CAMPING
Paul renoverede selv campingvognen efter uheld
Efter en skade på campingvognen kastede Paul Holm sig ud i et gør-det-selv-projekt.
Af Helle Midskov. Foto: Privat
Paul Holm og hans kone har altid haft en forkærlighed for campinglivet, og i deres yngre dage var ferie lig med camping. Efter en længere pause genfandt de glæden ved camping på en seniorcamp på Djursland. Det var her, lysten til campinglivet blussede op igen.
I 2019 købte Paul Holm derfor en brugt Adria 402 PU fra 2004, og siden da har campingvognen været en fast del af deres liv. Men som mange gør-det-selv-entusiaster ved, kan uforudsete skader og slitage ske over tid – og det var præcis, hvad der skete for Paul. Først fik campingvognen en lille revne bagpå på en campingplads, som Paul ikke ved, hvordan skete. Kort efter fik den en større revne, da Paul med en havetraktor kom lidt for tæt på campingvognen, mens han slog græs ved sommerhuset. Dette resulterede i en skade bagpå vognen under lygten. Selvom Paul hurtigt forsøgte at lappe skaden med gaffatape, besluttede han sig i foråret for at finde en mere permanent løsning.
En 30 centimeter stor revne
Skaden bestod af en revne på 30 centimeter og et hul på 3-4 centimeter, som krævede lidt håndværk og finesse. Paul har altid haft hænderne skruet rigtigt på, og gennem årene har han lavet mange hobbyprojekter. Derfor tøvede han ikke med at tage fat på skaden på campingvognen. Det var faktisk en lidt spontan beslutning, at han kastede sig ud i reparationen.
- Jeg er pensionist og har derfor den nødvendige tid til at kaste mig ud i projekter. Jeg har generelt aldrig været bange for at gå i krig med tingene, fortæller han.
Net og spartelmasse
Udstyret med aluminiumsnet fra Biltema og glasfiberspartelmasse gik Paul i gang. Først rensede han området omkring skaden grundigt. Herefter skar han nettet til, så det dækkede 2-3 centimeter ud over hullet. Han påførte derefter spartelmassen omhyggeligt og sleb det efterfølgende med en rystepudser. Flere lag spartelmasse var nødvendige for at sikre, at skaden blev ordentligt dækket. Til sidst brugte Paul en rest bilreparations-maling for at sikre, at farven matchede campingvognen så godt som muligt. Selvom det samlet set ikke tog mere end tre-fire timer, og materialerne kostede under 300 kroner, var resultatet tilfredsstillende.
- Man kan godt se, at der er foretaget en reparation, selvom jeg var meget omhyggelig og tålmodig. Jeg synes, at skaden er udbedret pænt, og jeg er tilfreds med resultatet, siger Paul.
Vil ikke anbefale gør-det-selv til alle
På spørgsmålet om, hvad der motiverede ham til at kaste sig over reparationen, svarer Paul, at det var en kombination af nødvendighed og glæden ved at lave tingene selv.
- Det irriterede mig, at jeg selv havde lavet skaden med havetraktoren, så jeg måtte bare få det fikset ordentligt, fortæller han.
Paul understreger dog, at han ikke nødvendigvis vil anbefale alle at kaste sig ud i lignende projekter, medmindre man har erfaring og hænderne skruet rigtigt på. For nyere campingvogne kan det være bedst at overlade det til professionelle. Men for ældre vogne som hans egen synes han, det er fint at prøve kræfter med småreparationer.
Paul og hans familie har allerede været på flere ture med den renoverede vogn, blandt andet til Djursland og Vejle, og den har holdt sig flot på vejene uden nye revner.
- Jeg glæder mig over, at min reparation holder, siger Paul Holm.
Forlænger campinglivet
Udover reparationen har Paul også sørget for andre gør-det-selv-løsninger i og til campingvognen, specielt med hensyn til hustruens situation. Hun blev diagnosticeret med Parkinsons og sidder nu i kørestol. Paul har derfor lavet et firkantet stativ med slisker, der gør det lettere for hende, når de er på tur. Med skaden repareret og det praktiske stativ til sin kone har Paul formået at forlænge campinglivet og holde fast i de oplevelser, de begge sætter så stor pris på.
- Det har både været hyggeligt og tilfredsstillende at få ordnet, siger han, som gerne bruger timer på, at han og hustruen fortsat kan nyde campinglivet.