Vintercamping i telt

Varme

Hold varmen i teltet 

I ydersæsonen kan det være koldt at sidde i familieteltet, teltvognen eller forteltet. Her er et par gode tips til, hvordan du holder varmen. 

Tekst Torben Brandt  Foto Lasse Løndahl Henriksen 

Selvom al slags vejr (næsten) er campingvejr, så har vejret betydning for planlægningen af campingturen.

For uanset om du sidder i forteltet, teltvognen eller hører til den hårdføre type, der bruger familieteltet i ydersæsoner og vinter, er det ikke hyggeligt at være af sted, hvis du ikke kan holde varmen, og når man sidder i et telt, kan Danmark være et koldt sted at befinde sig både i ydersæsoner og nogle gange også om sommeren. 
 

Telthygge
 

I forteltet eller teltvognen

Hvis du har camperet i ydersæsonen og frøs, var det muligvis fordi, du havde undladt at træffe de nødvendige forholdsregler.

Inden du slår teltet op, skal du begynde med at lægge en beskyttende fiberdug på jorden. Dugen skal helst være cirka 30 cm bredere end teltet hele vejen rundt, så den beskytter teltbund og græskanter mod snavs og jordsprøjt, når det regner, for dels beskytter dugen dit telt, dels gør den det lettere at gøre teltet rent, når det pakkes sammen efter ferien.

Fiberduge fås i forskellige prisklasser og kvaliteter, og om du foretrækker at købe f.eks. et UV-bestandigt GroundCover fra Isabella eller en fiberdug fra et af byggemarkederne, er op til dig.

Inde i teltet lægger du en presenning, der skal forhindre opstigende fugt, for kommer der fugt ind, skabes der kondens, som går ud over indeklimaet. Også presenninger fås i forskellige kvaliteter, men tænk over at presenningen skal være så kraftig, at den ikke går i stykker, når benene fra din campingstol borer sig ned i den.

Ovenpå presenningen kan du lægge en isolerende aluminiumsmåtte, der både er behagelig at gå på, og som isolerer mod opstigende kulde. Disse måtter vejer ikke ret meget, så de tynger kun meget lidt i vægtregnskabet, når bil og vogn pakkes.

Som alternativ til aluminiumsmåtterne kan du vælge f.eks. et Comfort Carpet fra Isabella, der både isolerer og er rart at gå på. Øverst lægger du et blødt fleecetæppe. 

Mange fastliggere vælger at lægge et fast gulv i forteltet, hvilket giver rigtig god mening, når vognen skal blive stående samme sted hele sæsonen, men det er ikke aktuelt for de mobile campister.


Teltunderlag
Læg gerne en beskyttende fiberdug under teltet samt en presenning, en isolerende aluminiumsmåtte og et blødt fleecetæppe inde i teltet, så teltbunden er blød og behagelig at gå på.


I familieteltet

Er du teltcampist i årets ydermåneder, kan du vælge samme fremgangsmåde som med forteltet/ teltvognen herover, men de fleste teltcampister bruger kun teltet i årets varmeste måneder, og i så fald behøver udstyrslisten ikke at være helt så lang.

Ofte vil du som teltcampist desuden være nødt til at skæve til, hvor meget udstyret fylder. For hvis der både skal være et stort telt, et par børn, en køleboks, soveposer, tøj, komfur og andet campingudstyr i bilen, så bliver plads hurtigt en mangelvare – medmindre du medbringer en trailer, som giver begrænsninger i forhold til, hvor hurtigt du må køre.

Hvis teltet har fast bund, kan du i årets varme måneder sagtens slå det op direkte på jorden. En presenning til at lægge under vil dog altid være en god ide, fordi den både beskytter mod snavs og opstigende fugt og kulde.

Det er dog ikke alle campingpladser, som bryder sig om presenninger på jorden, så tjek på forhånd med campingværten om du må lægge den under dit telt. Har du plads i bilen eller på cyklen, er et fleecetæppe til at lægge inde i teltet dejligt at gå på og luner under fødderne.


Underlag
Det er en god idé at lægge et isolerende underlag under lamel og madras, hvis du for eksempel overnatter i teltvogn.
 

Klimadug tager duggen

Også loftet er et vigtigt sted at rette blikke mod, hvis indeklimaet skal være behageligt i teltet. For når flere mennesker opholder sig på et lille område, kan der især i ydermånederne, hvor dagene byder på store temperaturforskelle, dannes kondens.

Derfor er det en god ide at tilkøbe en klimadug/et termoloft, som mindsker kondensen, hvis det hænges korrekt op et par centimeter under loftet, hvor det både har en vis isolerende effekt og er med til at opsamle det vand, der ellers ville dryppe fra loftet direkte ned i teltet.

I nogle af de mest populære fortelte kan du købe klimaduge, som passer specifikt til det pågældende telt, hvorimod det kan være vanskeligere at finde et klimaloft, som passer perfekt, når du bor i et familietelt.

Et alternativ kan være at sy et par lagner eller lignende sammen og hænge det op under teltets loft, hvilket dog også kræver, at der er kroge, velkrobånd, stænger eller lignende at hænge den hjemmelavede klimadug op i.

Træk også gerne gardinerne for vinduerne, og hvis det er rigtig koldt, kan du overveje at hænge tæpper eller lagner foran vinduerne. Alternativt kan du bruge eventuelle rester af den aluminiumsmåtte eller det Comfort Carpet, du købte til gulvet.

Husk også regelmæssig udluftning, så luften kan blive udskiftet, hvilket er med til at forebygge problemerne med kondens og dårligt indeklima.
 

Hvilken varmekilde skal du vælge?

Problemerne med kondens i familieteltet kan reduceres ved at medbringe en elektrisk varmeovn med blæservarme. Hvis du tilslutter den til en elektrisk timer, kan du sætte ovnen til at gå i gang lidt før, I står op, så der er lunt og tørt i opholdsrummet, når I vågner.

De elektriske ovne fås i udgaver, der ikke fylder alverden, hvis det kniber med pladsen i teltet eller i bilen/på cyklen.

Har du et større areal, som skal opvarmes i teltvogn eller fortelt, vil valget for mange stå mellem en gasovn, en petroleumsovn eller en ovn, der både kan gøre på gas og el.

Fordelene ved gasovnene er, at de er ret billige i indkøb og nemme at bruge. Køber du en gasovn, bør du vælge en med blæservarme, som kan få varmen rundt i teltet. Uden blæserfunktionen vil den virke som en radiator, hvor der er varmt tæt på varmekilden, men køligt nogle meter derfra.

Et irritationsmoment ved blæserne kan være, at nogle af dem er ganske larmende, og så har gasovne også den ulempe, at forbrænding af gas afgiver en del vand, som skaber kondens, så sørg for at lufte ordentligt ud i teltet.
 

Varmekilder
En ordentlig varmekilde er uundværlig i forteltet eller familieteltet i ydersæsonen.


Du kan også vælge at benytte en petroleumsovn, som er en effektiv varmekilde, der er lidt dyrere i indkøb end en gasovn. Køb den gerne med blæserfunktion og køb renset petroleum, der indeholder mindre svovl end almindelig petroleum, og som derfor forurener mindre.

Blæseren på petroleumsovnene er ikke lydløs, men moderne petroleumsovne er mere lydsvage end ovne af ældre dato.

Af sikkerhedsmæssige årsager anbefales det at købe varmekilder med væltesikring, så de automatisk slukker, hvis de vælter. Spørg gerne din forhandler til råds.

Hvor kraftfuld, ovnen skal være, afhænger af forteltets størrelse og af den ovn, du køber. Også her anbefales det at spørge din forhandler, så du får en ovn, der passer til dit behov.

 


 

DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her