Vinterklar

Sådan gør du vognen klar til vinterhi

Det kræver lidt klargøring at stille vognen væk for sæsonen. DCU giver dig gode råd her.

Tekst: Torben Brandt

Vognens vintersøvn venter. Hvis du ikke camperer hele året, skal du snart til at forberede dig på at stille vognen i vinterhi. Inden du gør det, er der dog en række ting, du skal huske.

Det kan være fristende at lade dovenskaben sejre og blot foretage en let gang rengøring, inden campingvognen eller autocamperen stilles væk for vinteren.

Men du vil fortryde det, for når foråret kommer, risikerer du at stå med en vogn, hvor vandsystemet er ødelagt, og hvor også det øvrige udstyr og inventar har lidt under, at du ikke tog dig tid til at gøre tingene ordentligt, inden du kørte vognen væk for sæsonen.

 

Tap vandet af

Der er lige så sikkert som amen i kirken, at mange campister til foråret står med ødelagte varmtvandsbeholdere, vandhaner og -slanger, fordi de ikke fik tømt vognens vandsystem helt, inden frosten satte ind. Dermed sikrer de caravanværkstederne en solid ekstraindtægt, hvilket for så vidt skal være dem vel undt, men det er ærgerlige penge at skulle af med.

Som regel opdager man først miseren, når vognen gøres klar til forårets første tur, og vandet pibler ud i vognen, når man fylder vand på. Inden frosten kommer, skal du derfor tømme varmtvandsbeholder og vandtank og lade såvel varmtvands- som koldtvandshaner og ventiler stå åbne. Husk også at tømme toiletkassetten for diverse væsker.

 

Tag batteriet hjem

Man kan med god ret hævde, at varme er værre for et batteris levetid end kulde, og at et campingbatteri sagtens kan overleve frost og vinter i vognen, hvis blot det er fuldt opladet. Adskillige campister vælger at lade batteriet sidde hen over vinteren, og det fungerer fint, så længe det er fuldt opladet, og man fjerner ledningerne fra polerne, så det ikke aflader. Hvis det aflader, og frosten sætter ind, risikerer batteriet at få frostskader, der kan forkorte dets levetid og i værste fald ødelægge det.

Herfra skal opfordringen lyde, at man tager batteriet ud og opbevarer det køligt, tørt og frostfrit i hjemmet. Hold løbende øje med, hvor meget kapacitet batteriet mister og oplad det om nødvendigt.

Husk også at fjerne de små batterier, der sidder i fjernbetjeninger, ure og lignende.

 

Gør rent

Vognen skal have en grundig rengøring, inden du stiller den væk. Støvsug grundigt på gulve, madrasser og hynder og brug gerne et desinficerende og svampedræbende middel, når du rengør borde, skuffer, skabe, køleskab og fryser.

Det er fornuftigt at lade skuffer og skabe stå lidt på klem, og det samme gælder lågene til siddegruppens depotrum, hvor du kan sætte en prop i klemme, så der kan komme luft ned.

Stil hynder og madrasser på højkant, så der kan komme luft omkring, eller tag dem hjem i din private bolig, hvis pladsen tillader det, så de kan ligge lunt og tørt hen over vinteren.

Forteltet skal naturligvis også være rengjort og ikke mindst tørt, inden det lægges væk, for ellers bliver det jordslået og i værste fald ubrugeligt.

Husk at smøre gummilister på døre og vinduer med silikone. Vask vognen udenpå, og hvis du virkelig vil forkæle den, kan du give den en god gang vintervoks, der lægger sig som en hinde omkring vognen og dermed gør den mindre modtagelig for snavs og skidt. Det kræver noget tid og knofedt, men det er en god investering, fordi vognen vil stå flottere til foråret og være lettere at gøre klar til brug til næste sæson.

 

Pas på dækkene

Dækkene er som bekendt det eneste af campingvognen eller autocamperen, der har kontakt med vejen, så det er vigtigt at passe ordentligt på dem. Pump gerne dækkene ordentligt op, inden vognen stilles væk, for i løbet af vinteren vil de tabe noget af pusten, så put gerne 10 % ekstra i.

Det er klogt at skærme dækkene mod sollys, fordi solens stråler på langt sigt mørner dækkene, hvilket både reducerer sikkerheden og levetiden.

Hvis du har prøvet at have mus i din campingvogn eller autocamper, er der stor sandsynlighed for, at de er kommet ind via dækkene, som er gode at kravle opad for de små gnavere. Du kan forebygge gentagelsestilfælde ved at parkere dækkene i metalkasser, der er specielt konstrueret til at forhindre musene i at komme ind. På den norske hjemmeside antimus.no kan du se et eksempel på sådanne kasser – og ellers hør din campingforhandler om han har et tilsvarende produkt på hylden.

 

Hvor skal jeg stille den?

Har du plads hjemme i indkørslen, eller hvis boligforeningen tillader, at vognen står på deres matrikel, er det en både bekvem og billig løsning, for så er det let at holde øje med den og få den udluftet med jævne mellemrum. Ellers må du søge på nettet efter opmagasinering i en lade eller lignende i dit lokalområde. Nogle forhandlere tilbyder at opbevare vognen for dig og inkluderer samtidig en gastest eller lignende i opbevaringsprisen, ligesom det også er muligt på nogle campingpladser at have vognen stående hen over vinteren. Husk i øvrigt at det er din egen forsikring, der skal dække, selvom vognen rent fysisk står på en anden matrikel.

Det er bedst at stille vognen på et fast underlag som grus eller fliser – og gerne overdækket, så den står skærmet for vind og vejr. Står den udendørs, skal du være opmærksom, hvis der falder meget sne, for da er det vigtigt, at du får det fjernet, inden det begynder at tø. Risikoen er nemlig, at den tunge tøsne trykker taget ud af facon, så vognen bliver utæt.

Det er altid klogt at tilse vognen regelmæssigt, og når du alligevel er der, bør du lufte den godt igennem.

DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her