Sønderborg

Rejseinspiration

Nyd en campingferie med familien på Als

Går ferien med familien til Als, så læs med her og bliv klogere på alt det, familien kan opleve på en campingtur i det sydligste Danmark.

Af Torben Brandt

På danmarkskortet syner Als ikke af meget, og Danmarks syvendestørste ø er da også kun cirka halvt så stor som Bornholm, hvis man måler antallet af kvadratkilometer. Men når det kommer til mulighederne for at se og opleve, har Als ingen som helst grund til mindreværdskomplekser – hverken over for Bornholm eller nogen af de øvrige godt 400 danske øer. 

Bro eller færge?

Det er let at komme til Als, uanset hvor i landet man kommer fra. Fra Jylland kan man sejle med færgen Bitten mellem Ballebro i Jylland og Hardeshøj på det nordlige Als, men man kan også vælge enten at køre over den 662 meter lange Alssundbro eller den noget mindre Kong Christian den X’s Bro, der går over den sydlige del af Als Sund. 

Kommer man fra Fyn, kan man vælge AlsFærgen Bøjden-Fynshav, hvor overfartstiden er 50 minutter. I højsæsonen sejles der i timedrift, og passagererne kan undervejs være heldige at få et glimt af marsvin og andre hvalarter i farvandet mellem Fyn og Als.


Rederiet Færgen indviede i 2015 en ny AlsFærge, hvilket fordoblede kapaciteten, så der nu er plads til 90 biler og 550 passagerer ad gangen om sommeren. På udvalgte afgange er det muligt at medbringe sin campingvogn gratis, eller at få rabat på autocamperen. Læs mere om færgerabatter her

Naturvidenskabelig legeplads

Ankommer du til færgelejet i Fynshav, er der kun cirka et kvarters kørsel til en relativt ny og meget spændende oplevelse på Als, Universe Oplevelsespark, der blev indviet i 2005 og fik sit nuværende navn i 2013. Det er industrigiganten Danfoss, der står bag Universe, som blev etableret for at skabe større interesse for naturvidenskab og teknologi. 

Forlystelsesparken rummer blandt meget andet en 5D-biograf med bevægelige sæder, ligesom man kan flyve med droner, sidde i en F-16 simulator eller bygge og affyre en vandraket. Du kan læse mere om Universe og på siden kan du også se, at parken har åbent i perioden fra påske til efterårsferien. I juni, juli og august er der åbent alle ugens dage, mens der uden for højsæsonen kun er adgang i weekenderne. 

 

Als, Sønderjylland, Danmark, Universe Oplevelsespark, forlystelsespark, naturvidenskab, Danfoss


Slaget ved Dybbøl

Få steder i Danmark er så rig på historie som Sønderjylland, og det er næsten umuligt at besøge denne del af landet uden at beskæftige sig med slaget ved Dybbøl, der er en af de mest kendte og bedst beskrevne krige i Danmarks historie. Dybbøl ligger ganske vist fysisk på jyllandssiden nogle få kilometer fra Als, men Als var i høj grad involveret i og påvirket af det store slag i 1864, hvor Danmark endte med at lide så smerteligt et nederlag. 

Kampen om Als opstod natten til 29. juni 1864, hvor den preussiske hær satte sig i både og sejlede til Als. Danskerne opdagede faren for sent, mistede næsten halvdelen af sine indsatte styrker, og måtte opgive Als, hvilket definitivt afgjorde krigen til preussernes fordel.

Dybbøl Banke, hvor også Dybbøl Mølle ligger, er i dag omdannet til et historiecenter, der fortæller meget mere om baggrunden for slaget, hvad der skete i de dramatiske dage for mere end 150 år siden, og hvilken betydning det fik for det Europa, vi kender i dag. 

Også Dybbøl Mølle er indrettet som besøgscenter, hvor gæsterne kan få informationer om møllens betydning som nationalt symbol, og dens betydning historisk set for såvel Danmark som Tyskland. 

Hvis man har lyst til at opleve det historiske område på en anderledes måde, er det muligt at leje en terrængående Segway ved Dybbøl Mølle. Segways er lette at køre på, og efter en kort introduktion får man lov at køre rundt i området ved møllen og Dybbøl Banke, hvor der flere steder er en eminent udsigt over såvel Sønderborg by som bugten.

Du kan læse mere om priser og lejebetingelser hos Outdoor Tours
 

 

Sønderjylland, Dybbøl, Dybbøl Mølle, Slaget i 1864, historisk besøgscenter


Det store kaffebord

Ingen kan overleve udelukkende på åndelig føde, og har man bare antydningen af en sød tand, vil det være synd at snyde sig selv for det store, sønderjyske kaffebord, der i virkeligheden ikke handler så meget om kaffe som om kage. 

Dykker man lidt ned i kaffebordets historie, vil man opdage, at det er en udløber af krigen i 1864, for efter at være kommet under tysk styre mødtes mange sønderjyder i forsamlingshuse, hvor de kunne holde møder og synge fædrelandssange. De tyske myndigheder ville ikke give spiritusbevilling til forsamlingshusene, så man kunne ikke afslutte møderne med den traditionelle kaffepunch.

I stedet mødtes man til kaffebord, og da forsamlingshusene ikke havde kapacitet til at lave kager til så mange mennesker, tog gæsterne selv kage med. Der opstod hurtigt konkurrence mellem husmødrene om at have mest og bedst bagværk med, og dermed var grundstenen til det sønderjyske kaffebord, som det kendes i dag, lagt. De lokale kan vist ikke helt blive enige om, hvorvidt der skal være 14 eller 21 kager til et kaffebord, men sikkert er det, at det er selvforskyldt, hvis man går sulten fra bordet. 

At spise kagerne i den rigtige rækkefølge er en videnskab i sig selv, og kun uvidende ignoranter, som f.eks. denne artikels signatur, kan finde på at bryde den korrekte rækkefølge, hvor der indledes med boller og gærkringle, derpå skærekager, inden man som kulminationen på kaffebordet kaster sig over torterne, som er det sønderjyske ord for lagkage. 

Adskillige restauranter, kroer, og hoteller serverer fortsat det store kaffebord. 

 

Als, Sønderjylland, Danmark, sønderjysk kagebord, kage, kager


På jagt under vandet

Efter et sønderjysk kageorgie kan der være hårdt brug for at få brændt kalorier af. En sjov og anderledes måde er at kaste sig ud i undervandsjagt med harpun. Sønderjylland og ikke mindst Als har fantastiske forhold til undervandsjagt, fordi vandet både er rent, næringsrigt og ikke særlig dybt, hvilket giver en stor mangfoldighed af fisk, gode muligheder for at få øje på dem, og ad den vej sikre aftensmaden med sin harpun.

Firmaet snorkelsafari.dk har specialiseret sig i at arrangere disse ture, der indledes med en grundig instruktion, inden det går løs. Alle deltagere iføres isolerende våddragt, og det fungerer rent faktisk, for selvom havtemperaturen absolut var til den friske side, da Camping-fritids udsendte var en tur i Sønderborg Havn i begyndelsen af april, gik det fint med at holde varmen. 

Man behøver hverken at være en dygtig svømmer eller en skrap atlet for at afprøve denne form for aktivitet, der både kan foregå i store og små grupper, og hvor det kan aftales individuelt, på hvilken strand eller havn aktiviteten skal foregå.

Har man ikke lyst til at skyde med harpun, er der også mulighed for bare at snorkle – også det kan aftales individuelt. 

 

Als, Sønderjylland, Danmark, dykning, undervandsjagt, harpun


Ringridningens højborg

Sønderjylland i almindelighed og Sønderborg i særdeleshed er kendt for at være ringridningens højborg. Den specielle og vanskelige disciplin, hvor man fra ryggen af en hest skal forsøge at stikke en lanse gennem en lille ring, har eksisteret i Danmark i næsten 130 år, og i Sønderborg foregår det hvert år den anden weekend i juli, hvor op mod 500 ryttere deltager i et imponerende optog, inden løjerne går løs.

Begivenheden mærkes overalt i byen i de dage, den finder sted, og for mange af de sønderborggensere, der ikke længere bor i byen, er ringridningen en kærkommen anledning til at vende hjem for at mødes med familie og gamle venner i festlige rammer til ringriderfest. 

At ringridning tages alvorligt på disse kanter, kan man forvisse sig om ved at lægge vejen forbi Danmarks eneste ringridermuseum, der ligger i Sønderborgs næstældste hus på adressen Kirkegade 8. Her kan man få masser af informationer om ringridningen og dens historie fra begyndelsen af 1888 og frem til i dag, hvor dygtige mænd og kvinder fortsat dyster på livet løs. 

 

Sønderborg, Sønderjylland, Danmark


Heste og slotte

Men Als er også så meget andet. Nordborg, der, som navnet antyder, ligger på den nordlige del af øen, er en naturskøn by med både sø, skov og slot, mens Augustenborg, nærmest midt på øen, ligeledes er kendt for at være hjemsted for et usædvanlig smukt barokslot. 

Der er fremragende muligheder for lystfiskeri rundt om hele Als, og hører man til de hesteinteresserede, er der i 2015 åbnet en godt 100 km lang riderute rundt om øen, hvor der er anlagt en række såkaldte høhoteller med pausefolde, rastepladser med bindebomme, hvor hesten kan stå, og shelters, hvor de tobenede kan sove. Man behøver naturligvis ikke at ride hele ruten, men kan vælge at tage nogle af etaperne.  

Endelig er det for de golfinteresserede værd at vide, at der er smukke og udfordrende baner i såvel Augustenborg som Nordborg. 

DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her