Soveposer

Campingliv

Hold varmen i soveposen

Sover du i telt eller shelter, skal du kunne holde varmen, for ellers sover du dårligt. Her guider vi dig til, hvad du skal overveje og vide, inden du køber sovepose og liggeunderlag 

Tekst Torben Brandt

Det er altid ærgerligt at få købt det forkerte til at begynde med, for dels er det spild af penge, dels risikerer du en dårlig nattesøvn, hvis fejlkøbet er en sovepose eller et liggeunderlag.

For hvis du sover i ydersæsonerne eller kolde egne i telt eller shelter, er det helt afgørende, at du kan holde dig ordentligt varm.
 

Dyne eller sovepose?

Er du teltcampist med en bil til rådighed, kan det være, at du dropper soveposen til fordel for en dyne, for ikke alle er vilde med at krybe ned i en sovepose, fordi den kan virke klaustrofobisk.

Tager du dynen med hjemmefra, og har du plads til den, slipper du også for at bruge penge på at købe nyt udstyr. 

Dynen kan dog også have sin begrænsning i forhold til at holde varmen, fordi den ikke slutter tæt om hele kroppen som en sovepose.

Dertil kommer, at dynen, selv i en bil, kan blive for pladskrævende, fordi teltcampister også skal have plads til telt, stole, borde, køletaske og en masse anden habengut, og så er soveposen måske lettere at få plads til?
 

Dyne eller sovepose?
Nogle foretrækker at have dynen med hjemmefra, når de bor i telt, men den fylder og vejer, så det kræver, at du har god plads i bilen. Derimod fylder den sammenrullede sovepose noget mindre i bagagen.


Hvor skal du bruge den?

Inden du køber en sovepose, skal du overveje, hvor du primært skal bruge den?

Hvis den kun anvendes om sommeren på festival eller under sydlige himmelstrøg, hvor temperaturen sjældent kommer under 15 grader, behøver du ikke at betale i dyre domme for en sovepose.

Så skal du blot holde øje med, hvor meget den fylder, vejer og koster, og at den kan åbnes, så du kan bruge den som en let dyne. Og hvis du skal af sted i ydersæsonerne, kan du eventuelt tilkøbe en lagenpose, der giver dig yderligere et isolerende lag.

Skal du selv slæbe soveposen på cyklen eller ryggen, er både vægt og volumen noget, du skal tage i betragtning, hvorimod det ikke er helt så vigtigt i en kano, fordi vægten ikke er lige så svær at flytte på vandet. 


Dun eller fiber?

Soveposer er fyldt med enten kunstfiber eller dun, som har nogle forskellige kvaliteter. Kunstfiber er billigst, så skal du kun bruge soveposen en gang imellem i de lune perioder, kan en sovepose med fiberfyld være et fornuftigt køb. Samtidig er en fibersovepose ikke ret følsom over for fugt, fordi fibermaterialerne er lette at tørre.

Ulemperne ved soveposer med fiberfyld er, at kunststoffet ikke isolerer lige så godt som dun, og derfor skal der bruges en større mængde for at få en varm sovepose. Resultatet er, at hvis de skal være varme, vejer og fylder de mere end dunsoveposer.

Dun er et dejligt materiale, fordi det både er komfortabelt, varmt og let, hvilket betyder, at du kan få en virkelig varm sovepose, som hverken fylder eller vejer ret meget.

Minusserne ved dunsoveposerne er, at de er dyrere end fibersoveposerne, og samtidig er de meget vanskelige at få tørre, hvis først de er blevet våde.

Så skal der bruges en tørretumbler, og den slags er sjældent lige om hjørnet, hvis du holder ferie i afsides egne.

Køber du en dunsovepose, er der altid tilsat en vis mængde fjer for at undgå, at dunene klumper sammen som en snebold. Men nogle producenter putter mange fjer i, fordi de er billigere end dun, så vær opmærksom på hvordan blandingsforholdet er mellem dun og fjer.

Hos f.eks. Spejdersport er blandingsforholdet mellem dun og fjer 90/10.

Rul gerne din dunsovepose ud et stykke tid før du skal sove, så dunene kan nå at folde sig ud. 
 

Længde og pasform

Mænd og kvinder er ikke skabt ens, og derfor kan der også være forskel på den sovepose, de to køn skal købe.

Forskning har vist, at kvinder ofte fryser hurtigere end mænd, hvilket ifølge videnskab.dk sandsynligvis skyldes, at temperaturen på kvinders hud er lavere. Derfor vil det ofte være sådan, at kvinder skal have en varmere sovepose end mænd.

Uanset køn er er det klogt at vælge en sovepose, der passer til din størrelse. Hvis soveposen er alt for stor, kan den være svær at varme op, og hvis du fryser, sover du dårligt.

Vælg derfor en sovepose, der passer til din højde og drøjde. Det er også muligt at købe soveposer, der er ekstra isoleret i fodenden og i toppen.
 

Fælles standard

Det er let at blive forvirret, når du kigger på varedeklarationen på soveposen, for ofte har fiberfyldet mange forskellige navne, og det kan være svært at gennemskue, hvor varm soveposen egentlig er.

Soveposefabrikanterne skriver ofte om en komforttemperatur, som er den temperatur, hvor en gennemsnitlig person vil føle sig komfortabel i soveposen. Men mennesker er som bekendt ikke ens, og hvis du ved, at du har tendens til at fryse, bør det indgå i overvejelserne, når du vælger sovepose.

I et forsøg på at skabe større gennemsigtighed er der lavet en fælles, europæisk standard, der har fået det meget mundrette navn EN13537.

Standarden gør det muligt at sammenligne soveposerne, fordi alle mærker her bliver testet på samme måde. Ifølge eventyrsport.dk er denne teststandard baseret på en testperson, som dels har været iført et syntetisk basislag, dels en hue og dels har sovet på et lukket celle-skumunderlag.

Soveposer testet efter denne standard bruger udtrykket T COMF, som er den laveste temperatur, hvor soveposen vil holde en gennemsnitlig kvinde varm, mens T LIM er den laveste temperatur, der kan holde en gennemsnitlig mand varm.
 

Liggeunderlag, seng eller luftmadras?

Når du sover i telt eller shelter, skal du have noget at ligge på, og også her er der adskillige muligheder.

Sammenklappelige felt-/campingsenge produceres af adskillige fabrikanter og har de positive egenskaber, at de er hævet fra jorden, så det er lettere at komme op og ned i sengen, ligesom det kan være rart ikke at ligge direkte på jorden, hvis underlaget er ujævnt.

Campingsengene fås i forskellige længder og bredder og også som dobbeltseng. Ulemperne er, at der ikke er isolering i en standard campingseng, og så vejer og fylder de så meget, at det er svært at undvære en bil. 

Du kan også vælge en luftmadras, som kan pumpes op enten manuelt eller med elektrisk pumpe, og både kan bruges som gæsteseng derhjemme eller som seng på camping- eller shelter-turen.

Man sover glimrende på disse ret bløde luftmadrasser, men de fylder og vejer, så også her vil det være svært at undvære bilen, når de skal transporteres.
 

Forskellige underlag

Hvis du vandrer eller cykler, er det vigtigt, at dit liggeunderlag hverken vejer eller fylder ret meget, og at det er let at pakke sammen og transportere.

Skumunderlag, der ikke kan pustes op, kan enten have åbne eller lukkede celler. De billige har typisk åbne celler og isolerer derfor ikke så godt som de dyrere liggeunderlag med lukkede celler.

Fordelen ved de gode skumunderlag er, at de isolerer godt, at de ikke kan punktere, og at de er ret lette. Ulempen er, at de ikke er super komfortable at sove på, og at de fylder en hel del, fordi de som oftest bliver placeret udenpå eller under rygsækken.

En anden mulighed er de oppustelige underlag, som pustes op med en pumpe eller med munden. Fordelene ved dem er, at de er lette og ikke fylder ret meget, og at du ligger komfortabelt. Ulempen er, at de er forholdsvis dyre og kan punktere.

Endelig er der selvoppustelige liggeunderlag. De er komfortable at ligge på, de fylder ikke ret meget, og så skal du ikke bøvle med at pumpe eller puste, for det klarer liggeunderlaget selv gennem en indbygget ventil.

Ulempen er, at de kan punktere, og at de er tungere end såvel skumunderlagene som de oppustelige underlag.

Du kan også købe oppustelige hovedpuder i forskellige kvaliteter og prisklasser, så de ikke fylder og vejer ret meget, og så du undgår at bruge dit håndklæde eller en sammenlagt trøje som hovedpude.
 

Vigtigt at holde øje med R-værdien

Vægt, størrelse, pris og liggekomfort er vigtige størrelser i forhold til at vælge det rette liggeunderlag, men skal du overnatte i ydersæsonerne eller i kolde egne, skal du især tænke på, hvor godt de isolerer, så du kan holde varmen.

Også her er der kommet en standardisering, R-værdien, der gør det muligt at sammenligne produkter, og som fortæller noget om, hvor godt liggeunderlaget isolerer mod kulde nedefra. Jo højere R-værdi, jo bedre isoleret er liggeunderlaget.

Hvis det kun skal bruges i varme egne, behøver det ikke at have en høj R-værdi, men hvis du ved, at du kommer til at bruge det både i varme og kolde egne, bør du vælge et liggeunderlag, der også kan klare kulden, og er du bare generelt en frossenpind, vil det være klogt at købe et liggeunderlag med en høj R-værdi.

En R-værdi fra 0-2 er beregnet til overnatning i 15-25 graders varme, er R-værdien mellem 2 og 3,5, er underlaget beregnet til temperaturer mellem 5 og 15 grader, mens en R-værdi på 3,5 til 5,5 er til temperaturer fra 5 plusgrader ned til minus 10. Endelig skal du gå efter R-værdien +5,5, hvis du skal overnatte i temperaturer under minus 10 grader. 


Hold varmen om natten

Udover at vælge den rigtige sovepose, eventuelt supplere med en lagenpose og benytte et ordentligt underlag, er der andre ting, du kan gøre for at holde varmen, når du sover i telt eller shelter. 

  • Soveposen holder på den varme, du allerede har, men er du gennemkold, når du kryber i posen, får du svært ved at få varmen. Få derfor pulsen op (uden at svede) ved at hoppe på stedet eller lignende, lige inden du hopper i soveposen.
  • Vær mæt. Kroppen bruger energi på at holde varmen, og er du sulten, mangler kroppen energi til at holde dig varm.
  • Tis af, så du ikke skal ud af posen midt om natten – og hvis du alligevel vågner og skal tisse, så stå op og få det overstået.
  • Tag varme, tørre sokker på og gerne undertøj i f.eks. merinould, som hjælper dig med at holde varmen. En hue er også nyttig. 
     

Soveposer

DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her