Fladt batteri

El

Når batteriet aflader

DCU-medlemmerne Merete og Christians batterier, som blandt andet lader deres mover, blev afladet på ferien

Merete og Christian spørger:

Vores batterier, som blandt andet lader vores mover, er blevet afladet under vores ferie.

Når vi ikke bruger campingvognen, tager vi ledningerne af polerne på batteriet, men de har siddet på under ferien. Vi havde to ophold á en uge, og ved tredje stop kunne vi ikke bruge moveren.

Campingvognen er fra 2013, og vi købte den brugt i foråret 2021. Hvad kan vi gøre for at undgå dette fremover? 


Teknisk rådgivning i DCU-Huset, svarer:

Levetiden afhænger af flere forhold, som I rigtig nok er inde på, f.eks. er det vigtigt ikke at lade batteriet stå i længere periode uden opladning, så batteriet bliver dybdeafladet.

Når du piller polskoen af ved et fuldt opladet batteri, siger tommelfingerreglen, at batteriet taber 1% af sin energi pr. løbende måned. En anden vigtig ting er, at laderen er af god kvalitet, for en god batterilader (smartlader) lader batteriet op af flere step, der skåner batteriet, især hvis batteriet er dybdeafladet.

Der findes flere typer batterier, dels AGM, dels Gel-batteri og dels de lette litiumbatterier. Alt afhængig af lader vil de fleste ladere kunne anvendes, men det er en rigtig god ide at høre sit caravan-værksted, om batteri og lader passer sammen og afstemme med det rette ladetryk.

De smartladere, der monteres i dag, afpasser ”ladetrykket” til batteritype (syre, AGM, gel, lithium), og opstår der modstand i batteriet, slår laderen automatisk fra, så der ikke udvikles yderligere varme. Kun i de tilfælde, hvor laderen forsat lader, vil batteriet tage skade.

Jeres caravanværksted kan teste jeres gamle batteri og se, hvor meget energi batteriet har tilbage i sig. Det tyder noget på, at en celle eller to i batteriet er faldet sammen, siden I ikke kan puste mere liv i batteriet. Men det kan værkstedet hurtigt måle sig frem til.

DCUs anbefaling er, at værkstedet samtidig kigger på jeres lader. En lader af god kvalitet kunne være Victron BPC 12v 15A batterioplader (med bluetooth) eller Ctech MXS10. Og husk at polskoene tages fra ved længere tids opbevaring (14 dage).

DCU har erfaring med, at hvis batteriet oplades fuldt inden længere tids opbevaring, så holder batteriet 10 til 12 år uden problemer, når polskoen er taget fra ved opbevaring.   

 

Er du medlem af DCU?

Som DCU-medlem har du adgang til kyndig teknisk vejledning om din campingvogn, autocampere, campingudstyr m.m.

Er du i tvivl om, hvor stor en campingvogn, din bil må trække? Vil du vide, hvordan du bedst pakker din campingvogn til ferien, så du undgår problemer med overvægt? Eller har du et helt tredje teknisk spørgsmål? Så hjælper DCU alle, der er medlem. Det koster ikke noget, da hjælpen er inkluderet i dit medlemskab.

DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her