Sådan kommer du billigt på teltcamping

Det behøver ikke at være dyrt at komme på campingferie. Alt efter hvor store krav man stiller til udstyret, kan to personer komme på teltferie med eget teltudstyr for under 2.500 kr

Af Ejvind Rasmussen

Det kan normalt anbefales at købe et telt, der er en soveplads større end det antal personer, der skal bo i teltet, så man på den måde har plads til lidt bagage, men vægten spiller også ind alt afhængig af, hvordan teltet skal transporteres. Som tommelfingerregel kan man gå ud fra, at skal teltet transporteres på cykel, må vægten helst ikke overstige 3-4 kg. På motorcykel betyder vægten knap så meget, men her bør stængerne højst være en halv meter. Holdes ferien i kano, kan en vægt på 5-6 kg accepteres. På bilturen er vægten uden betydning, men her er det mere et spørgsmål om, hvor meget teltet fylder.

Valg af stof
Et bomuldstelt giver absolut et godt indeklima, da det kan ånde, men man må også tænke på ulemperne. Det kan være vanskeligt at holde rent, det er dyrt, tungt, og tørrer langsomt, hvilket ikke mindst har betydning, den dag teltet skal pakkes sammen. Et telt af rent kunststof er en udmærket løsning, da det vejer og fylder mindre end et bomuldstelt, men da teltet ikke kan ånde, må man være forberedt på et mindre behageligt indeklima samtidig med, at der i nattens løb kan dannes en del kondens på teltets inderside, da en sovende person udånder omkring en liter vand i løbet af natten.

Et godt valg vil være et telt af en blandingsvare, selv om det er lidt dyrere end rent kunststof, men til gengæld giver det et godt indeklima og har en betydelig længere levetid, da det ikke så hurtigt nedbrydes af solens stråler. Besøger man en udendørs udstilling med teltene slået op, vil man tydeligt kunne mærke forskellen på indeklimaet mellem en blandingsvare og rent kunststof.

Vandsøjletryk
De fleste telte kan måske nok modstå en regnbyge, men sætter det ind med slagregn, vil vandet trænge igennem, hvis teltet ikke er af en vis kvalitet. Drejer det sig om anerkendte fabrikater, vil man kunne få oplyst, hvor stort et vandsøjletryk teltdugen er afprøvet ved. Som tommelfingerregel vil en teltdug med et vandsøjletryk på 2.000 mm og derover være en god garanti for, at man kan ligge tørt inden døre, uanset vejrets rasen.

Pløkker
Med ethvert telt leveres et antal standardpløkker, men det er ikke altid nok. Drager man til bjergrige egne, er det meget vigtigt at få fat på nogle stålpløkker, også kaldet Tarzan-pløkker, da de normale pløkker ikke kan gå ned i en stenrig grund. En pløkhammer er velegnet under normale danske forhold, men tag en hammer med stålhoved med til bjergegne.

Omvendt, går turen til eksempelvis Vestkysten med den ofte sandede grund, er det vigtigt at få fat på nogle 30-40 cm lange plastpløkker, for sætter det ind med kraftig blæst, vil normale pløkker ikke kunne holde teltet på plads.

Slå op derhjemme
Uanset hvilket telt man vælger, gør man klogt i at slå det op derhjemme, inden ferieturen starter, for at forvisse sig om, at alle stænger, pløkker og barduner er med. Samtidig får man en vis erfaring, der kommer én til gode, når man lander – måske efter en lang dag – og i halvmørke skal have boligen gjort klar til natten. Brug et stykke plast til underlag, så teltbunden ikke grises til. 

Soveposer
På markedet er der et meget bredt udvalg af soveposer i prislag fra under 200 kroner til flere tusinde. Det betaler sig at købe i en anerkendt forretning. Her vil man blive betjent af personale med stor fagkundskab, så man kommer på tur med et udstyr, der er egnet til formålet. Der er nemlig meget at tage stilling til, som hvor turen går hen, posestørrelse, yder- og inderstof, fyldet, overlevelsestemperatur, komforttemperatur, er det en enkeltpose, hvor man bare ligger på et stykke stof, eller en dobbeltpose hvor syningerne er forskudt for hinanden, er der en flap, der dækker lynlåsen mv.  

Én skal have en pose, der rigtig kan snøres til, mens en anden vil "kvæles" i sådan et hylster, og derfor må vælge et posetæppe, der kan lynes op nedefra, så det ene ben kan komme ud i det fri. Sådan er vi så forskellige. Et yngre par, jeg mødte, fortalte, at de altid har deres dyner med på teltturene, uanset hvor turen går hen.

Liggeunderlag
Hører man til den yngre generation, kan et ganske almindeligt underlag af skumgummi være en god løsning, men vil man øge komforten er et selvoppusteligt liggeunderlag betydeligt bedre, da det isolerer godt mod jordkulden og er behageligt at ligge på. Hører man til dem, der skal ligge med benene uden for "dynen", skal man tænke på underlagets bredde.

En regulær luftmadras er behagelig at ligge på, og så kan hver enkelt madras pumpes op til den ønskede hårdhed. I øvrigt sover mange bedre på teltturen end i det hjemlige soveværelse.

Service mv.
Valg af bord, stole, gasblus, service, kogegrej mv. afhænger i høj grad af, hvordan det skal transporteres, om det er på cykel, motorcykel, i båd eller bil. Hos landets campingforhandlere og på nettet er der et meget bredt udvalg af udstyr. Vi bringer her en lille fortegnelse over nogle af de billigste produkter. Valg af kvalitet og komfort afhænger jo af, om det kun er en enkelt teltferie eller et udstyr, der skal bruges årene fremover.  

Udstyr til to personer i den lave ende af prisskalaen

Telt – 600 kr.
Soveposer – 340 kr.
Liggeunderlag – 100 kr.
Stole – 96 kr.
Bord – 300 kr.
Spisesæt – 260 kr.
Trangia med brænder, gryder, kedel, pande – 500 kr. 


Tips før teltkøb

  • Kontrollér, om de opgivne teltmål er udvendige eller indvendige.
  • ​Tjek, hvor meget teltet fylder i sammenrullet stand.
  • Tjek, om syningerne er tapet indvendigt. Er det ikke tilfældet, vil teltet let blive utæt, da syhullerne kan trækkes ovale ved opspændingen. Teltets lynlåse kan være et svagt punkt. Er skyderne mærket med YKK eller OPTI, har man en vis garanti for kvalitetslåse.
  • Se efter, om gummistropperne er beklædt, så solens stråler ikke har adgang til stroppen – ellers bliver gummiet hurtigt nedbrudt.
  • Om muligt find en forhandler, der har teltene stillet op, så man kan få et indtryk af rummelighed, kvalitet og finesser. Er der tilfredsstillende plads i sovekabinen? Er der gode ventilationsmuligheder?
  • Forhør dig om vandsøjletryk og teltdugens beskaffenhed. Bomuld eller en blandingsvare giver det bedste indeklima.
Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her