eks. whisky med i en glasflaske. Den skal hældes over i noget, der vejer mindre. Og så er vægten på grejet selvfølgelig også vigtig. En sovepose, der kan klare ned til minus fem grader, vejer 700 gram, og skal den også være vind- og vandafvisende, vejer den 760 gram, siger Christian Milbo.
Maden vejer
I forhold til vægt er maden en udfordring. For hvis man, som Christian Milbo til tider gør, vandrer 14 dage uden mulighed for at proviantere, skal der meget mad med i rygsækken.
– Man kan selvfølgelig fiske, men der er jo også grænser for, hvor meget man tør stole på sit fiskeheld. Derfor har jeg frysetørret mad med, og det vejer cirka et kilo for hver dag, man er afsted. De kilo kan man ikke rigtig undgå, siger Christian Milbo.
Lån dig frem
Enhver fritidsinteresse giver nærmest uanede muligheder for at købe udstyr, og udgifterne kan hurtigt stikke af. Den vind- og vandafvisende sovepose på 760 gram koster cirka 3.500 kr., og selvom man vælger en lidt tungere variant på et kilo, koster den et sted mellem 1.800 og 2.000 kr.
– Jeg har en kammerat, der undersøgte alt om at vandre, og som endte med at købe udstyr for 25.000 kr., som han aldrig nogensinde har fået brugt. Derfor anbefaler jeg altid, at man i begyndelsen prøver at låne så meget som muligt. Man behøver ikke at købe dyre outdoor-bukser med det samme, for man kan sagtens gå i andre bukser, hvis bare de er behagelige. Bliver man glad for at vandre, kan man senere købe noget bedre udstyr, fastslår Christian Milbo.
Vild med Sverige
Han har vandret meget i Danmark, Sverige, Norge og Polen. Især Lapland-området ved Ritsem og Stora Sjöfallet i Nordsverige vender han ofte tilbage til.
– Af en eller anden grund ender jeg altid deroppe. Der ligger et område på størrelse med Bornholm, der er fuldstændig uberørt. Der møder man ingen mennesker. For nogle kan den øde natur være en næsten skræmmende oplevelse. Jeg har hørt om folk, der er steget af toget deroppe og er taget tilbage igen med det samme, siger Christian Milbo.
En enkelt gang har han været i Nordsverige i en trist anledning. Det var, da han som del af et privat eftersøgningshold i august 2012 forgæves ledte efter 19-årige Joey Ravn, der forsvandt sporløst på en vandretur i Nordsverige.
Hærvejen hitter
Man behøver dog ikke tage til Nordsverige for at få store vandreoplevelser. Danmark kan godt være med, og er man på camping, er der rige muligheder for at vandre i forbindelse med campingturen.
– Hærvejen gennem Jylland, Skjoldungestien fra Roskilde til Hvalsø eller Øhavsstien på Fyn er eksempler på rigtig udmærkede vandreruter i Danmark. Lidt af det er på asfalt, men ellers kommer man ud i den rigtige natur på de ruter, siger Christian Milbo, der allerede er godt i gang med at introducere vandringen for næste generation i familien. Til sommer tager han sin 6-årige datter med til den kendte vandrerute Höga Kusten, der ligger nord for Stockholm mellem Sundsvall og Umeå.