Campingvogn
Slut med vand i forteltet
Niels Hedegaard er DCU-medlem og kan nu også skrive opfinder på visitkortet. For han har opfundet et smart plastskinnesystem, som holder overfladevand ude af forteltet.
Tekst: Torben Brandt
”Vandstopperen” hedder et nyt plastskinnesystem, som kan holde forteltet tørt, selv når regnen vælter ned. Bag opfindelsen står DCU-medlem Niels Hedegaard fra Herning, der allerede har taget dansk patent på systemet.
Spidsteltet var tørt
Til daglig er Niels Hedegaard director for en af indkøbsgrupperne hos slagterikoncernen Danish Crown. Tidligere har han arbejdet 20 år med indkøb hos Lego.
I fritiden er han og familien ivrige campister, og det var på en campingtur i Italien for nogle år siden, det første frø blev sået til det, der siden er vokset til Vandstopperen.
– Vi lå på en campingplads, hvor det regnede så meget, at overfladevandet ikke kunne nå at komme hurtigt nok væk fra pladsen. I stedet løb det ind over plastikfolien og videre ind i vores fortelt, som blev drivvådt. Lige over for os lå nogle campister i et lille spidstelt, og de fik ikke en dråbe vand ind i teltet, fordi det havde fast bund, fortæller Niels Hedegaard.
Oplevelsen satte gang i tankerne. For hvordan kunne man lave et system, der på den ene side holdt vandet ude af forteltet, men på den anden side ikke var for tungt eller besværligt at montere?
– Jeg overvejede på et tidspunkt et system, som nærmest var et omvendt soppebassin, men jeg fandt frem til, at det ville være for ufleksibelt i forhold til teltenes forskellige størrelser og mål, og samtidig ville det blive alt for tungt, og hvis der først blev hul i bunden på dette soppebassin, ville man skulle lave et nyt dyrt indkøb. Så den idé blev droppet igen, siger Niels Hedegaard.
Fordel af sin fortid
I stedet kom hans mange år med legoklodser ham indirekte til gode.
– Efter at have været så længe hos Lego ved jeg en hel del om plastik. Derfor begyndte jeg at overveje, om jeg kunne lave et system i plastik, siger Niels Hedegaard.
Plastik har de væsentlige fordele, at det dels ikke vejer ret meget, dels er let at skære til i de rette længder. Resultatet blev et skinnesystem, hvor den plastfolie eller presenning, man i forvejen har med på campingturen til at lægge under gulvtæppet, klemmes fast i slidsen på Vandstopper-skinnen. Dermed får teltet en fast bund, og overfladevandet bliver ledt uden om eller under forteltet.
Sæt på mindst to sider
Der er ikke meget hokuspokus i at montere plastikskinnerne, der placeres langs kanten på mindst to af teltsiderne og på ”grundens” højeste punkt, hvorpå plastikfolien/presenningen klemmes ind i skinneslidsen. Afhængig af forteltets størrelse vil det kræve i alt 6-8 skinner.
Skinnerne koster mellem 129 og 149 kr. pr. meter, afhængig af, hvor mange man køber. De kan afkortes, så de passer nøjagtigt til teltet, og så vejer de blot 300 gram pr. skinne, så de ikke æder ret mange kilo af lasteevnen, hvis de lægges i campingvognen under transporten.
– Jeg planlægger at sælge skinnerne både via min egen hjemmeside og hos forhandlere, siger Niels Hedegaard, der tror meget på Vandstopperen, fordi den løser et velkendt problem på campingpladser både i Nord- og Sydeuropa. Derfor er han også i gang med at søge patent i flere europæiske lande på ”WaterStopper”, som den hedder i den europæiske version.
– Patentet koster ganske vist nogle penge, men jeg ser også et rigtig stort potentiale i dette her produkt, siger Niels Hedegaard.