Sikkerhed
Hold tyven væk
Du kan aldrig gardere dig 100 % mod tyveknægte, men en god lås kan gøre livet så besværligt for tyven, at du kan håbe at have din vogn i fred.
Hvert år er der campister, som oplever at få camping- eller teltvognen stjålet. Er man fra det vestlige Danmark, vil man sige, at det er træls, for det betyder, at man ikke kan komme på ferie her og nu, og med de nuværende produktionsudfordringer kan det desværre vise sig at blive vanskeligt at fremskaffe en anden vogn hurtigt.
Og selvom en campingvogn ”bare” er en ting, så er den for mange campister meget mere end det, for dels har den dannet rammen om talrige ferieminder, dels er der ofte lagt stor energi i at indrette den, så den passer lige præcis til familiens behov og smag.
Dertil kommer, at vognen med årene har mistet værdi, så selvom forsikringen udbetaler en erstatning, skal du med stor sandsynlighed have penge op af lommen for at købe en erstatningsvogn.
Tallet har været faldende
Hos LB Forsikrings kunder, der blandt andet dækker Lærerstandens Brandforsikring, Bauta Forsikring og Runa Forsikring, anmeldte 13 kunder i 2020, at de havde fået stjålet campingvognen, mens tallet var 12 i 2021.
LB Forsikring har dog en ret beskeden andel af markedet for campingvognsforsikringer.
Et andet stort forsikringsselskab, Topdanmark, oplyser, at selskabet fra 2018 til 2021 oplevede, at antallet af skadessager, hvor en campingvogn var blevet stjålet, faldt med 17 %, og at tallene fra 2022 indtil videre vidner om, at det fortsætter.
Topdanmark har ikke oplevet afvigelser i tallene i forbindelse med coronanedlukningen.
Hos Tryg lyder tilbagemeldingen, at det årlige antal af tyverier af campingvogne i perioden fra 2019 til 2021 er faldet med 54 %, og at der i perioden er blevet stjålet i alt 60 campingvogne. Stort set alle tyverier er sket i Danmark.
Køb en koblingslås
Heldigvis kan du selv gøre noget for at forhindre, at din camping- eller teltvogn bliver en del af den kedelige statistik. Køber du en koblingslås, der sættes som en krave over vognens tilkobling, forhindrer du, at tyven uden videre kan sætte campingvognen på bilens krog og stikke af.
Desværre er det dog også sådan, at selv med en god koblingslås kan du ikke være sikker på at have vognen i fred, men hvis tyven skal bryde koblingslåsen op, vil det larme og tage noget tid, og de to ting bryder tyveknægte sig ikke om.
Som så meget andet fås også tilkoblingslåse i mange varianter, kvaliteter og prisklasser, og låsene passer til forskellige typer af slingrekoblinger så spørg din campingforhandler inden købet.
Vi har ikke testet produkterne, så omtalen herunder skal betragtes som en lille præsentation af det store udvalg, der er på markedet. I sidste ende er det op til dig, om du vil betale for den ekstra sikkerhed, som låsene giver.
AL-KO Safety Compact
Dette er en forholdsvis billig koblingslås, som kan købes for cirka 500 kr. Den er ret spinkel i sit design og vejer 1,1 kg, hvilket er godt i forhold til vægtregnskabet, og det betyder også, at den er til at håndtere, når den skal sættes på.
Den cylinderlås, der sørger for, at tilkoblingen ikke kan sættes på bilens krog, er cirka 8 mm tyk, og en erfaren tyv vil være i stand til at banke låsen ud, men det vil tage tid og larme, og alene det, at låsen sidder der, vil have en afskrækkende effekt.
AL-KO Safety Typ 1S og AL-KO Safety Compact
AL-KO Safety Typ 1S
Denne koblingslås er fuldsvejset, og når man løfter den, mærkes det tydeligt, at den er både tung og robust. Den vejer 1,7 kg og har en låsepal på cirka 11 mm, så her skal tyveknægtene lægge sig mere i selen for at få den fjernet. Regn med at prisen ligger på cirka 1.500 kr, så her er prisen altså noget højere end for den billigere AL-KO-model.
AL-KO Safety Premium
En kraftig tilkoblingslås, hvilket en vægt på 5,2 kg også viser. Den kræver lidt kræfter at bakse på plads, for den er lavet af stål og skulle være boringssikker, så her kommer tyvene altså for alvor på arbejde, hvis de skal brække den op. Låsen koster cirka 1.500 kr. og kan sidde på under kørslen.
Du kan eventuelt supplere med en såkaldt Safety Ball, der er en lille gummikugle, som koster mellem 50 og 100 kr., og som sættes op i tilkoblingshovedet.
AL-KO Safety Premium og AL-KO universallås
AL-KO universallås
Denne lås passer til almindelige koblingshoveder både fra AL-KO og andre fabrikater og kan monteres på campingvogne, trailere og teltvogne såvel med som uden påløbsbremse. Låsen er støbt i aluminium, koster fra cirka 400 kr. og opefter og vejer lidt under et kilo.
Fullstop Saracen Security
Disse koblingslåse laves både til Winterhof 3000-slingrekoblinger, som blandt andet benyttes af Hobby, og til slingrekoblinger fra AL-KO, der bruges af de fleste andre campingvognsmærker. Palen er meget kraftig, og når du registrerer de to medfølgende nøgler digitalt, ydes der fem års garanti på produktet.
Skulle du miste en eller begge nøgler, kan du altså få lavet nye. Låsen er godkendt af de engelske forsikringsselskaber, hvilket vidner om kvalitet, men du får desværre ikke rabat hos de danske forsikringsselskaber, uanset hvilken koblingslås du har. Låsene koster cirka 1.100 kr. og vejer 2,1 kg.
Hjullåse
Denne type lås sættes direkte på hjulet af camping- eller teltvognen, og de fleste kan bruges både på stål- og aluminiumsfælge. Den lås, der her sidder på dækket på billedet, er fra Biltema, koster 329 kr. og passer til hjul fra 13 til 17 tommer og en bredde op til 215 mm.
Et alternativ er en Fullstop Nemesis Ultra-hjullås, der er hurtig at montere, som er lavet af 8,5 mm hærdet stål og koster godt 1.600 kr. Fullstop laver også hjullåse til dobbeltakslede vogne.
Se Campingmagasinets indslag om låsetyper