Kalmar

Klar til Kalmar

Kalmar ligger cirka tre en halv timers kørsel fra Danmark og er en dejlig by, som byder sine gæster på både historie, shopping og natur. Og så rummer byen et usædvanligt velbevaret slot fra 1100-tallet.

Der er forholdsvis beskedne 300 km fra Øresundsbroen til Kalmar på Sveriges sydøstlige kyst, men det tager alligevel lidt mere end tre en halv time at tilbagelægge strækningen, som for en stor dels vedkommende går via landeveje. Til gengæld er det køretiden værd, for Kalmar ligger vidunderligt ud til Kalmarsund og med udsigt til en af svenskernes favorit-feriedestinationer, Öland, som er forbundet til Kalmar via en gratis broforbindelse. 

Slottet er det store trækplaster 

Der bor godt 36.000 mennesker i Kalmar, der er Smålands tredjestørste by efter Jönköping og Växjö. Byen er populær blandt turister, og det skyldes ikke mindst Kalmar Slot, som er opført i 1100-tallet og Nordens bedst bevarede renæssanceslot. Slottet blev i sin tid bygget som værn mod sørøvere og andre fjender i Østersøen. Siden dannede det rammen om en af de helt store begivenheder i Nordens historie, Kalmarunionen, der blev indgået mellem Danmark, Sverige og Norge på slottet 17. juni 1397, og som blandt andet indebar, at landene havde en fælles forsvars- og udenrigspolitik, og at den samme konge skulle regere i alle tre lande. De tre riger blev samlet under én konge, Erik af Pommern, som dog kun var 15 år på det tidspunkt, og derfor var det reelt den danske regent og hans danske adoptivmor, dronning Margrete 1, der havde magten og regerede over de tre lande. Hun døde i 1412 og ligger begravet i Roskilde Domkirke. 

Kalmar slot

 

Blodige krige 

Samarbejdet mellem de skandinaviske lande var dog ikke gnidningsfrit, og blandt andet fordi svenskerne blev trætte af at være under dansk overherredømme, faldt Kalmarunionen i 1523. I årene, der fulgte, var danskerne og svenskerne ofte på kollisionskurs, og området var hærget af flere blodige krige, blandt andet den nordiske syvårskrig fra 1563 til 1570, Kalmarkrigen fra 1611 til 1613, Den skånske krig fra 1675 til 1679 og Den store nordiske krig fra 1709 til 1720. I dag har vi heldigvis et fortrinligt forhold til vores svenske naboer, og danskerne er, sammen med tyskerne og hollænderne, den største turistgruppe i denne del af Sverige. 

Du kan høre meget mere om Kalmarunionen, krigene og Kalmar Slot, hvis du tager en guidet rundvisning, hvor du også får at vide, at slottet i 1700-tallet blev brugt som fængsel i en periode. Og selvom du ikke er så interesseret i historie, er det spændende at gæste det meget velbevarede slot med dets overdådige sale, smukke vægmalerier og flotte loftsudsmykninger. 

Om sommeren er der desuden forskellige aktiviteter for børn. I 2022 var entreen til slottet 165 svenske kroner for en voksen, mens børn i alderen 4-19 år kom ind for 105 svenske kroner. To voksne og to børn kunne sidste år købe en samlet billet for 500 svenske kroner, hvilket svarer til cirka 332 danske kr. Slottet har åbent året rundt, men åbningstiderne varierer hen over året. Fra 1. april er der åbent hver dag. Du kan læse mere på kalmarslott.se 

 

To museer 

Har du mod på mere kunst og historie, kan du overveje at besøge Kalmar Läns Museum, der viser skiftende udstillinger, og som også har en udstilling om orlogsskibet Kronan, der sank i 1676 og tog mere end 700 søfolk med sig i døden. I 1980 lokaliserede man vraget og fik bjærget en række værdifulde effekter, hvoraf en del af dem kan ses på museet, der ligger på Skeppsbrogatan 51. Derudover har Kalmar også et kunstmuseum, der ligger i Gamla Stan, med udstillinger af såvel svenske som udenlandske kunstnere. 

 

Park og vand 

Når du har fået nok af museer og slotte, kan det anbefales at gå en tur i den smukke stadspark, der ligger lige ved indgangen til slottet, og som blev anlagt i slutningen af 1800-tallet. Stadsparken er et åndehul, og på en god sommerdag er den velbesøgt af både lokale og turister, der slentrer rundt på de brede stier, motionerer eller bare nyder en stille stund på en af de bænke, der er opstillet til formålet. Parken har også en restaurant, der ligger ved siden af en musikscene, hvor der om sommeren ofte er musikalske arrangementer. Parken ligger helt ud til vandet, hvor der er en livlig trafik af kano- og kajakroere, der nyder at sejle med udsigt til både stadspark og slot. 

Den gamle by 

Den gamle bydel, Gamla Stan, ligger tæt på slottet og var i middelalderen byens centrum omgivet af hav og voldgrave. Desværre brændte en stor del af Gamla Stan i 1647, og beboerne blev flyttet til Kvarnholmen nordøst for slottet, hvor der blev bygget en moderne by med stærke fæstningsanlæg, der skulle kunne modstå angreb fra især danskerne, som svenskerne ofte var i krig med på den tid. Når man går rundt i Kalmar, kan man flere steder fortsat se rester af de gamle fæstninger, der er med til at gøre byen og dens historie meget nærværende. Der ligger fortsat nogle af de gamle huse tilbage i Gamla Stan tæt på slottet, hvor det er mægtig hyggeligt at slentre rundt, og hvor man får følelsen af at befinde sig i en tidslomme. 

 

Snup et dyp 

Kun 800 meter fra slottet ligger Kalmarsundsbadet, der er en strand med rent vand, en 180 meter lang badebro og en lavvandet bugt, som giver optimale betingelser for de badende og ikke mindst for børnefamilier. Som strandgæst er det vanskeligt at finde en mere idyllisk plet, end når man på én og samme gang har udsigt over både Kalmarsund og Kalmar Slot. Hvis du ikke er så vild med sand, er der også et stort græsområde, du kan ligge på. 

Kalmar strand

 

Overvej parkering uden for centrum 

Er du i bil til centrum af byen, kan det på de varme sommerdage være en udfordring at finde en parkeringsplads, men der er blandt andet parkeringsmuligheder på vejen over for det grønne område ved Kalmarsundsbadet eller ved siden af Södra Kirkegård langs Söderportsgatan. 

Har du cykler med på ferien, er det et godt alternativ at parkere bilen eller autocamperen i udkanten af byen og så cykle det sidste stykke ind til centrum. Parkerer du bilen ved nogle af de store indkøbsområder lige uden for Kalmar, kan du holde gratis, men her skal du dog være opmærksom på, at der typisk er en tidsbegrænsning på tre eller fire timer. Er du i autocamper, er der blandt andet inde ved havnen et udmærket parkeringsområde, men der er rift om pladserne, så i højsæsonen skal du ikke komme ud på eftermiddagen og forvente, at der er plads. 

Smuk domkirke 

Det meste er inden for gåafstand i Kalmar, og hvis du har begyndt din sightseeing ved slottet, er der ikke langt derfra til den hyggelige bymidte, der har et fint udvalg af butikker – også mindre, lokale forretninger, som danner en fin modvægt til de store kædebutikker, der findes alle steder. Centralt i byen ligger den store og smukke domkirke, der er bygget i perioden fra 1660 til 1703, og som er meget imponerende både ude- og indefra. Det ældste, faste inventar i kirken er prædikestolen, som stammer fra midten af 1600-tallet. 

Det kan godt anbefales at stikke hovedet ind for at se det smukke kirkerum, hvor der desuden på de varme sommerdage er en behagelig temperatur. En anden iøjnefaldende og karakteristisk bygning i Kalmar er det gamle vandtårn, der blev etableret i perioden fra 1897 til 1900, og som i en årrække dels forsynede byens borgere med vand, dels havde en vigtig rolle i forhold til at levere vand, når det brændte i byens centrum. Vandtårnet blev taget ud af brug i 1972, da et andet vandtårn var klar til at overtage opgaven, men 11 år senere, i 1983, fik det gamle vandtårn nyt liv, da det blev forvandlet til 11 lejligheder med en af byens allerbedste beliggenheder. 

 

Kalmar kirke

 

Prisbelønnet by 

Kalmars charme og dens velbevarede bygninger og fæstninger, som alt sammen bidrager til at give et særligt bymiljø, har medvirket til, at Kalmar to gange er blevet belønnet med Europa Nostra-prisen. Dele af centrum omkring Norra Langgatan var dog i sommeren 2022 gravet op, fordi man var i gang med at lægge fjernvarme- og elkabler samt fibernet i jorden. Det pyntede naturligvis ikke på bybilledet, men kommunen benyttede samtidig lejligheden til at forny belysning og belægning, så det ender med at give byen et løft. Arbejdet blev færdigt ved udgangen af 2022.

DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her