Roskilde Festival, campingplads

Festivalcamping

Rock og ro på Roskilde

"Nordeuropas største campingplads", Roskilde Festival, er andet end små, tætstående telte på et mudret festivalområde. Det er også stilleområder og en rolig campingplads med plads til 700 enheder.

Tekst og foto: Torben Brandt

Glade, løsslupne og tørstige teenagere foran et lille telt med en stor højttaler til at holde den endeløse fest kørende. Den slags billeder er lette at finde, når Roskilde Festival omtales. 

Men festivalen har også en anden og mere afdæmpet side. På teltområdet, Silent and Clean, i udkanten af pladsen er det forbudt at spille musik i tidsrummet mellem 22 og 10, og der er flere brusere og toiletter til de overnattende end andre steder på Roskilde Festival. På Silent and Clean ligger de gæster, der gerne vil høre musik og hygge sig, men som gerne selv vil bestemme, hvornår festen slutter. 

For dem, der vil have noget mere komfort, er festivalens campingplads med dens cirka 700 enheder det naturlige valg. Her ligger fortrinsvis det modne publikum, der foretrækker at sove i en ordentlig seng og samtidig gerne vil slippe for teltområdets larm og mylder. 

Roskilde Festival, campingplads, teltpladser, teltcamping

 

Debut som 46-årig
På campingpladsen står autocampere, campingvogne og teltvogne side om side, og selvom der også her høres musik fra medbragte højttalere, er det ingenting i forhold til lydniveauet på den øvrige del af festivalområdet. 
I forteltet foran en 35 år gammel Adria, der så afgjort har sin storhedstid bag sig, sidder 50-årige Henrik Christensen. Han debuterede som festivaldeltager for fire år siden, hvor han som 46-årig tog til Roskilde med sine jævnaldrende kammerater fra studietiden i Aarhus, Per Dahl og Steen Larsen. 

Roskilde Festival, campingplads

 

Kan de vigtigste ting
Den første festival foregik i en lånt vogn. Det blev så stor en succes, at de året efter besluttede at købe den brugte Adria for den beskedne sum af 5.000 kr. For de penge får man ikke alverden, hvilket et revnet frontvindue og en ødelagt gaskasse bekræfter, men det lykkedes at få den gennem synet, og så havde den i øvrigt de tre ting, der stod øverst på prioriteringslisten: Sengeplads til tre, et absorptionskøleskab til at holde pilsnerne kolde og et komfur til at lave æg og bacon om morgenen. Meget mere kan man vel egentlig ikke ønske sig som ramme om et uhøjtideligt samvær om rockmusik, gamle anekdoter og gode snakke om de ting, mænd ved en masse om.

Campingplads eller ingenting
Henrik Christensen er ikke i tvivl om, hvad muligheden for at bo på campingpladsen betyder for hans festivaloplevelse. 

– Hvis ikke campingpladsen var her, var jeg her heller ikke. Herude er det afslappet, rent og roligt, konstaterer han. 

Camping-fritids skriverkarl bryder forstyrrende ind om onsdagen, som er festivalens officielle åbningsdag. De tre glæder sig til at høre både danske Phlake og canadiske The Weeknd senere på dagen, men for Henrik Christensen er det ikke det primære.

– Musikprogrammet er ikke afgørende for mig. Jeg ville komme uanset hvad, fordi det er samværet og afbrækket fra hverdagen, der tæller, forklarer Henrik Christensen. 

Anderledes er det med Steen Larsen. Han har været på Roskilde Festival 15-20 gange og er dermed en vaskeægte festivalveteran, som går op i musikken. De første mange år foregik det i et telt på festivalområdet, men han har intet imod, at han nu er blevet luksuscampist med større hang til komfort. 

– Jeg kan ikke sove, når jeg ligger derovre. Det er fint, at der er fredeligere her, konstaterer Steen Larsen. 

Undervejs dukker Henriks voksne datter Mathilde op. Hun ligger i telt på festivalpladsen, men kigger forbi for at hvile ørerne og få en lille snak.

Roskilde Festival, campingplads, camping

 

Den svære test
Da Camping-fritid møder aarhusianerne, der i øvrigt siden er flyttet fra smilets by og nu alle bor i nærheden af Virum nord for København, er der stadig nogle timer, til musikken går i gang. Ventetiden fordrives blandt andet med at afgøre, om den noget ukendte bitter, Valhalla, smager anderledes end den mere kendte Jägermeister. Hvilket resultat de nåede frem til i den uvidenskabelige, men hyggelige test, melder historien dog intet om.

– Vi bruger meget tid i forteltet. Nogle dage når vi faktisk ikke at høre musik. Så er vi bare sammen her, fortæller eks-aarhusianerne, der ind imellem også har diskuteret, om den bedagede Adria bør smides på porten og opgraderes til en bedre vogn, så konerne også kan være der. Indtil videre er det dog blevet ved snakken. 

– Det dejlige ved denne vogn er, at vi ingen bekymringer har med den, fordi den har været så billig. Det dyreste er faktisk at få den opbevaret oppe i Frederiksværk, konstaterer Per Dahl.

Prisen for at booke sig ind på campingpladsen er 700 kr., og man skal være hurtig på aftrækkeren, for pladserne bliver traditionelt hurtigt udsolgt. Dertil kommer billetten til festivalen. 

Ja tak, til komfort
Ikke langt fra den gamle Adria holder en både nyere og større campingvogn med plads til seks personer. Her bor 27-årige Rasmus Olesen med sine jævnaldrende kammerater og trækker således pladsens aldersgennemsnit ned. De seks kammerater har betalt 3.500 kr. for at bo i campingvognen inklusiv levering og afhentning. 

– For mig handler det udelukkende om komfort. Jeg har ligget i telt på festivalpladsen i 12 år, og det gider jeg ikke mere. Her kan vi feste, gå tilbage til vognen og sove, når vi vil, konstaterer Rasmus Olesen. 

Roskilde Festival, campingplads, camping

DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her