Lise Lotte Christensen

CAMPING

Hund med på nytårscamping – sådan hjælper du den gennem fyrværkeriet

Nytåret er en tid, som mange fejrer med fest og fyrværkeri, men for vores hunde kan det være en utryg oplevelse. Høje brag og lysglimt skaber frygt hos mange hunde, og når du har din hund med på camping, er det vigtigt at tage særlige hensyn.

Af Helle Midskov. Foto: DKK & Adobe Stock

Campinglivet kan dog også være en fordel, hvis du vælger rolige omgivelser væk fra de steder, hvor der bliver skudt meget nytårsfyrværkeri af. Lise Lotte Christensen, som er adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub, giver her råd til, hvordan du bedst kan hjælpe din hund trygt igennem nytårsaften, når årets sidste dag fejres i campingvogn eller autocamper. 

Hvordan påvirker det hunden? 

Fyrværkeri er en udfordring for mange hunde, da de høje lyde og lysglimt kan være ekstremt skræmmende. Fyrværkeriet affyres ofte før og efter selve nytårsaften, selvom loven kun tillader det den 31. december og 1. januar. Larmen er særlig stressende for hunde, og det gælder ikke kun på nytårsaften, men også dagene op til og efter. 

- Når du camperer med din hund, kan lydene fra fyrværkeriet virke endnu mere intense, da mange campingvogne og autocampere ikke tilbyder samme lydisolering som et hus, forklarer Lise Lotte Christensen, som fortsætter: 

- Det er en god idé at undersøge, om der er særlige regler for fyrværkeri på campingpladsen. Nogle steder kan der være restriktioner, mens andre kan tillade affyring af fyrværkeri tæt på. Så spørg lejrchefen eller i receptionen på campingpladsen, om der bliver affyret fyrværkeri, og hvor det bliver affyret fra. 

Hold hunden i snor 

Hvis du camperer et sted, hvor fyrværkeri stadig kan være en udfordring, så er der flere muligheder for at hjælpe din hund, så nytåret bliver en tålelig oplevelse for hele familien. 

- Det er fristende at lade hunden løbe frit, især når I camperer et sted, hvor der er meget plads. Men høje brag fra fyrværkeri kan let få selv den roligste hund til at gå i panik. Hold derfor altid hunden i snor, når I er udenfor – også selvom området er hegnet ind. En hund i panik kan springe højt og finde huller i indhegninger, man ikke troede mulige. En lang line kan være en god løsning, der giver din hund bevægelsesfrihed, samtidig med at du bevarer kontrollen, siger Lise Lotte Christensen, som fortsætter: 

- Sørg for, at hunden bærer et sikkert halsbånd med gyldigt hundetegn, hvor oplysningerne om ejeren er opdaterede. Hvis uheldet skulle være ude, og hunden løber væk, er det vigtigt, at oplysningerne i Dansk Hunderegister er korrekte. Overvej også en kropssele, da nogle hunde kan trække sig ud af et halsbånd i panik. En sele giver mere kontrol og sikkerhed. 

Masser af motion 

Det vil hjælpe hunden, hvis den nytårsaftensdag får masser af motion. En lang gåtur i skoven eller langs stranden på campingturen, hvor der er roligt, vil gavne hunden. Motion og nye sanseindtryk hjælper med at trætte hunden fysisk og mentalt, hvilket kan gøre den mere rolig, når fyrværkeriet brager løs. 

- Luft hunden senest omkring klokken 21 nytårsaften, så I undgår de værste brag under gåturen, siger adfærdskonsulenten, som understreger, at det er vigtigt med et trygt sted, når raketterne fyres af. 

Man kan trække gardinerne for, så de kan skærme hunden mod lysglimt, og spille rolig musik, der kan overdøve lydene udenfor. Man kan også bygge en hule til hunden – for eksempel under campingbordet, hvor man lægger tæpper henover for at dæmpe støjen og skabe en følelse af sikkerhed. 

Hund med nytårshat

 

Lad hunden blive inde 

- Selvom hunden virker rolig, er det ikke en god idé at tage den med udenfor klokken 24, når fyrværkeriet er på sit højeste. En vildfaren raket eller et kanonslag tæt på kan give din hund en forskrækkelse, som den aldrig kommer sig over. Derudover kan nogle hunde finde på at løbe efter raketter eller samle dem op, hvilket kan føre til farlige ulykker. Hold derfor altid hunden inde, hvor den er i sikkerhed, råder Lise Lotte Christensen. 

Adfærdskonsulenten nævner også, at bordbomber og knaldperler kan være en kilde til stress for hundene, selvom de bruges indendørs. Vælg derfor pynt og underholdning, der ikke skaber høje lyde eller pludselige bevægelser, som kan forskrække hunden. 

Efter nytår – hold fortsat øje 

Nytårsaften er ofte ikke den eneste aften, hvor fyrværkeri affyres. 

- I dagene efter nytår ser vi ofte, at folk stadig skyder raketter og kanonslag af, selvom det er ulovligt. Sørg derfor for fortsat at holde din hund i snor, når I er ude på gåtur, og vær opmærksom på fyrværkerirester i naturen eller på campingpladsen, som hunden kan komme til at samle op og tygge i, siger Lise Lotte Christensen. 

Hunde og angst for høje lyde 

Ifølge Danmarks Statistik er der omkring 810.000 hunde i Danmark, og cirka hvert fjerde hjem har en hund. Anslået 20 % af disse hunde lider af en eller anden form for angst for høje lyde, såsom torden, skud og nytårsfyrværkeri. For nogle hunde kan angst for fyrværkeri også udvikle sig til en generel angst for andre høje lyde i løbet af året. 

- Hvis din hund viser stærk frygt for fyrværkeri, kan det være nødvendigt at tale med din dyrlæge om muligheden for at få angstdæmpende medicin. Medicinen kan hjælpe hunden igennem den mest stressende periode. Overvej også, om det er nødvendigt at lave en plan for fremtidig lydtræning. Lydtræning kan starte med at afspille optagelser af fyrværkeri eller torden i lav volumen og gradvist øge lyden, så hunden langsomt vænner sig til det, forklarer Lise Lotte Christensen. 

Med disse råd håber vi, at både to- og firbenede familiemedlemmer kan få en tryg og behagelig campingtur, selvom fyrværkeriet er en del af nytårsfejringen. Ved at tage de nødvendige forholdsregler kan I sikre, at jeres hund føler sig tryg og godt tilpas, så hele familien kan nyde årets sidste dag sammen og komme godt ind i det nye år.

DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her