Gulvvarme

Hvad kan du forvente af varmen i gulvet?

Tidligere skiltede campingvognsmærkerne med gulvvarme, men i dag er ordlyden i de fleste tilfælde ændret til gulvtemperering.

Tidligere skiltede campingvognsmærkerne med gulvvarme, men i dag er ordlyden i de fleste tilfælde ændret til gulvtemperering. Det handler både om at nedtone kundens forventninger og om at undgå varmeskader på gulvet. 

 

Tekst Torben Brandt

Det er ikke kun i de private husholdninger og offentlige bygninger, at der er blevet skruet ned for varmegraderne.

Det samme er sket med gulvtemperaturen i campingvogne og autocampere, men hvor ændringen i samfundet som helhed er ganske ny, er det efterhånden mange år siden, at caravanindustrien sænkede temperaturen på den elektriske gulvvarme i campingvogne og autocampere.

– For cirka 15 år siden var det almindeligt, at forhandlere og importører skiltede med elektrisk gulvvarme i vognene, men i dag benytter langt de fleste mærker begrebet gulvtemperering. Fra producenternes side handler det både om at dæmpe forventningerne, så campisterne ikke regner med, at gulvtempereringen opvarmer vognen på samme måde som gulvvarmen i private boliger. I campingvognen eller autocamperen skal gulvvarmen snarere reducere det varmetab, der er fra gulvet, når kold luft lægger sig under vognen og køler gulvet ned, siger DCUs tekniske rådgiver, Stefan Rosendal.
 

Gulvvarme
Et eksempel på, at den elektriske gulvvarme har været så varm, at den har lavet skader i gulvet.
 

– Samtidig havde vi en overgang nogle ret kedelige sager, hvor den elektriske gulvvarme i vognene var så varm, at den i enkelte tilfælde lavede skader på gulvet. Det var medvirkende til, at der fra producenternes side blev skruet ned for den elektriske varme i gulvet, tilføjer Stefan Rosendal.

Skaderne opstod f.eks., når der blev lagt et tæppe uden diffusionsåbning på et gulv med elektrisk gulvvarme, så gulvet ikke kunne slippe af med varmen. Det samme problem opstod, hvis der blev stillet f.eks. en rejsekuffert på et gulv, hvor gulvvarmen var tændt.
 

Mangelfuld gulvvarme

Den elektriske gulvtemperering ligger som folietråde i gulvet, hvorfra varmen spreder sig ud i gulvet. Ofte er vognen født med den elektriske gulvtemperering fra fabrikkens side, og hvis man kigger godt efter, kan man se varmefolien som en minimal forhøjning i gulvet.

Hvis din vogn ikke er født med elektrisk gulvvarme, er det muligt selv at eftermontere det eller at få en mekaniker til at gøre det.

Der kan dog være stor forskel på, hvor gavmilde konstruktørerne er med varmetrådene, når gulvvarmen lægges. Det betyder, at der nogle steder er behagelig lunt på gulvet, mens der andre steder er fodkoldt.

Det oplevede et DCU-medlem, der for nylig havde købt en ny vogn, som, hun troede, var vinteroptimeret.

– Gulvvarmen var enormt mangelfuld – det var bare to spor midt ned gennem vognen, så varmen ikke trak ud og spredte sig på gulvet – tværtimod oplevede vi kuldezoner. Værst var det i toiletrummet, hvor der – af alle steder – slet ikke var varme, skrev medlemmet, da hun henvendte sig til DCU. 

Problematikken er ikke ny for Stefan Rosendal.

– Jeg får jævnligt sager ind på mit bord, hvor campisten har købt en campingvogn eller autocamper med gulvtemperering, der slet ikke har levet op til forventningerne, fordi der nogle steder slet ikke er varme, og så bliver køberen naturligt nok slemt skuffet. Min anbefaling er derfor, at man inden handlen beder forhandleren eller importøren om at udlevere prospektet for gulvtempereringssystemet, så man kan se, hvordan gulvtempereringen er lagt i vognen, så man ved, hvad man køber, siger Stefan Rosendal. 
 

Vandbåren gulvvarme

I de større og mere luksuriøse campingvogne og autocampere er gulvvarmen ikke elektrisk, men kommer fra vandbåren gulvvarme, hvor der sendes varmt vand ud i nogle slanger, som ligger i gulvet – som det kendes i de private boliger.

Vandbåren gulvvarme i campingvogne og autocampere består i praksis af demineraliseret vand (det vil sige vand, hvor alle mineraler er fjernet, red.), som er tilsat frostvæske, der skal forhindre, at vandet fryser til is, når vognen ikke er i brug.

Eftersom varmeslangerne ligger i gulvet, skal vandbåren gulvvarme bestilles fra fabrikken og kan ikke eftermonteres.
 

Kan opdeles i zoner

Svenske KABE har 35 cirka års erfaring med at lave gulvvarme i sine campingvogne og var i sin tid de første til at lave gulvvarme i vognene.

Det svenske mærke betragtes derfor som pionerer på området. Det første gulvvarmesystem fra KABE hed AGS og havde to slangeføringer, men i slutningen af 00’erne udviklede KABE næste generation af vandbåren gulvvarme, der blev patentsøgt, og som fik navnet AGS II.

Den væsentligste forskel på det gamle og det nye system er, at AGS II har fire varmeslanger, så varmen når bedre ud i krogene.

I 2021 gik KABE skridtet videre og præsenterede zonevarme til både sine campingvogne og autocampere i samarbejde med Alde. Dermed kan varmen reguleres individuelt i to forskellige zoner, så man eksempelvis kan have en højere temperatur i autocamperens førerhus og siddegruppe og en lavere temperatur i soveafdelingen.

Samtidig blev systemet lavet sådan, at opvarmningen i toiletrummet var koblet til gulvvarmens returløb, så der altid er varmt i toiletrummet, uanset hvilke valg man har truffet i de to separate varmezoner.

Zonevarmen er standard i Imperial-serien, der er KABEs mest luksuriøse. 

Hos både KABE og Polar er centralvarme og vandbåren gulvvarme standard i alle modeller, mens det hos Adria er standard i Alpina-serien, der er Adrias bud på en helårsvogn.

Hos Hobby er det muligt at bestille vandbåren gulvvarme i de store modeller, og også i mærker som f.eks. Knaus, LMC, Dethleffs, Eriba og Fendt kan du købe campingvogne med vandbåren gulvvarme.

Gulvvarmen i campingvogne og autocampere skal altid opfattes som en sekundær varmekilde og et behageligt supplement til gasovnen eller centralvarmen, der er den primære varmekilde.

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her