Ferie
Silkeborg rimer på outdoor
Silkeborg kaldes Danmarks outdoor-by nummer ét, fordi du her kan dyrke næsten enhver form for fysisk aktivitet. Men Silkeborg forkæler også gæsten med nogle af landets bedste museer, en 100 år gammel badeanstalt og et hyggeligt centrum.
Af Torben Brandt
Foto: Torben Brandt og Visit Aarhus, Silkeborg
Uanset om du er til afslapning, fysisk aktivitet eller foretrækker den åndelige føde, kommer du ikke forgæves til Silkeborg. For den midtjyske by i Søhøjlandet kan på én og samme gang bryste sig af at have Danmarks længste mountainbikenedkørsel, Danmarks længste å til vandaktivitet, nogle af de reneste badesøer og samtidig huse Jorn-museet, hvor en række af Silkeborgbysbarnet Asger Jorns imponerende værker kan opleves.
Her kigger vi nærmere på noget af det, der gør Silkeborg til en by, som bør stå højt på listen over danske byer, du skal aflægge et besøg i den nærmeste fremtid.
Husk at DCU har en campingplads i området, DCU-Camping Hesselhus, der ligger cirka et kvarters kørsel vest for Silkeborg.
For de aktive
Trækstien er blevet renoveret, så man ikke længere får våde sko og sokker, når man vandrer på den. Foto: Bo Bozz Nørgaard
Gå tørskoet ad historisk sti
Er du vild med at vandre, er mulighederne i Silkeborg utallige. Et af de seneste skud på stammen er Trækstien, en historisk natursti på cirka 70 km fra Silkeborg til Randers langs Gudenåen. Ruten begynder ved den nordlige bred af Silkeborg Langsø og giver mulighed for enestående naturoplevelser, men placeringen langs vandet har i årevis været en udfordring, fordi der i perioder har været så meget vand på dele af stien, at det har været umuligt at komme tørskoet frem.
Det er ændret nu, efter en strækning på cirka 22 km fra Silkeborg til Kongensbro åbnede i juni 2019 efter en større renovering, hvor dele af ruten nu går ad en træsti på pæle for at sikre tørre fødder.
Trækstien fik sit navn, fordi den i 1800-tallet blev brugt til at transportere mursten, tømmer, korn samt papir fra Silkeborgs Papirfabrik op ad Gudenåen ved hjælp af heste og muskelkraft. På hjemmesiden silkeborg.dk kan du læse mere om Trækstien og se turforslag.
Silkeborg Langsø er et populært sted for kanofolket. Foto: Camilla Hylleberg
Kano er kanon
Gudenåen, Danmarks længste å, løber hele vejen fra Tørring i syd gennem Ry, Silkeborg, Bjerringbro, Langå og til Randers, hvor den har sit udløb. Kombinationen af Gudenåen og de mange store søer i og omkring Silkeborg gør byen til et sandt eldorado for vandelskere, deriblandt kano- og kajaksejlere, som har masser af plads og smukke omgivelser at boltre sig på. Langs Gudenåen ligger en række campingpladser, som har kanoudlejning og adskillige turforslag, uanset om man vil sejle i få timer eller i flere dage.
Både for nybegynderne og de mere øvede er der fede muligheder for at slå sig løs på mountainbike. Foto: Visit Aarhus
Danmarks længste nedkørsel
Der ligger en række idylliske cykelruter langs Gudenåen, som varierer i længde og hårdhed, så der er noget for enhver cyklist.
For mountainbikefolket tilbyder Silkeborg og byens kuperede omgivelser store udfordringer, men det er også muligt at finde mere overkommelige strækninger. De virkelig erfarne kan boltre sig på ”Danmarks længste nedkørsel”, som ligger i Vesterskoven lidt syd for byen. Du kan selv vælge, hvor du vil starte på ruten, men ifølge hjemmesiden sporguide.dk er Gjessøvej 40 et godt sted at begynde, fordi der på dette sted ligger en stor parkeringsplads lige midt på sporet.
Der er 147 meter op, men gåturen er det hele værd, fordi belønningen er en skøn udsigt. Der er i det hele taget masser af gode vandreruter omkring Himmelbjerget.
Den falske bakke
Du ved formentlig, at Himmelbjerget ved Silkeborg er et af Danmarks højeste punkter, men ved du også, at det 147 meter høje ”bjerg” af geologer betegnes som en ”falsk bakke”? Da istiden var slut, gravede smeltevandet sig ned i jordlagene og dannede de tunneldale, hvis skrå sider bliver betegnet som en falsk bakke – i modsætning til en ”ægte” bakke, som er jævnt afrundet til alle sider. Den slags behøver du dog ikke at tænke på, når du står deroppe. Der kan du blot nyde den fantastiske udsigt over skovene og Julsø. Turen til toppen får pulsen i vejret, men man behøver ikke at være i storform for at tage turen.
Det koster 10 kr. i timen at holde på den store parkeringsplads foran Himmelbjerget, men du kan også komme dertil ved at cykle, gå eller sejle.
Vil du gå længere ture, er området omkring Himmelbjerget skræddersyet til formålet med adskillige afmærkede vandreruter, blandt andet Himmelbjergruten, som er cirka 40 km lang.
Den gemte seværdighed
Hvor Himmelbjerget til tider kan være overrendt, er du mere alene i det smukke, bakkede landskab Sindbjerg-Stovbjerg, som ligger cirka fem kilometer sydøst for Silkeborg i retning mod Svejbæk. Parkeringspladsen kan være lidt vanskelig at finde, men kører du ned ad Borgdalsvej, kommer der et parkeringsskilt mod Sindbjerg-Stovbjerg, og når først du er dér, kan vandreturen begynde. Sindbjerg er cirka 103 meter højt, mens Stovbjerg ”kun” er 99 meter, men det er rigeligt til at blive forpustet. Heldigvis er der en bænk på toppen, hvor du kan få pulsen ned og nyde stilheden og den vidunderlige udsigt.
For de afslappede
Ikke meget er ændret i de 100 år, Badeanstalten har eksisteret. Foto: Torben Brandt
Danmarks mest hemmelige kulturperle
Hvis du forbinder wellness og spa med moderne stålbrikse og tjekkede afslapningsstole, vil du få lidt af et kulturchok på Badeanstalten på Hostrupgade i kælderen lige under biblioteket. For det er fuldstændig som at bevæge sig ned i en tidslomme, hvor tiden har stået stille, siden anstalten åbnede i 1920. Det samme gamle skab til opbevaring af nøgler og værdier hænger der fortsat, de oprindelige kakler og fliser pryder stadigvæk baderummets vægge, og det gamle badekar er ligeledes bevaret. Badeanstalten er et helt igennem stemningsfuldt og autentisk sted, der var lukningstruet for en håndfuld år siden, men som med økonomisk hjælp fra Silkeborg Kommune nu atter er på fode. Priserne for dampbad, saltbad, urtebad eller wellness er yderst rimelige, og så får du hygge, nostalgi og velvære med i prisen.
Hvad: Badeanstalten
Hvor: Hostrupgade 41 A
Læs mere: badeanstalten.silkeborg.dk
Udeluk ikke Indelukket
Centralt i Silkeborg ligger Indelukket. Det er en skøn oase, der kobler by og natur perfekt sammen, og som i stor stil bruges af de lokale. Det kan bedst beskrives som en bypark med skov, å og en lille marina med en række mindre både. I Indelukket ligger også en friluftscene med plads til 2.500 mennesker, som blandt andet bruges, når festivalen Hede Rytmer afholdes. Området rummer både kiosk, café og en minigolfbane.
Hvad: Indelukket
Hvor: Åhave Alle 9A, Silkeborg
Den rene sø
Søerne omkring Silkeborg er generelt dejligt rene. Det gælder ikke mindst Almindsø i byens sydlige udkant, som er et populært søbad for de lokale Silkeborgensere. Man kan vælge mellem Østre og Vestre badeanstalt, hvor der er omklædningsrum og inddæmmede badeområder, så også byens mindste borgere kan bade trygt på lavt vand. Længere ude er søen helt op til 20 meter dyb. Får man lyst til andet end badning og sol, er der rundt om Almindsø en smuk vandrerute på cirka fire kilometer.
For de kulturelle
Tollundmanden er så velbevaret, at politiet i første omgang blev kontaktet, fordi man troede, det var et offer for en nyligt begået forbrydelse, der var dukket op. Foto: Torben Brandt
Hils på to gamle danskere
Silkeborg er ikke en kæmpe by, men på den kulturelle front er Silkeborg lidt af en mastodont. Et af de interessante museer er Museum Silkeborg, der holder til i en smuk, gammel bygning fra 1767. Her kan man blandt andet møde Ellingkvinden, som anslås at stamme fra cirka 200 år før Jesus fødsel, men som først blev fundet i 1938 på en mark i nærheden af Silkeborg.
Endnu bedre kendt er Tollundmanden, som blev fundet i 1950 i en mose cirka 10 km vest for Silkeborg. Han havde ligget i tørv og var så velbevaret, at politiet i første omgang blev kontaktet, fordi man troede, der var tale om et mordoffer af nyere dato. Det viste sig dog hurtigt, at det i stedet var museumsfolk og arkæologer, man skulle have fat i, og at man havde fundet resterne af det, som i dag kendes som Tollundmanden, og som levede cirka 350 før Jesus fødsel, hvilket er ældre jernalder.
Udover Ellingkvinden og Tollundmanden kan man på museet se både faste og skiftende udstillinger.
Hvad: Museum Silkeborg
Hvor: Hovedgårdsvej 7
Læs mere: museumsilkeborg.dk
Pengesedlernes højborg
Silkeborg var dårligt at regne for en by, før papirfabrikken åbnede i 1844. Inden papiret kom til byen, husede Silkeborg kun ganske få indbyggere, men det ændrede sig gradvist, da papirfabrikken kom. Den lå ned til Gudenåen, fordi vandet var vigtigt både som råstof, transportvej og energikilde. Fra 1889 producerede Silkeborg Papirfabrik det fineste, håndgjorte papir, herunder de danske pengesedler. Papirproduktionen stoppede i år 2000 i Silkeborg, og i dag er bygningerne hjemsted for et levende papirmuseum, hvor besøgende kan blive meget klogere på papiret og dets betydning for Silkeborg, og samtidig få lov at se de gamle maskiner og endda få lov selv at fremstille papir.
Hvad: Papirmuseet
Hvor: Papirfabrikken 78
Læs mere: museumsilkeborg.dk
Asger Jorns værker er verdensberømte og tiltrækker hvert år et stort antal besøgende til Museum Jorn. Foto: VisitAarhus
Legebarnet Jorn
Museum Jorn i Silkeborg rummer både permanente og skiftende udstillinger og giver et fremragende billede af den mangfoldige og også legesyge multikunstner, som Silkeborgbysbarnet Asger Jorn var. Museet indeholder både keramik, tryk og ikke mindst malerier af Asger Jorn, men derudover kan også værker af en række både danske og internationale kunstnere opleves på Museum Jorn, deriblandt Per Kirkeby. Ud over at huse verdens største samling af Asger Jorn-kunst udlåner museet også Jorns værker til udstillinger over alt i verden.
Kvaliteten på museet understreges af, at Museum Jorn har opnået to Michelin-stjerner i den grønne guide, der belønner seværdigheder.
Hvad: Museum Jorn
Hvor: Gudenåvej 7-9
Læs mere: museumjorn.dk
Kilde til kurvand
Vandet i søerne omkring Silkeborg er af høj kvalitet, og der er nok af det. Arnakkekilden centralt i byen sender hvert døgn cirka 750.000 liter jernholdigt vand ud i Ørnsø, og netop det høje jernindhold var medvirkende årsag til, at driftige læger og andet godtfolk etablerede vandkurbadeanstalten Silkeborg Bad i 1883, fordi man mente, at det jernholdige vand havde en helbredende effekt. Vandet fra Arnakkekilden holder en konstant temperatur på 7 grader, og selvom det er meget jernholdigt, kan man drikke det direkte fra kilden.
Tidligere benyttede det lokale bryggeri, Neptun, vandet til kurvand, men i dag har bryggerigiganten Carlsberg eneret på aftapning af vand fra Arnakkekilden. Inden vandet kommer ud til forbrugerne, iltes det, så jernet ruster, og derved kan filtreres fra.
I dag ligger KunstCentret Silkeborg Bad i de lokaler, som tidligere husede Silkeborg Bad. Centret byder på såvel danske som internationale udstillinger af skiftende karakter. Mindst lige så interessant er det, at kunstcentret ligger i nogle ualmindelig smukke, grønne omgivelser, hvor en række skulpturer danner en skulpturpark. I området kan man også besøge Silkeborg Bunkermuseum. Silkeborg Bad rummede nemlig det tyske hovedkvarter i perioden fra 1943-1945, og på bunkermuseet kan man se en række af effekterne fra dengang. Bunkermuseet har eksisteret siden 1995 og er åbent for offentligheden hver søndag fra 13 til 16.
Hvad: KunstCentret Silkeborg Bad
Hvor: Gjessøvej 40
Læs mere: Silkeborgbad.dk
Dreng og skildpadde er en bronzeskulptur, som kan ses i hjertet af Silkeborg. Foto: Torben Brandt
Dreng og skildpadde
Kunstværket Dreng og skildpadde blev første gang opstillet foran rådhuset i Silkeborg i august 1974. Siden er værket i forbindelse med diverse renoveringer og ombygninger blevet flyttet nogle gange, men nu står det på torvet ved Vestergades begyndelse – tæt på den oprindelige placering. Kunstværket syner måske ikke af det store, men det bidrager til oplevelsen af en hyggelig midtby, hvor der også er tænkt på det æstetiske. For folk med hang til shopping har Silkeborg i øvrigt adskillige gode butikker, både mærkevareforretninger og specialbutikker.
Hjejlen slanger sig gennem Søhøjlandet. Foto: VisitAarhus
Historiske både i sigte
Hjuldamperen Hjejlen er den bedst kendte af de i alt ni historiske både i Hjejleflåden, der hvert år sejler mere end 130.000 passagerer rundt på Silkeborgsøerne. Hjejlen fik første gang vand under kølen i 1861. Den var blevet bestilt af Michael Drewsen, der betragtes som Silkeborg Bys grundlægger, for 10.000 rigsdaler, hvilket var dobbelt så meget, som han havde fået fuldmagt til. Han er dog formentlig blevet tilgivet, fordi Hjejlen nærmest er blevet synonym med Silkeborg, søerne og Søhøjlandet, som tager sig smukt ud om bord på Hjejlen eller en af flådens otte andre både.
For de legesyge
Kom tæt på de danske dyr
I AQUA, som ligger i udkanten af Silkeborg, kan du komme helt tæt på en række af de dyr og skabninger, der lever i den danske natur. Der er blandt andet mulighed for at se odderne svømme rundt, hvilket sjældent opleves i Danmarks fri natur. Du kan også komme på besøg i grævlingens underjordiske hule eller komme med på søens bund, hvor du gennem de store panoramaruder kan få øjenkontakt med kæmpemallen eller de glubske gedder. Hvis du planlægger dit besøg, kan du se nogle af dyrene blive fodret.
Hvad: AQUA
Hvor: Vejlsøvej 55
Læs mere: visitaqua.dk
Labyrinternes land
De af os, som stort set er født uden stedsans, kan fare vild under kontrollerede forhold i Labyrinthia, som rummer i alt ni forskellige labyrinter af forskellige sværhedsgrader, så der både er udfordringer for store og små. Stedet er oplagt til familier, som får mulighed for både at motionere krop og hjerneceller, men også familiens firbenede kan muntre sig i parken, hvor der er etableret en hundelabyrint. Stedets ejere planlægger i øvrigt at etablere en 10. labyrint inden for en overskuelig fremtid.
Hvad: Labyrinthia
Hvor: Gl. Ryvej 2
Læs mere: labyrinthia.dk
På ørnereservatet kan man se falkoneren og fuglene folde sig ud. Foto: VisitAarhus
Fugle på vingerne
Silkeborg Ørnereservat er en herlig oplevelse for naturelskere, som her får mulighed for at se ørne, høge og falke på vingerne i spektakulære shows i samarbejde med falkonererne. Derudover rummer stedet dels en ugleskov, hvor den besøgende kan se en række sjældne ugler, dels en bisonfarm, hvor der arrangeres guidet bisonsafari. Hvis du synes, falkemanden Flemming Sanggaard virker bekendt, skyldes det måske, at han vandt tredje sæson af tv-programmet ”Alene i vildmarken”.
Hvad: Silkeborg Ørnereservat
Hvor: Ansøvej 14, 8653 Them
Læs mere: silkeborg-rovfugleshow.dk