Vintercamping

Camping

Sådan gør du din gamle vogn klar til vintercamping

Du kan godt campere i din ældre campingvogn eller autocamper om vinteren, selvom den ikke som udgangspunkt er en vintervogn. Men hvis det skal blive en god oplevelse, bør du forbedre vognen, inden du tager af sted.

Kan det overhovedet blive en god oplevelse at bo i en ældre campingvogn eller autocamper på en af de vinteråbne campingpladser, der findes i Danmark, hvoraf de otte er DCU-pladser?  Det korte svar er, ja. 

Naturligvis er det en fordel at have en ny vogn med kraftig isolering, centralvarme, dobbeltbund under senge og magasiner samt vandbåren gulvvarme til at lune fødderne. De vogne, der er bedst egnet til vinterbrug, har desuden få kuldebroer og en effektiv isolering af gaskasse, hjulkasser, køleskab, vinduer og dør, som traditionelt er nogle af de mest kritiske punkter i forhold til kuldeindfald og træk. 

Men fortvivl ikke, hvis din campingvogn eller autocamper ikke har alle disse luksuriøse detaljer, for du kan selv gøre meget for at forbedre komforten – også selvom du ikke er den store handyman. 

Få varmen rundt 

Mange ældre vogne har en gasovn med blæservarme, hvor blæseren sender den varme luft rundt og ud gennem nogle vippeventiler, som er placeret strategiske steder i vognen for at opnå en jævn varmefordeling. 

Ofte er der prikket små huller i toppen af varmeslangen, så varmen kan komme op, men en mere effektiv løsning er at montere WL-ventiler, der koster cirka 60 kr. pr. styk. Du monterer dem ved at skære varmeslangen over med en kniv og placere ventilen mellem de to stykker slange på de steder, hvor du gerne vil have den varme luft op – typisk i siddegruppen og ved sengene. 

Monterer du mange WL-ventiler, vil du kunne opleve, at luften mister pusten undervejs, så der ikke er ret meget luft tilbage i varmeslangen i vognens yderste kroge. 

Vintercamping

 

Elektrisk supplement 

Hvis gasovnen har svært ved at levere tilstrækkelig varme, kan du med fordel få monteret en Ultra Heat, som er en elektrisk ovn, der monteres bag gasovnen, og som kan yde et væsentligt bidrag til varmen om vinteren og i ydersæsonerne. Ultra Heat kan sidde bag på både Trumas S 3004- og S 5004-varmeovne og har effekttrin på 500 W, 1000 W og 2000 W. En Ultra Heat koster cirka 3.300 kr. plus montering og skal monteres af en fagmand. 

Lav en dobbeltbund 

Vognens bund er vigtig at have fokus på, hvis du gerne vil forbedre komforten om vinteren. Ofte ligger der bagage under seng og siddegruppe og blokerer for passagen af den varme luft, men ved at lave en dobbeltbund kan du placere bagagen på den nye bund, mens den varme luft frit kan passere i mellemrummet mellem den oprindelige vognbund og den nye ekstra bund. 

Og det er ikke særlig besværligt at montere dobbeltbund under f.eks. seng og siddegruppe. Mål op og køb derpå en krydsfinerplade (som hverken er dyr eller tung) og skær den ud så målene passer. Husk, at der skal være et par centimeters afstand fra pladen til væggen, så den ikke forhindrer luften i at komme op. Du laver dobbeltbunden ved først at bygge et firkantet skelet med nogle støtteklodser i midten, som den nye bund kan ligge på. Læg derpå den tilskårne krydsfinerplade ovenpå skelettet og skru pladen fast ovenfra, så den ligger stabilt. 

Det er vigtigt, at du ikke får dækket tvangsudluftningerne til, når du laver dobbeltbund. Tvangsudluftningen er netop lavet for, at luften kan blive udskiftet, så derfor skal du bore hul i den nye plade de steder, så tvangsudluftningen kan ”ånde frit”. 

Hvis dine vandslanger ligger helt op ad en dårligt isoleret væg eller klos op ad tvangsudluftningen, hvor den vinterkolde luft kommer ind, risikerer vandet at fryse til is. Prøv derfor enten at flytte slangerne væk fra de kolde områder eller at isolere dem med Astro Foil eller et andet tyndt materiale. Astro Foil består af to lag tynd og let aluminiumsfolie med luftbobler i midten og er et let og effektivt isoleringsmateriale. 

Hæng tæpper for 

Døre, vinduer og tagluger er steder, hvor der ofte vil være kuldeindfald. Du kan få lidt isolering ved at trække myggenet og mørklægningsgardiner for, og er det ikke nok, kan du hænge lagner eller tæpper for dør og vinduer. 

Køleskabet er også et sted, hvor der kan trække ind med kold luft, og hvis det er tilfældet, kan du købe en vinterafdækning, der mindsker kuldeindfaldet. Disse afdækninger fås i mange varianter og passer til forskellige køleskabe så spørg gerne din campingforhandler til råds. 

Vintercamping

 

Også gaskassen er vigtig at efterisolere, fordi den nemt kan blive en stor kuldebro. Også her er Astro Foil et glimrende materiale, som du kan montere i toppen af gaskassen med f.eks. dobbeltklæbende tape eller gaffertape. På nyere vogne bør gaskassen ind mod vognen være isoleret, men hvis det ikke er tilfældet, kan du også her efterisolere med Astro Foil eller flamingo. 

Køb et varmetæppe 

Gulvvarme, uanset om den er vandbåren eller elektrisk, er et rart varmetilskud i campingvognen eller autocamperen, og selvom din vogn ikke er født med gulvvarme, kan du godt få lunet fødderne alligevel, hvis du ønsker det. 

En nem måde at få varme fødder er at købe et varmetæppe, der fungerer ved, at du sætter stikket i en kontakt. Det tager ikke mange minutter at få tæppet varmt, og herefter kan du lægge det, hvor du har fødderne. 

En lidt mere avanceret model er at købe gulvfolie, som du kan lægge i de områder af campingvognen eller autocamperen, hvor du opholder dig mest. Gulvfolien kan købes i bredderne 43 cm, 53 cm og 69 cm, og så køber du blot det antal meter, du har brug for, og lægger folien med dobbeltklæbende tape. Du må gerne selv lægge gulvfolien, men du skal have en fagmand til at stå for tilslutningen. 

Ovenpå folien lægger du et tæppe, som skal være et, som varmen kan ånde igennem. Hvis tæppet ikke er åndbart, kan gulvet ikke komme af med varmen, og så risikerer du, at gulvet bliver varmeskadet. 

Vintercamping

 

Fyr ikke for fuglene 

Når det fryser, vil vandet fryse til is i afløbsrør under køkken og toilet, hvis der står vand i rørene, og de ikke er isoleret. En nem måde at undgå det problem er at afmontere afløbsrørene og lade vandet løbe direkte ned i et par spande, når du er fremme på campingpladsen. 

Og endelig skal du være opmærksom på, om din vogn er konstrueret, så et stykke af varmeslangen er ført ud under vognen, hvilket medfører et stort varmetab. Her vil det være oplagt at pakke røret ind i et isolerende materiale og binde det rundt om røret, så det isolerer. Herefter kan du eventuelt lave en tynd, beskyttende kasse af f.eks. krydsfiner og placere det udenpå røret, så slange og isolering er beskyttet. 

Vær forsigtig når du skruer kassen fast i bunden af vognen, for bundpladen er typisk ikke mere end cirka 5 millimeter tyk, så du må ikke bruge for lange skruer.

DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her