Pas godt på dit fortelt

Sæsoncamping kan være hård kost for forteltet, men ved en lille indsats kan man lægge flere år til forteltets levetid

Af redaktionen

Stram teltdugen ud
En teltdug, der ikke er strammet helt ud, står og blafrer i vinden med det resultat, at den slides i stykker over stativet. Undgå hængekøjer i taget for at undgå, at syningerne rådner. Vær ikke bange for at udnytte det fulde træk i gummistropperne. På den måde er man også med til, at sammenlægningsfolderne i vinduerne glattes mere ud.  

Afstand fra jord
Husk at klippe græsset, så syningerne kan holdes tørre. Teltdugens afstand til jord skal være mellem 10 og 15 centimeter, så luften kan cirkulere om syningerne, så de ikke rådner. Lad teltets græskant stå lodret, for derefter at bøje i niveau med græsset. Derved undgås, at den rives i stykker, når vinden rusker i teltdugen. 

Image

Barduner
De normale barduner skal helt ind at have fat i selve stangstativet og ikke de pigge, der stikker op gennen tagdugen.

Stormopspænding
Barduner til stormopspænding under vinduerne må ikke som her strammes så meget, at de rykker i teltdugen, så den trækkes ud af facon – stormopspændingen skal nemlig kun støtte teltdugen – ikke stramme. Det bedste er at bruge en bardun af en vis elasticitet til at afbøde påvirkningen af kraftige vindstød.

Pløkning
Det er vigtigt, at teltet pløkkes grundigt hele vejen rundt, for kommer vinden først ind under teltdugen, går det let som på det viste billede. Her tog det kun femten minutter, fra vinden kom ind i teltet, til det lå som vist, og tilmed med en beskadiget vognside.  

Image

Renhold teltet
Her er resultatet af et forsømt telt. Rengør teltet med vand eller børste et par gange i sæsonens løb. Et snavset telt tørrer nemlig langsommere med det resultat, at der dannes et algelag, som er medvirkende til, at teltets imprængering nedbrydes.

Vinduer
Påsé at campingmøbler, gummistøvler eller andet ikke læner sig op ad vinduer eller teltdug, som derved slides, når teltdugen bevæger sig i vinden.

Lås til teltskinne
Vintertelte kan glide i skinnen, når uvejret sætter ind. Den her viste situation kan forhindres ved at montere en såkaldt SafeLock, der låser vulsten fast til teltskinnen. 

Vinter
Kun et fåtal af de på markedet værende store fortelte er egnet eller beregnet til at stå fast opstillet en hel vinter på samme plads. I perioder med skiftende frost og tø kan der samle sig større snemængder på taget, end det er beregnet til at bære med det resultat, at stangstativet bryder sammen, hvorved teltdugen kan beskadiges, og stængerne beskadige vognsiden, med dyre reparationer til følge. Det viste billede er et normalt syn på mange større vinteråbne pladser.

Image

Levetid
Overholder man disse få regler, kan man lægge adskillige år til teltets levetid samtidig med, at man har glæden over et flot opstillet og vedligeholdt fortelt. Salgschef Tommy Boisen, Isabella oplyser i øvrigt, at hovedparten af de klager, fabrikken får, skyldes, at der er sjusket med opsætningen, og han anslår, at otte ud af ti telte er opstillet forkert – med reduceret levetid til følge.

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her