DCU-Camping Flyvesandet Strand

Ingen stress på Flyvesandet

Du kommer ikke forbi DCU-Camping Flyvesandet Strand ved et tilfælde, for vejen ender ved campingpladsen, så du skal køre specifikt efter den. Det kan du også roligt gøre, for den emmer af ro og fred med sin placering klos op ad skov, strand og vand.

Tekst og foto Torben Brandt 

Farten er allerede lav, når du kører ind på DCU-Camping Flyvesandet Strand, for de sidste kilometer op til campingpladsen kører du i landlige omgivelser ad Flyvesandsvej, hvor der ikke er andet end sporadisk, langsomkørende lokaltrafik, og vejen slutter nærmest ved campingpladsens bom. 

I receptionen byder lejrcheferne Tina og Jesper Nonbo velkommen med den fynske dialekt, som jeg, indrømmet, har et blødt punkt for, fordi det er mere end vanskeligt at tale fynsk og lyde vred på samme tid. 

Find bare en plads 

Det er en hverdag uden for højsæsonen, så jeg får at vide, at der er plads nok på campingpladsen, og at jeg bare kan tage en runde og beslutte, hvor jeg vil slå mit telt op. Og når jeg på et tidspunkt skal tjekke ud, er der intet hastværk, forsikrer lejrcheferne. 

– Nogle gange har vi gæster, der på afrejsedagen kommer ned i receptionen og siger, at de nok skal skynde sig at pakke sammen og køre ud af pladsen, og så siger jeg altid, at de bare skal tage det roligt. Her på Flyvesandet gider vi ikke noget stress, som Jesper Nonbo udtrykker det. Så er stemningen slået an, og jeg finder en plads under træerne på den nordøstlige side af pladsen, tæt på 65-årige Karl-Erik, der er kommet på campingpladsen hvert år, siden han var spæd, og som vi berettede om i oktober-udgaven af Camping-fritid sidste år. 

Image
DCU-Camping Flyvesandet Strand - Stranden

 

Nabo til stranden 

Fra campingpladsen er der direkte adgang til en Blå Flag Strand med rent badevand, gode faciliteter og dejlig sandstrand. Der er lavvandet på Flyvesandet, så stranden og området er populært blandt børnefamilier, men også wind- og kitesurfere valfarter hertil i stor stil, når det blæser, og det gør det ind imellem på disse kanter. 

Flyvesandet er Fyns største klitområde og øens nordligste punkt, og dermed er stranden også den nordligst beliggende strand på øen. Området har fået sit navn, fordi sandet fra forstranden tidligere fløj op og dannede klitterne, og selvom græs og marehalm i dag holder på klitterne mange steder, så det ikke er så flyvsk som tidligere, er der stadigvæk en del sandflugt de steder, hvor vegetationen er sparsom. 

Hundeskov tæt på 

Hunde er velkomne på DCU-Camping Flyvesandet Strand, hvor der er en fin, indhegnet hundeskov med gode stier klos op ad campingpladsen. Hundeskoven ligger i en gammel fyrretræsskov og er cirka halvanden hektar stor, og her kan hundene boltre sig uden snor under forudsætning af, at hunden er under fuld kontrol af ejeren. For dem, der kommer udefra, er der en stor parkeringsplads lige ved hundeskoven. Ved stranden og langs klitterne skal hunde være i snor af hensyn til såvel gæster som dyrelivet i området. 

Flora og fauna 

Langs Flyvesandet er opsat skilte, der gør gæsterne klogere på de planter, blomster og urter, der vokser i området, hvoraf flere er ret sjældne på Fyn. Det drejer sig eksempelvis om nikkende kobjælde, strand-mandstro og gul evighedsblomst, som er tre arter, man skal være varsom med at træde på, og som man må nøjes med at fotografere, hvis man finder dem. Der findes dog også mere almindelige planter som engelskgræs  og gul snerre, der vokser i stort antal på Flyvesandet, og som gerne må plukkes. 

Vest for campingpladsen, ud mod odden, står et fugletårn, hvorfra der er fin udsigt over det nærliggende fuglebeskyttelsesområde Nærå Strand, hvor flere fugle yngler, fordi der er roligt og masser af føde i de lavvandede områder. Strandskaden yngler eksempelvis i dette område, hvor du også kan se grønspætten. Der er ikke adgang til odden fra 1. april til midten af juli, hvor fuglene yngler. 

På cykel rundt 

Hvis I får brug for at komme lidt ud, er der gode cykelmuligheder i området omkring campingpladsen, for selvom der er langt mellem cykelstierne, er der ikke ret meget trafik på de nordfynske landeveje omkring Flyvesandet. Der findes en rute på 24 km, der ganske opfindsomt hedder Flyvesandsruten, og som går fra campingpladsen mod syd til Agernæs, hvorfra du selv kan beslutte, om du vil køre med eller mod uret. Kører du mod uret fra Agernæs, kommer du ned til Roerslev, derfra i retning mod Bederslev, Gundslev, Bårdesø og derfra videre op til sommerhusområdet ved Tørresø og tilbage mod Agernæs og Flyvesandet. Der ligger en Dagli’Brugsen på Tørresøvej i Bårdesø, hvor der er mulighed for at proviantere, og derudover kan du også købe frisk juice fra Egeby Frugtplantage, der ligger i begyndelsen af ruten, godt 3,5 km fra campingpladsen. 

Hvis I ikke har kræfter eller lyst til at køre 24 km, er der mulighed for at afkorte ruten, eksempelvis ved at køre fra Dagli’Brugsen mod Krogsbølle, Gyngstrup, videre til Kørupvej og derfra atter mod Agernæs og campingpladsen. 

Det lykkedes mig at fare vild et par gange undervejs, men det siger desværre mere om min totale mangel på stedsans end om rutens sværhedsgrad. 

Image
Bogense

 

Smut forbi Bogense 

DCU-Camping Flyvesandet Strand ligger ikke lige ved siden af andet end natur, hvilket er pladsens helt store plus og årsagen til, at der er vidunderligt stille om natten, hvor kun naturens lyde høres. Hvis du får brug for andet end natur og trænger til lidt byliv, får Bogense en varm anbefaling med herfra. Den ligger cirka en halv times kørsel mod vest og er en rigtig hyggelig købstad med cirka 3.700 indbyggere. Der er gode parkeringsmuligheder ved havnen, men det er generelt ikke svært at finde et sted at parkere bilen. 

Især i den centrale del af Bogense er der mange gamle bindingsværkshuse, hvoraf det ældste stammer tilbage fra 1543. Der hersker en rigtig dejlig, hyggelig og afslappet stemning i de gamle gader, hvor der ovenikøbet ligger en hel del fysiske butikker, der har formået at holde den økonomiske skrue i vandet i en tid, hvor de fysiske forretninger kæmper en ulige kamp mod den stigende nethandel. 

Skulle tørsten eller sulten melde sig, ligger Erik Menveds kro i hjertet af byen i en gammel bindingsværksbygning. På restaurantens hjemmeside oplyses, at det ikke blot er byens hyggeligste, men også den ældste restaurant i Bogense, og selvom jeg nøjedes med at kigge, så det ganske rigtigt hyggeligt ud med borde, stole og parasoller i solskinnet. I en anden af gågadens forretninger, en chokoladeforretning, blev der solgt Bogense kaffe, Bogense portvin og Bogense Bryg, hvor etiketterne på ølflaskerne var dekoreret med lokale motiver. 

Centralt i byen ligger vandtårnet, der blev opført i 1910, og som fungerede som vandtårn frem til 1996, hvor vandrørene definitivt blev lukket. I dag er der indimellem udstilling af lokal kunst på stedet, og ellers er tårnet et glimrende udsigtssted, hvorfra der er kig ud over Lillebælt og også til Æbelø. 

Når der første weekend i august holdes Rosenfestival i Bogense, er vandtårnet pyntet med roser for at bidrage til festlighederne. Det er muligt at komme op i tårnet i weekender og på helligdage fra 11 til 16. 

Autocampere på havnen 

I sommermånederne summer det af liv på havnen i Bogense, hvor hundredvis af både ligger i marinaen, børnene fisker krabber fra molen, og hvor der umiddelbart ved siden af havnen er en god badestrand, som lokker mange lokale til. 

Der findes en del restauranter og cafeer i området, så det er let at få stillet sulten. Hvis man hellere selv vil stå i køkkenet, sælges der frisk fisk fra en fiskevogn, der har åbent alle dage med undtagelse af søndag. På havnen ligger også byens turistinformation, hvor der gives gode råd om stort og småt i Bogense og omegn. 

På Vestre Havnevej, mellem den gamle havn og den nye marina, er der en stor parkeringsplads med plads til 12 autocampere, hvor de kan holde helt tæt på vandet for 150 kr. i døgnet, inklusive el og vand. 

Image
Bogense - HC Andersen

 

Den smilende digter 

På havnen finder du også en stor bronzestatue af verdens bedst kendte fynbo, H.C. Andersen, der sidder med et lille, finurligt smil om munden og læser med udsigt til Bogense Havn. Statuen blev skabt i 2005 af kunstneren Jens Galschiøt i forbindelse med den berømte digters 200 års fødselsdag og står ganske fredeligt foran Kulturhuset Støberiet, men inden den blev placeret der, levede den en omtumlet tilværelse. Den stod egentlig på Flakhaven i Odense, hvor den skulle reklamere for en ny skulptur ved navn Fortællerbrønden, men skulpturen blev aldrig til noget, fordi Odense Kommune ikke kunne finde et egnet sted til den, og da finanskrisen samtidig kom, blev Fortællerbrønden droppet. Det var Jens Galschiøt så utilfreds med, at han i protest sænkede statuen i Odense Havn, hvor den stod i ni måneder. 

Erhvervsmanden Finn Gramvad fik dog lov at købe og opstille den foran sin golfbane, da han døbte golfbanen i Bogense ”H.C. Andersen Golf”. Her stod den i otte år, men da Gramvad solgte golfbanen i 2022, blev statuen samtidig flyttet og fik sin nuværende placering på Bogense Havn. 

Image
Æbelø

Overvej Æbelø 

Et udflugtsmål, som er værd at overveje, når du gæster DCU-Camping Flyvesandet Strand, er Æbelø, der ligger et par kilometer nord for Fyn, og som du enten kan sejle til eller nå til fods, når det er lavvandet. Tag enten cyklen eller bilen ad Lindøhoved til parkeringspladsen ved Ebbevejen, hvor den uofficielle regel er, at hvis parkeringspladsen er fuld, er Æbeløs kapacitet nået, og så er det bedst at tage derover en anden dag. Du finder parkeringspladsen ved at skrive Lindøhoved 60 på GPS’en. 

For at komme til Æbelø går du først cirka 45 minutter gennem vandet til Æbelø Holm, hvorfra der er yderligere cirka 20 minutters gang til Æbelø. Det optimale er at gå derover i perioden fra midt i maj til midten af september, og du skal naturligvis gå, når der er lavvande – på visitnordfyn.dk kan du tjekke tidevandstabellen. Det anbefales ikke at tage turen i aften- og nattetimerne eller i kraftigt blæsevejr, hvor vandstanden stiger. 

Fra 1. marts til 15. juli, hvor fuglene yngler, må du ikke gå uden for vejen på Æbeløholm, som er den lille ø, du passerer, inden du kommer til Æbelø. 

Tidligere kunne man søge en særtilladelse til at overnatte på Æbelø, men det er ikke længere muligt, fordi for mange af de overnattende slog telt op i sårbare naturområder, reglerne for optænding af bål blev ikke altid overholdt, og affald blev ind imellem efterladt på øen. 

Amerikanske bisonokser 

Hvis I har behov for yderligere adspredelse, kan det anbefales at køre cirka en halv time mod syd og aflægge et besøg på Ditlevdals bisonfarm. Stedet fik sine første okser i 1993, og i dag, godt 30 år senere, har Ditlevdals bisonfarm cirka 400 amerikanske bisonokser. Derudover er der på stedet både gårdbutik, restaurant, guidede ture og mulighed for overnatning. 

Ikke langt fra farmen ligger Langesø skov, som er et meget smukt natur- og skovområde, der ligger ud til Langesø. Der er en god og tydeligt afmærket vandresti på cirka 3 km rundt om søen, og når du går på den, støder du på et tidspunkt ind i Langesø Skovkapel, der er bygget i 1870, og som ganske forståeligt er en af Fyns mest populære bryllupskirker. Selvom du ikke går i gifteplaner, kan du sagtens nyde området omkring kapellet, for der er opsat bænke, så man kan nyde sin medbragte mad eller kaffe med smuk udsigt over søen. Billedtekst: Campingpladsen ligger lige ud til en dejlig Blå Flag-strand. 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her