Rejseliv
Kast anker i Karlskrona
Tag med til en del af Sveriges sydligste skærgård, blot tre timers kørsel fra København.
Karlskrona ligger i det sydøstlige Sverige, og byen er optaget på UNESCO-listen over verdensarv, fordi den i mere end 300 år har været en vigtig og markant flådeby.
Tekst og foto Torben Brandt
Det er svært ikke at blive betaget af Karlskrona, som den ligger der fredfyldt badet i sollys og omgivet af glitrende vand en tirsdag i begyndelsen af august.
Helt så fredeligt har der ikke altid været på de kanter, hvor Danmark og Sverige gennem flere hundrede år kæmpede om magten og herredømmet i Østersøen, og netop det er baggrunden for, at Karlskrona overhovedet blev den by, den er i dag.
Værn mod danskere
Byen blev grundlagt i 1680 af den daværende svenske konge, Karl XI, der, ganske beskedent, valgte at opkalde byen efter sig selv.
Da byen blev anlagt, var det fordi, svenskerne ønskede at beskytte sig mod danskerne, som var hovedfjenden for svenskerne i den periode, for formålet med Karlskrona var først og fremmest at etablere en stærk flåde som værn mod de aggressive naboer mod vest.
Flere steder ses det, at Karlskrona er en gammel flådeby.
Svenskerne havde ganske vist på det tidspunkt en flådebase i Stockholm, men den lå ikke særlig hensigtsmæssigt, for dels frøs vandet ofte til is om vinteren på de kanter, og dels var Stockholm langt væk fra Danmark.
Derfor blev der bygget en flådebase i Karlskrona, som byen voksede op omkring, og her ligger både by og flådebase stadigvæk i dag, 342 år senere.
Netop de mange år som flådeby var årsagen til, at UNESCO i 1998 udnævnte Karlskrona som verdenskulturarv, men her stoppede det ikke med hæderen fra UNESCO, for derudover blev Blekinge Skærgård, der omfatter øer, bugter og holme i Karlshamn, Ronneby og Karlskrona Kommuner, i 2011 udnævnt af UNESCO til biosfærereservat.
Campingplads tæt på byen
Karlskrona ligger i regionen Blekinge og spreder sig ifølge sydsverige.dk over cirka 33 øer i skærgården og ind på fastlandet. Der bor cirka 36.000 indbyggere i Karlskrona. Fra Øresundsbroen er der godt 250 km til Karlskrona, og det er let at komme dertil ad glimrende veje.
Som campist er det oplagt at bo på Dragsö Camping, der er en firestjernet campingplads, som ligger på øen Dragsö, kun 2,8 kilometer fra centrum.
Dragsö Camping har cirka 300 pladser med el og er en livlig plads, hvor der både er restaurant, legeplads og en minigolfbane, der er udformet som en miniatureudgave af Karlskronas UNESCO-verdensarv.
På den østlige side af campingpladsen er der en smuk udsigt over vandet og byen, mens der på den vestlige side ligeledes er udsigt til vandet, men ikke til byen.
Det er smag og behag, hvor man foretrækker at ligge, for udsigten er fremragende, hvis man ligger i første række på den østlige side, hvorimod der er mere fredeligt og privat på den vestlige side, hvor der som nævnt også er kig til vandet mange steder fra.
Campingpladsen er tilpas stor til, at der er mulighed for at gå en hyggelig aftentur, hvor du undervejs kan gå på stier i et lille skovområde. En del af området er lavet til ”troldeskov”, hvor små troldefigurer står og griner af de forbipasserende.
De sanitære forhold på pladsen er glimrende, og man får sin egen digitale kode til at åbne døren, når man skal i bad eller på toilettet.
Ellers er det værd at bemærke, at eftersom campingpladsen ligger i den svenske skærgård, kan det nogle steder være en udfordring at få slået pløkker i jorden, fordi der en del steder ligger sten og klipper i undergrunden.
Der går en fin cykel- og gangsti direkte fra campingpladsen til byen og dens omgivelser.
Cykelsti fører ind til byen
Hvis du har cykler med, er det uhyre let at komme ind til Karlskrona fra campingpladsen. For lige uden for pladsens bom ligger der en vej, der går over i en asfalteret cykel- og gangsti, der fører lige ind i hjertet af byen.
Cykel- og gangstien er bred de fleste steder, og såvel cyklister som gående er flinke til at tage hensyn til hinanden, så det går ret smertefrit at deles om pladsen.
Ikke ret langt fra campingpladsen går cykelstien forbi et lille hus, der er så svensk, at man næsten fristes til at tro, at det er en kulisse lavet til ære for turisterne.
Så bliver det næsten ikke mere svensk.
Træhuset har den rødlige farve, der er så karakteristisk for husene hos vores svenske naboer, og over verandaen hænger et svensk flag og vajer, mens der i forhaven står en fin KABE-campingvogn af ældre dato. Jeg tog mig selv i at kigge efter Pippi Langstrømpe, men spejdede forgæves.
Præcis som Venedig
Den største af de øer, der udgør Karlskrona, er Trossö, der huser Karlskronas hyggelige centrum, som ligger 6 km fra fastlandet – ”præcis som Venedig”, som de lokale lidt kækt ynder at sige.
Men der er noget om snakken, for man kører meget ofte over små broer, der forbinder de mange små øer med hinanden, og man er hele tiden tæt på vandet, når man befinder sig i Karlskrona.
Byens centrum huser både store kædebutikker og også mindre specialforretninger. Restauranter og cafeer er her også mange af, og på de varme dage er der masser af leben udenfor, fordi mange af stederne har udendørs servering.
Smukke kirker
Som så mange andre byer er Karlskrona en blanding af nyt og gammelt.
Inde i centrum ligger byens imponerende torv, Stortorget, der er det højeste punkt på Trossö, og som er et brostensbelagt torv, der både er hjemsted for den lokale byret og for de to smukke kirker, Fredrikskirken og Trefaldighetskirken.
Stortorget rummer to kirker. Her er det Trefaldighetskirken.
Kirkerne ligger i hver sin ende af torvet og er begge bygget efter romersk forbillede. Når der ikke er kirkelige handlinger, er der offentlig adgang til kirkerne, som begge er storslåede og smukke, og som minder en om, at kirkerne historisk set tilsyneladende aldrig har manglet penge, uanset hvor fattigt samtidens mennesker har levet.
Gammelt arbejderkvarter
Trossö har adskillige moderne byggerier og lejligheder, hvoraf nogle af dem er placeret helt ned til vandet, som vi også kender det fra flere danske byer.
Helt anderledes er bydelen Björkholmen, der ligger på den vestlige del af Trossö, lige ved broen til Saltö.
Björkholmen er et gammelt arbejderkvarter, hvor blandt andet byens værftsarbejdere i sin tid boede i de små huse, hvoraf mange af dem stadig står og er usædvanlig velbevarede.
Husene er bygget i 1700- og 1800-tallet og er en interessant kontrast til de langt mere moderne byggerier på hovedøen Trossö.
Et andet dejligt åndehul i byen er Hoglands Park, der ligger cirka 1,5 km fra Fredrikskirken på Stortorget. Parken er etableret omkring 1820, og det ses på træerne, der har fået tid til at vokse sig majestætisk store. Parken er Karlskronas smukkeste og har gode stier, smukke skulpturer og masser af blomsterbede, som de besøgende kan nyde, mens de hviler sig på en af de bænke, som er opsat i stor stil. I den sydlige del af parken er der en scene, som bruges til optræden og underholdning i løbet af året.
Spændende museer
Når du har fået nok af at slappe af på campingpladsen, cykle rundt i byen, kigge på butikker og gå på cafe, har byen nogle fine museer, der er værd at besøge.
På Blekinge Museum kan både børn og voksne på pædagogisk vis gennem leg, film og digitale løsninger få forklaret, hvorfor Karlskrona ser ud, som den gør, og hvorfor den blev udpeget som UNESCO-by i 1998.
Derudover sætter museet også fokus på hele Blekinges historie med særlig fokus på 1700-tallet. Hvis børnene får nok af de historiske fakta, har museet også en legeplads, hvor de mindste kan hygge sig undervejs.
Som flådeby har Karlskrona naturligvis også et Marinemuseum, der blandt andet viser krigsskibe, kanoner, uniformer og modelskibe, og som også fortæller, hvordan strategi og taktik blev lagt i datidens søslag.