INSPIRATION
Naturen kalder i Gjerrild
DCU-Camping Gjerrild Strand ligger på Norddjurs med vigtige trækplastre som Djurs Sommerland og Kattegatcenteret i overskuelig køreafstand, men det er nok så meget naturen, havet og den afslappede stemning, der bør få dig til at overveje at lægge vejen forbi campingpladsen denne sommer.
Tekst og foto Torben Brandt
Det er nemt at få følelsen af, at tiden står stille, når du triller ind på DCU-Camping Gjerrild Strand på det nordlige Djursland. For på vej dertil kører du ad landeveje gennem skove, marker og småbyer med meget lidt trafik, og ved ankomsten til campingpladsen hersker der en rolig og afslappet stemning, hvor den lille campinghund Abby, vist nok af racen bichon havanais, trisser ubekymret rundt foran receptionen.
Camping når det er bedst
Hundens afslappede attitude skal vise sig at være ganske kendetegnende for stemningen inde på campingpladsen, der ligger med et sommerhusområde, stranden og Kattegat som nærmeste naboer. For også inde på pladsen hersker der en tilbagelænet stemning og et campistfællesskab, der omfatter eksempelvis fællesspisning og kondibingo, som man kan melde sig til, hvis man har lyst, men man kan også få lov til bare at være sig selv, hvis man foretrækker det. Da jeg pumper teltet op på den store matrikel i solskinnet et par dage før historiens sidste bededagsferie, er der ingen hjemme på nogen af nabomatriklerne, men efter en dag kommer der i den ene af vognene et midaldrende, nordjysk par, som er hjælpsomme, venlige og snakkesalige uden på nogen måde at være påtrængende. Kort sagt: Campingliv, når det er allerbedst.
Spørg Jane
Da luftteltet er stillet op, bardunerne strammet og pløkkerne banket i jorden går turen op til receptionen. Undervejs passerer jeg bad- og toiletbygningerne, der ikke er splinternye, men som både er meget velholdte og super rene. I receptionen udlejer de cykler, og fordi den tohjulede skal bruges som hjælpemiddel til at producere denne artikel, skal jeg ikke betale de 50 kr. i dagsleje, som den normalt koster, men får lov at låne den kvit og frit af Jane Bertelsen, pladsens dygtige lejrchef, der har arbejdet på campingpladsen de seneste otte år. Hun kommer oprindeligt fra Vejle, men hun har boet så mange år på Djursland, at hun er den helt rette at spørge, hvis man har brug for tips og gode ideer til, hvad man kan foretage sig, mens man bor på DCU-Camping Gjerrild Strand.
Bestil ferie på DCU-Camping Gjerrild Strand - her
Hvidt sand og blåt flag
Det kræver ikke mange tråd i pedalerne at køre ned til stranden, der ligger blot et par hundrede meter fra campingpladsen. Og hvilken strand. Sandet er kridhvidt, og stranden er lang og bred nok til, at man kan ligge fuldstændig uforstyrret. Skulle det blæse, hvilket kan ske på disse kanter, kan man lægge sig i læ i klitterne. Jeg var ikke for alvor fristet til at hoppe i vandet i begyndelsen af maj, selvom Gjerrild Nordstrand er Blå Flag-strand, hvilket borger for, at såvel badevandskvaliteten som rammerne på stranden er i top.
Når disse linjer læses, er skolebørnenes sommerferie imidlertid netop skudt i gang, og så burde badevandstemperaturen have sneget sig op på noget mere humant, og så er stranden og havet nogle af de helt store plusser ved at campere på DCUs campingplads i Gjerrild. Er man ikke så meget til hav og bølger, har campingpladsen en dejlig swimmingpool, der i højsæsonen er åben i tidsrummet fra 10 til 20. Derudover kan børnene muntre sig på to gode legepladser, hvor der er masser af muligheder for at brænde energi af, der er minigolfbane, hvor små og store kan dyste om ære og håneret, mens der for de større børn er et ungdomsrum, hvor de kan hygge sig i ro og fred.
Cykelsti til Bønnerup Strand
Fra campingpladsen er der gå-og løberuter på enten tre eller fem kilometer, hvor man både kommer igennem det nærliggende sommerhusområde og bevæger sig langs stranden. For de cykelglade går der en fem kilometer lang cykelsti langs vandet til nabobyen Bønnerup Strand. Det er en herlig tur, hvor man hele vejen kører i vandkanten med havet på højre side og med skov og vegetation på den modsatte side. Undervejs er der bænke og borde, hvor man i ro og mag kan nyde den medbragte kaffe eller sandwich med udsigt over vandet. Bønnerup Strand er en hyggelig, lille fiskerby med cirka 730 indbyggere, hvor meget af livet dels udspiller sig omkring det store Danland feriecenter, dels på havnen der i sommerperioden er livlig med mange lystbåde, som sejler til og fra.
På havnen kan man spille minigolf eller besøge butikken Nyform, som sælger tøj og sko. Når sulten skal stilles, ligger der en fiskebutik, Møllefisk og Havnens Røgeri, der byder på et stort udvalg af lækkerier fra havet til gode priser, og hvor man også kan snuppe en lun fiskefrikadelle med på farten. Derudover huser havnen også et par restauranter, hvoraf den normalt meget populære Café Kajkanten var under ombygning, da Camping-fritid var på besøg, men når den ellers har åbent, er den ifølge de lokale kendt for sin hyggelige stemning med god mad til fornuftige priser.
Et alternativ er Frk. Kejser Cafe og Restaurant, som i foråret kun har åbent fredag, lørdag og søndag, eller Havnegrillen med fastfood og isvafler. Også restaurant Laura og Katelenas Cafe og bageri tilbyder turister og lokale at få stillet sulten og tørsten. Kombinationen af havneliv med udsigt til vandet og smukke solnedgange, forretninger og restauranter gør Bønnerup til et populært mål for autocamperturister, der kan holde for natten på den store autocamperplads ved havnen for 205 kr. i døgnet. Har du gode cykelben, kan du fra Bønnerup cykle cirka 10 km videre til Fjellerup Strand, der ligeledes har skønne strande, og som også er kendt for sit vaffelbageri helt ned til vandet.
Smukke kalkmalerier
En noget kortere cykeltur fra campingpladsen går ad en god cykelsti cirka tre kilometer ind til Gjerrild, der er den nærmeste by. Her ligger en lille købmandsbutik, Letkøb, med hyggelig betjening og et fint udvalg af specialoste, salg af bagerbrød og et ganske udmærket udvalg af dagligvarer. I Gjerrild ligger en kro, der også er hotel, og hvor der serveres klassisk, dansk kromad. Selvom du måske ikke til dagligt er kirkegænger, bør du unde dig selv at besøge Gjerrild Kirke, der stammer fra det 11.-12. århundrede, og hvor der omkring det 1500-århundrede blev skabt nogle meget smukke kalkmalerier, som viser uddrag fra bibelhistorien.
I 1700-tallet blev kalkmalerierne i de danske kirker kalket til, fordi malerierne gik af mode, og i stedet skulle kirkerne have hvide kirkerum. I 1800-tallet opstod der dog atter interesse for de gamle kalkmalerier, som blev afdækket, hvilket også skete i Gjerrild, hvor man, hvis man kigger godt efter, kan se, at der er lidt forskel i skarpheden på kalkmalerierne, fordi de både er malet og senere trukket frem i lyset på forskellige tidspunkter. Det er også fra Gjerrild, at den cirka 28 kilometer lange cykelrute, Gjerrildbanestien, går. Den løber fra Gjerrild til Ryomgård og passerer undervejs gennem skove og småbyer. Hvis du ikke har lyst eller kræfter til at cykle så langt, er Sostrup Slot & Kloster et fint sted at gæste et par kilometer uden for Gjerrild. Slottet blev bygget i 1606 og fungerer i dag som et moderne overnatningssted.
Fiskeri ved klinten
På den modsatte side af Gjerrild Kirke ligger den smalle vej, Krogen, som går over i Noldervej, der cirka tre kilometer senere ender ved Gjerrild Klint. Cykler du strækningen i begyndelsen af maj, kører du med blomstrende, duftende rapsmarker på begge sider af vejen, som i min bog er Danmark fra sin absolut bedste side. Klinterne på denne nordøstlige del af Djursland ligger som perler på en snor og er populære blandt lystfiskerne.
Hvis du spørger Jane i campingpladsens reception, kan du få udleveret et stykke A4-papir med gode fisketips. Her kan du eksempelvis læse, at Gjerrild klint er et godt sted at fange især havørred, fladfisk og torsk, og at du, hvis du går til venstre, med fordel kan fiske med orm, mens det til højre mod klinterne er bedst at fiske med blink og flue. Et par kilometer længere sydpå ligger Karlby Klint, hvor du med blink og flue kan fiske efter havørred, og hvis du fisker imellem Gjerrild og Karlby skulle det være områdets bedste plads til ormefiskeri.
Bestil ferie på DCU-Camping Gjerrild Strand - her
Stadig færgefart
Hvis du vil besøge en lidt større by i nærheden af DCU-Camping Gjerrild Strand, ligger Grenå cirka 15 km væk. Den var i sin tid et knudepunkt for Grenå-Hundested overfarten, som lukkede og slukkede i 1996, og selvom der siden har været røster fremme, der ønsker at genoplive ruten, er det indtil videre blevet ved snakken. Der er dog stadig færgefart i mere beskedent omfang i Grenå, for det er herfra, at færgen til Anholt afgår med en sejltid på cirka tre timer. Vær i øvrigt opmærksom på, at der de fleste dage kun er én afgang fra Grenå til Anholt, og at du skal booke en overnatning på øen, for færgen sejler ikke retur samme dag. I dag er Grenå især kendt for Kattegatcentret, der, som navnet antyder, ligger helt ud til Kattegat og har mere end 200 arter af havdyr at vise frem. Siden sin åbning i 1993 har Kattegatcentret haft mere end 7 mio. besøgende og er både i 2016, 2018, 2019 og 2020 blevet kåret til Nordens bedste akvarium.
Er du historisk interesseret, er det oplagt at kigge indenfor på Museum Østjylland, der fortæller om Norddjurslands kulturhistorie fra stenalderen og frem til moderne tid. Museet ligger centralt i Grenå i en smuk bindingsværksbygning fra 1700-tallet, og der er gratis adgang til alle museets udstillinger. Derudover har Grenå et hyggeligt gågadeområde med butikker og cafeer, og centralt i byen, på Torvet 1 lige over for den smukke Sankt Gertruds Kirke, ligger et turistbureau, som fra 3. juli til 11. august har åbent fra 10 til 17 alle hverdage.
I juli er der på Torvet ofte musik og mulighed for at nyde en velskænket fadøl eller sodavand, mens du nyder livet i Djurslands livlige hovedstad, som Grenå kaldes i Djurslands turistguide. Og Grenå er da også med sine godt 14.000 indbyggere Djurslands største by, hvorimod der kun bor cirka 7.000 i Ebeltoft på Syddjurs, der er kendt for sine hyggelige brosten og bindingsværkshuse. Ebeltoft ligger cirka 45 minutter væk fra campingpladsen i Gjerrild, så hvis man har planer om at udforske Ebeltoft og den nærliggende nationalpark, Mols Bjerge, mere indgående, er DCU-Camping Ebeltoft – Mols et mere oplagt valg som campingplads.
Sommerland trækker
Selvom det ikke ligger i Grenå, kan du på turistkontoret også få informationer om forlystelsesparken Djurs Sommerland, der har til huse i Nimtofte centralt på Djursland. Også dette sted er et stort trækplaster på Djursland og gæstes årligt af 800.000 besøgende, hvilket gør Djurs Sommerland til det mest besøgte sommerland i Norden og den fjerdestørste forlystelsespark i Danmark. Djurs Sommerland ligger cirka 25 minutters kørsel fra DCU-Camping Gjerrild Strand. Også Skandinavisk Dyrepark, der ligger 35 km fra campingpladsen, er et spændende sted at besøge, og så får du ovenikøbet DCU-rabat. Hvis I vil en tur til Aarhus, ligger smilets by cirka en times kørsel fra campingpladsen, og det samme gør Randers og byens nok så berømte regnskov. Billedtekst: Stranden ved Gjerrild er forrygende.
Bestil ferie på DCU-Camping Gjerrild Strand - her
Afstande i bil fra DCU-Camping Gjerrild Strand
- Bønnerup Strand: 10 km
- Grenå: 16 km
- Kattegatcentret: 19 km
- Djurs Sommerland: 26 km
- Skandinavisk Dyrepark: 35 km
- Ebeltoft: 47 km
- Nationalpark Mols Bjerge: 54 km
- Randers Regnskov: 59 km
- Aarhus: 68 km