Nyheder
Ny kampagne skal gøre op med vores skodvaner
DCU støtter Vejdirektoratets nye kampagne ”Tak – for ingenting … i naturen”, som skal få danskerne til at lade være med at smide skrald i naturen.
Af Redaktionen
Hvert år samler Vejdirektoratet over 700 ton – ja, 700.000 kilo – skrald op, som er blevet smidt langs de danske veje. Ud over, at det er rigtig dårligt for miljøet og de dyr, der lever i den – og til gene for alle, der færdes på vejene – koster det også 11 millioner kroner om året.
Og desværre er problemet med, at danskerne smider skrald fra sig, ikke begrænset til vejene – skraldet havner også i skovbunden og langs de kyststrækninger, hvor vi i stigende grad ynder at færdes.
Derfor er Vejdirektoratet nu gået sammen med Miljøstyrelsen og Søværnskommandoen om kampagnen ”Tak for ingenting … i naturen”, som skal få danskerne til at lade være med lige at smide cigaretskoddet, fastfoodpapiret og alt det andet skrald fra sig udenfor.
Hver tredje har smidt affald fra sig
- I DCU synes vi selvfølgelig, det er et rigtig godt initiativ, at Vejdirektoratet går ud med en kampagne, som opfordrer os alle sammen til at lade være med kaste skrald i naturen – og det gælder jo uanset, om vi kører i bil, er på camping eller bevæger os rundt i skoven, ved vandet og så videre, siger DCUs landsformand Anne-Vibeke Isaksen.
Ifølge Vejdirektoratet mener flere end 90 procent af danskerne, at det er meget forkert at smide affald i naturen. Alligevel svarer 30 procent, at de har efterladt genstande i naturen eller i byrummet inden for de sidste tre måneder – men uden at de har opfattet det som at smide affald. Det svarer til hver 3. dansker eller knap 1,8 millioner mennesker.
”Lad os sammen passe på den natur, vi tager på ferie i”
- For os i DCU giver det bare så god mening, at vi sammen passer på den natur, som vi tager på ferie i, når vi er på camping. Alle, der begiver sig ud i naturen, finder ud af, hvor godt den gør os. Ikke bare under corona, men altid. Og så er naturen i øvrigt helt gratis, så hvis den også kan være fri for skrald, så er det jo endnu bedre, siger Anne-Vibeke Isaksen.
Mange, der færdes i naturen, er nok stødt på plastik, papir, tomme kopper, colaflasker, cigaretskod og lignende undervejs. Og til alle dem lyder en stilfærdig opfordring fra DCUs landsformand:
- Det er faktisk meget nemt at gøre en forskel. Man kan for eksempel bare tage en pose med, når man går tur, samle det op, man finder på sin vej og sikre, at det havner i en skraldespand i stedet for at ligge og flyde i naturen. Det gør jeg ofte selv på mine egne gå- og vandreture. Jeg gør det ikke for at være hellig, men fordi det giver god mening, og fordi det gør en synlig forskel med det samme, siger Anne-Vibeke Isaksen.