Storm, stormsikring, orkan, blæst, ødelagt fortelt, DCU-Copenhagen Camp

Sådan sikrer du vognen i blæsevejr

Strid blæst og storm kan være hård kost for campingvogn og fortelt. Her giver DCU dig gode råd til, hvordan du sikrer din campingbolig.

Af Torben Brandt

Strid blæst og stormvejr kan i værste fald beskadige dit fortelt og din campingvogn. Det store problem opstår, hvis vinden kommer ind under forteltet og får fat, for så virker det på samme måde som sejlet på en båd. Kunsten er derfor at undgå, at det scenarie opstår. 
 

Stormbånd eller ej?

En del campister vælger at sikre forteltet ved at lægge et kraftigt stormbånd hen over teltet og derpå fastgøre båndet i jorden med solide pløkker.

Ofte er der en fjeder på den ene af pløkkerne, så båndet kan bevæge sig uden at flå pløkkerne op af jorden.

Læser man diverse campingfora på nettet, er der dog delte meninger om stormbåndet blandt campisterne. Nogle har således oplevet, at det gnubber så kraftigt mod teltdugen, at den bliver slidt, eller i værste fald går i stykker, og at det larmer, når båndet rammer teltdugen.

Der findes dog produkter på markedet til at forebygge eller reducere denne form for slitage. Det fungerer ved, at man kører stormbåndet igennem en slags beskyttelsespuder, der så skærmer teltdugen på de mest sårbare steder – eksempelvis omkring hjørner og kanter. 

 

Montér indvendigt

Et alternativ til stormbåndet er at sikre forteltet ved hjælp af barduner, som i så fald skal monteres på stangsættet inde i teltet. Hvis du anbringer en stærk bardun i hvert hjørne, yderligere en bardun på midterstangen, og derpå sætter dem fast med solide pløkker, er du godt sikret.

Desuden har den indvendige sikring den fordel, at den hverken slider på teltdugen eller larmer. 

Den store leverandør af fortelte til det danske marked, Isabella, understreger på sin hjemmeside, at der til Isabella-teltene medfølger barduner til montering netop på hjørnestolper og midterkryds, og det er vigtigt, at de monteres dér og ikke på piggen i taget eller i udhængsrørenes kroge, som ikke er beregnet til formålet.
 

Ordentlig pløkning

Stormbånd og/eller barduner har først og fremmest den funktion, at de holder teltstellet på plads. Teltdugen sikres derimod ved, at du får pløkket teltet ordentligt. Pløkkerne skal være så kraftige og sidde så solidt i jorden, at de ikke kan hives op for et godt ord.

Hvis det er muligt for dig at trække pløkkerne op med hænderne, kan du være fuldstændig sikker på, at kraftig vind også er i stand til at gøre det, og hvis først pløkkerne river sig løs, kan vinden få fat under teltdugen.

Brug gerne pløkker på 30-40 cm, der har nogle kanter, for det giver en bedre trækmodstand end korte, runde pløkker. 

Hvis du gerne vil sikre dig, at dine pløkker sidder solidt, men ikke har kræfter til at banke dem i jorden og efterfølgende hive dem op igen, kan du overveje at bruge skruepløkker, som skrues i jorden enten med en håndnøgle eller en skuemaskine.

Den type pløkker sidder generelt rigtig solidt, og de kan desuden med fordel bruges om sommeren, hvor det ofte kan være vanskeligt at få pløkkerne ned i den hårde og tørre jord.

Og når vi nu er ved pløkningen – husk også at græskanter og læstykket under vognen skal være pløkket ordentligt, så det ikke river sig løs. 

 

Image
Storm, stormsikring, orkan, blæst, fortelt, DCU-Camping Vesterhav


Overvej at søge ly

Selvom du træffer dine forholdsregler i forhold til stormen, kan der alligevel opstå vejrfænomener, der er så voldsomme, at det ikke nytter at kæmpe imod.

En orkan som den, der ramte Danmark 3. december 1999, har så stor styrke, at den risikerer at vælte din campingvogn rundt, og selvom du har gjort alting rigtigt i forhold til sikring af forteltet, er der alligevel risiko for, at vinden beskadiger det, eller at løse genstande flyver rundt i vinden og ødelægger det.

Hvis meteorologerne varsler vejr af den helt usædvanlige type, vil det derfor være klogt i tide at pille teltet ned og køre campingvognen i ly for vinden et sikkert sted. 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her