Nybegynder
Sådan forbereder du dig på købet
Uanset om I køber nyt eller brugt, skal I have styr på jeres behov og ønsker, inden I smider penge efter en vogn.
Tekst: Torben Brandt
Det kan være en jungle at købe campingvogn, for der er mange mærker og et utal af serier og modelvarianter at vælge mellem på forhandlernes hylde. Men chancen for at ramme plet bliver markant større, hvis du på forhånd har brugt tid på at overveje, hvad lige præcis din familie har brug for.
For det koster både tid og penge at købe campingvogn, og hvis du ikke har gjort dit forarbejde ordentligt, risikerer du at stå med en vogn, der i virkeligheden slet ikke var det, I havde brug for.
Dobbelt- eller enkeltseng?
Vil I gerne ligge sammen, eller foretrækker I at sove adskilt? Når I har besluttet jer for, om I er til enkeltsenge eller dobbeltseng, kan I allerede udelukke en stor del af vognene. Vær altid opmærksom på sengemålene i både bredde og ikke mindst længde, for det er bare ikke rart at sove i en for lille seng. Dobbeltsenge skal helst ikke være smallere end ca. 130 cm – med mindre man er meget nyforelsket. Er du høj, skal du tjekke, om sengen har fodende mod et møbel, så du ikke risikerer at ligge i spænd.
Planlægger I familieforøgelse?
Hvis I endnu ikke har fået børn, eller hvis I håber at få flere, skal I tænke ind, at vognen skal have sovepladser til børn i form af enten køjesenge eller opredning i siddegruppen. For ellers vokser I hurtigt ud af vognen. Er I bedsteforældre, der vil have børnebørnene med på ferie i ny og næ, kan en god løsning være at gå efter en vogn, hvor køjerne kan slås op, når de ikke er i brug.
Vil I tage bad i vognen?
Masser af campister bruger sjældent eller aldrig badet i vognen, fordi campingpladsens faciliteter er glimrende. Men hvis I har tænkt jer at kunne tage brusebad i vognen, skal I naturligvis gå efter en vogn, hvor det findes. Og så skal I blot tænke på, om I vil gå efter en separat brusekabine, eller om det er tilstrækkeligt med en telefonbruser med bruseforhæng.
Skal der laves mad?
Det er meget individuelt, hvor meget køkkenet bruges i vognene. I mange tilfælde vælger campisterne at tilberede maden udendørs på en grill for at slippe for røg og damp i vognen. Men hvis køkkenet skal bruges, er det vigtigt, at der er ordentlig arbejdsplads på køkkenbordet, antallet af blus på komfuret, opmagasineringspladsen i skuffer og skabe samt køleskabets størrelse.
Skal I flytte jer ofte?
Hvis I vil ligge fast på en campingplads, spiller vognens vægt ingen rolle. Så skal I bare have den fragtet ud på campingpladsen og stillet op. Men hvis I vil rejse rundt, skal I tænke over både dens vægt og lasteevne. For dels skal din bil lovligt kunne trække den (her skal du holde øje med bilens koblingsvægt), dels skal der være plads til bagage, når I er på farten. Få derfor vejet campingvognen, inden I handler, for især brugte vogne tager ofte på i vægt, dels fordi de med årene suger fugt, dels får de ofte monteret ekstraudstyr, der koster på vægtregnskabet.
Undgå kolde fødder
Vil du campere i ydersæsonerne eller hele året rundt, er en helårs- eller en vintervogn naturligvis optimal, men du kan også godt holde varmen i en almindelig vogn. Så skal du bare være klar over, at dit gasforbrug stiger. En gasovn med punktvarme kan godt fungere, men blæservarme vil klart være at foretrække, fordi den får varmen bedre fordelt i vognen. Et centralvarmeanlæg vil være en yderligere luksus, fordi det både giver en meget jævn varmefordeling og samtidig er fleksibelt, fordi det både kan gøre på gas og el.