Detleff E.Home

Camping i fremtiden

Sjovt eksperiment med seriøs baggrund

En prototype på en elektrisk drevet campingvogn blev i sommer spændt på krogen af en elbil og sendt fra Sydtyskland til Norditalien via Brennerpasset, og det fuldelektriske vogntog nåede frem uden at oplade undervejs. Campingvognen ventes dog tidligst sat i produktion i 2026.  

Tekst Torben Brandt 

Foto Dethleffs 

Det var til en vis grad et PR-stunt, men der var også alvor bag, da Dethleffs’ elektrisk drevne prototype på en campingvogn, E-Home, i sommer blev spændt efter den ligeledes fuldelektriske Audi E-tron og sendt fra Dethleffs-fabrikken i Isny i Sydtyskland via Brennerpasset i Østrig til Riva på nordsiden af Gardasøen.  

Strækningen, som blev døbt E.Home Alps Challenge, var på 386 km og blev gennemført, uden at hverken bil eller campingvogn behøvede at oplade undervejs.  

Skubber på bilen

Alle, der har prøvet at køre over bjerge med bil og campingvogn, ved, at kombinationen af skrappe stigninger og vind tærer kraftigt på brændstoffet. Endnu værre er det for de elektriske biler, hvor det går hårdt ud over rækkevidden, når der spændes en campingvogn bagpå. 

Ideen med E.Home Alps Challenge var at vise, at den selvkørende aksel på Dethleffs E.Home giver bilen så meget fremdrift, at det opvejer den ekstra belastning, det er for bilen at få en campingvogn spændt på, så bilen kan bevare samme rækkevidde, som når den ikke trækker noget. Og det lykkedes.  

Vogntoget blev fra morgenstunden sendt af sted med fuldt opladet batteri på såvel campingvogn som bil. Turen gik fra Isny over Fern Pass og videre ad A12 -og A13-motorvejen forbi Innsbruck og Brennerpasset. I Italien kørte bil og campingvogn langs A22 gennem Bolzano og Trento til målet i Riva.  

I en pressemeddelelse skriver Dethleffs, at det allerede efter de første kilometer stod klart, at den elektrisk drevne campingvogn ikke kun havde en gavnlig effekt på rækkevidden, men også på kørekomforten og sikkerheden i bilen. Det kom blandt andet til udtryk i svingene, hvor det lave tyngdepunkt gav en god stabilitet.  

Vogntoget kørte undervejs 80-84 km/t. på motorvejen og holdt en gennemsnitsfart på hele turen på 62,3 km/t. Da det nåede til Brennerpasset, 200 km fra startområdet og stadig med 186 km til målet, havde begge batteripakker stadigvæk mere end 50 % strøm tilbage. Imidlertid var der stærk modvind på dette sted, hvilket dæmpede optimismen noget, og fik testholdet til at tvivle på, at det var muligt at nå frem uden at genoplade.  

Men efter 6 timer og 12 minutter og 386 km nåede vogntoget frem til Riva uden at have ladet strøm undervejs, og der var stadig lidt strøm tilbage både i bil og campingvogn. Alt i alt brugte bilen 82 kWh og campingvognen 74 kWh på strækningen.

Seriøs baggrund 

Jens Hammer, salgschef hos den danske Erwin Hymer Group, som Dethleffs hører under, siger, at der er alvor bag eksperimentet med at sende et fuldelektrisk vogntog ud på den klassiske alperute.  

– Der ligger nogle seriøse overvejelser og udviklingstiltag bag, fordi den her campingvogn med sin egen drivaksel er en af fremtidens løsninger, når vi taler om grøn energi. Derfor er det også interessant for hele campingbranchen, siger Jens Hammer. 

– Tanken med denne campingvogn er, at den kører selv, og at den bare skal kobles på en bil, som skal styre den hen til en destination. Den skubber selv vogntoget fremad, så i princippet kunne man forestille sig en lille personbil køre med en 8 meter campingvogn af denne type, fordi bilen ikke skal trække, men bare skal styre retningen. I praksis kommer det selvfølgelig ikke til at ske, fordi bilen ikke er godkendt til at køre med så stor en campingvogn, understreger Jens Hammer.  

Måske klar om 4-6 år 

Endnu er E.Home kun en prototype, og Jens Hammer forventer ikke, at masseproduktion af campingvognen med elektrisk fremdrift venter lige om hjørnet. Han siger, at der i kulissen foregår en del udvikling af projektet, og at der er et stykke vej endnu, før den kan sættes i produktion.  

– I Tyskland samarbejdes der med forskellige aktører for at få den godkendt, og en af udfordringerne er, at en campingvogn, der skaber sin egen fremdrift, på nuværende tidspunkt hverken kan kategoriseres som en campingvogn eller en autocamper, og den har ikke sin egen kategori i forhold til sikkerhed og godkendelser, for kategorien findes endnu ikke, men skal først skabes. Så det arbejdes der på, siger Jens Hammer 

– Derudover er der også det rent forretningsmæssige aspekt i det, om markedet er klar til at betale for en vogn som denne. Hvis markedet er klar til det, så forventes det, at den vil kunne købes fra omkring 2026 eller 2028, for produktet er der, og testen har vist, at vognen fungerer, siger Jens Hammer. 

 

Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her