Kidholm

Kristina har kortlagt alle Danmarks øer

Kristina Møller bor på den københavnske stenbro, men er samtidig så fascineret af de danske øer, at hun har lavet en hjemmeside med alle Danmarks øer.

Tekst Torben Brandt 

Kan man bo på den københavnske stenbro og samtidig have et blødt punkt for danske småøer som Vensholm, Venø og Vigsø? Selvfølgelig kan man det, spørg blot Kristina Møller, 51 år og bosat på Vesterbro i København. 

Hun er kvinden bag hjemmesiden rundtidanmark.dk, der er en oversigt over samtlige øer i Danmark, både de store, små, beboede og ubeboede. 

– Nogle synes nok, at det er lidt underligt at bo på Vesterbro og lave en hjemmeside om de danske øer, men jeg er vokset op på Amager med forældre, der havde den holdning, at man skal se sit eget land og lære det at kende, så som barn var vi i ferierne ofte på ture i Danmark. På den måde har jeg altid haft en interesse for Danmark, fortæller Kristina Møller. 

 

Image
Anholt

 

Med i de berejstes klub 

Også udlandet har Kristina Møller rejst meget i. Hun er sundhedsfaglig uddannet og har arbejdet med forskning på Københavns Universitet, og det kastede mange rejsedage af sig, hvilket betød besøg i mange lande. Derudover var hun i sin ungdom elitegymnast, hvilket også kastede en del rejser af sig, så hun har været i mere end 85 lande og har været medlem af de berejstes klub. De mange rejser har haft den positive sidegevinst, at hun er blevet dygtig til at tage billeder. 

– Hver gang, jeg kom til en ny by, tog jeg billeder, så jeg lærte det på den måde, og det har været en stor hjælp, da jeg skulle lave min hjemmeside, siger Kristina Møller. 

Image
Fur

 

Begyndte med corona 

Da coronapandemien ramte verden, vendte den op og ned på det meste og ændrede også Kristina Møllers ferieplaner. Hun og familien plejede at tage en uges ferie i udlandet, men da det ikke kunne lade sig gøre, måtte der tænkes nyt. Løsningen kom fra en uventet kant. 

– Den danske regering meldte ud, at det ville være gratis at sejle med færgerne til de danske øer, og så tænkte jeg, at jeg ville lave ruten om og tage rundt i Danmark og ud på øerne. Da jeg begyndte at kigge på forskellige hjemmesider, opdagede jeg, at der var store forskelle, for nogle øer havde en ret ny hjemmeside, mens andre øer slet ikke havde prioriteret hjemmesiden, så det bare lignede noget værre rod. 

– Hjemmesiderne laves og drives ofte på frivillig basis af øboerne, og det er selvfølgelig ikke deres første prioritet, hvilket jeg har fuld forståelse for, men der er meget information, som går tabt, når man skal åbne fem forskellige hjemmesider for at finde information om øerne, siger Kristina Møller. 

Image
Samsø

 

Samle det hele et sted 

Oplevelsen med at surfe rundt på de mange hjemmesider for at finde informationer gav hende ideen til at samle oplysningerne om de danske øer på én og samme hjemmeside. Selv havde hun f.eks. brug for informationer om indkøb, legepladser, sheltere og cykeludlejning, og det krævede ofte mange klik med musen at finde frem til de oplysninger. 

Hun brugte et halvt år på at overveje, hvordan projektet kunne føres ud i livet, hun tog diverse kurser i at lave hjemmesider og illustrationer og brugte også tid på at forstå, hvordan folk bruger hjemmesider. Til slut følte Kristina Møller, at hun havde fundet sit koncept og søsatte rundtidanmark.dk. 

Image
Thurø

En ad gangen 

Hendes tilgang til opgaven var at besøge en række danske øer og tage dem en ad gangen. 

– Jeg startede med Endelave, Hjarnø og Mandø, og så gik jeg videre derfra. På et tidspunkt begyndte nogle af øerne selv at henvende sig og sige ”hey, vi er der også”. Det, synes jeg, var vildt fedt, fortæller Kristina Møller. Den første sommer tog hun sammen med sin dengang 9-årige søn rundt på mere end 20 danske øer. Det var en ganske stejl læringskurve. 

– Jeg kan huske, at vi tog ud til Nexelø uden at ane noget som helst om den. Efterhånden blev det lidt af en sport at tage ud på øerne og bare se, hvad jeg kunne finde, men det var ikke lige smart hver gang. Det betød f.eks., at jeg tog til Anholt uden at planlægge noget på forhånd, og her kom jeg til at gå ud i det område, der hedder ”Ørkenen” uden mad og drikke, selvom der åbenbart alle steder stod, at man skulle huske at tage drikkelse med, hvis man tog derud. Jeg er ikke selv særlig struktureret som privatperson, så man kan sige, at hjemmesiden er mere struktureret, end jeg selv er, griner hun. 

Vil ikke ”overrule” øens hjemmeside 

Siden den spæde start er rundtidanmark.dk vokset betydeligt. Hvis man googler på nettet, er der ikke fuldstændig enighed om, hvor mange øer, der reelt er i Danmark, men rundtidanmark.dk indeholder mellem 450 og 550 øer – for tallet svinger og ændrer sig løbende, som der står på hjemmesiden. For at komme med på Kristina Møllers hjemmeside, skal det være et landområde omgivet af vand, hvor man i blikstille vejr kan stå tørskoet ved normal vandstand. Derudover skal øen være navngivet på et kort og være synlig – også på et nyere satellitbillede. Både øer og halvøer har fundet vej til kortet, hvor halvøerne er markeret med stjerner. 

Hver gang, hun har besøgt en ø, er den blevet gennemarbejdet med oplysninger fra Kristinas eget besøg krydret med oplysninger fra øens egen hjemmeside. 

– Jeg henviser altid til øens egen hjemmeside, så jeg ikke går ind og ”overruler” noget. Jeg forsøger bare at gøre det lidt mere brugervenligt og organiseret. Cirka 450 af øerne er markeret, og når man trykker, kommer der oplysninger frem om øen, siger Kristina Møller. Hun har selv lavet alt det hårde arbejde med at besøge øerne, men hun har fået hjælp til det interaktive kort af en god ven fra Jylland og har desuden fået hjælp til programmeringen af en belgisk bekendt. 

Image
Christina Møller

 

Børnefamilier og 60+ 

Kristina Møller har ikke et klart billede af, hvem der bruger hjemmesiden, for hun kan ikke se alderen på dem, der besøger siden. 

– Men mit indtryk er, at de store grupper er børnefamilier og 60+ gruppen, siger Kristina Møller, der ikke lever af sin hjemmeside. Alligevel har den indirekte haft betydning for hendes næringsvej. 

– På et tidspunkt sagde jeg mit job op, og det er ikke helt nemt at finde et nyt job, når man er 51 år. Det job, jeg fandt i stedet for, var et, jeg fik gennem de forbindelser, jeg har fået ved at arbejde med hjemmesiden, og det er jeg rigtig glad for, siger hun. 

Hvis du har planer om at campere på en eller flere af de danske øer i år eller måske tage på øhop, kan du læse meget mere på rundtidanmark.dk 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her