Sov bedre

Campingliv

Sov bedre – også på campingturen

Ryggen ligger ikke bedre på en dårlig eller forkert madras, bare fordi du er taget på campingferie.

Ryggen ligger ikke bedre på en dårlig eller forkert madras, bare fordi du er taget på campingferie. Her kan du blive lidt klogere på, hvilke muligheder der findes til campingvognen og autocamperen.

Af Kirstine Krefeld


Det er ikke nok at være dus med dyrene, din bedre halvdel, naboerne og campingværten, når du tager på camping. Du skal helst også være dus med din madras.

Men det er der desværre mange af os, der ikke er, fortæller madrasekspert Ann Kjær, 46 år, som ejer og driver firmaet AnnTex, der bl.a. specialfremstiller bund- og topmadrasser til campingvogne og autocampere.

Ann Kjær møder typisk campinggæsterne der, hvor det gælder, nemlig ude i deres campingvogn eller autocamper på pladsen. Og gennem sine efterhånden mange år i branchen har hun mødt mange mennesker, som har måttet forkorte eller afbryde ferien, fordi madrassen simpelthen var for dårlig at sove på.
 

Sov ude, som du gør derhjemme

På spørgsmålet om, hvad en god madras så er, svarer hun:

- Det er meget individuelt – der er ikke to mennesker, der sover ens, så for nogle skal madrassen være blød og for andre hård. Men det vigtige, når vi snakker camping, er, at din madras i eksempelvis campingvognen minder om den, du sover på derhjemme. Hvis du ligger på en hård madras derhjemme, så nytter det ikke noget at ligge på en madras af memory skum, når du er på camping – så bliver du fuldstændig radbrækket, siger hun.

Når du køber en brugt campingvogn, så får du måske ikke lige prøvet madrassen ordentligt – og det kan ende med at ødelægge både nattesøvnen og ferien, advarer Ann Kjær:

- Så kan du risikere, at der er en fordybning i midten af madrassen, fordi den er slidt op, og så ruller I sammen i midten. Og det opdager I måske først, når I er afsted. Det er altså vigtigt at tjekke, at madrassen ikke er skæv – den skal være lige – og gerne før I tager af sted på tre ugers ferie, siger hun.

- Der er også nogle fabrikanter, der har delt madrassen i to, så det er nemmere at komme til magasinrummet nedenunder – og den type madrasser vil gerne fra hinanden. Og så kan man også pludselig komme til at ligge i et hul. Jeg anbefaler altid en hel madras – som ikke er delt – og som passer til ens krop, siger Ann Kjær.

 

Rygsøjler
 

Læg en god bund

- Men start altid med at tjekke bundmadrassen i campingvognen. Hvis bundmadrassen er dårlig, slidt eller skæv, så kan du købe alle verdens topmadrasser – du vil stadig sove dårligt. Så start med at skifte bundmadrassen, hvis den ikke duer, lyder Ann Kjærs gode råd.

- Og er din bundmadras i vognen for blød, og du ligger dårligt på den, så skift den. Den bliver ikke hårdere, uanset hvad du kommer ovenpå. Hvis du er ny i camping, så vent med topmadrassen indtil du har fundet ud af, om campinglivet er noget for dig, siger hun.

Når vi er derhjemme, er der måske bedre mulighed for at have nogle helt særlige, tilpassede madrasser, men på camping er man nødt til at holde det enkelt – og det kan man ifølge Ann Kjær også sagtens gøre uden at gå på kompromis med komforten.

- Jeg har god erfaring med to typer bundmadrasser af medium hårdhed, som også er dem, jeg sælger til campinglivet: En almindelig koldskumsmadras og en koldskumsmadras af højere kvalitet, som hedder Waterlily. Oven på den kan man så lægge en topmadras, og her har vi rigtig gode erfaringer med memory skum, siger hun.

Hun fortæller, at den almindelige bundmadras af koldskum er fin, hvis du ikke bruger vognen så meget. Så holder den fint og er ikke alt for dyr. Men hvis du bruger vognen meget eller vejer 100 kilo eller derover, så anbefaler hun Waterlily’en, som er af højere kvalitet og bedre holdbarhed.

- De to typer madrasser har samme bæreevne, men Waterlily’en virker mere ”svampet” – det er en helt speciel skumart, der er meget affjedrende. Den er tre-fire kilo tungere end den almindelige koldskumsmadras, og begge slags er dansk produceret, siger hun.
 

Spring over springmadrasser

- Nogle tror, det er bedre med springmadrasser, som man også finder i mange campingvogne. Men min oplevelse er, at de madrasser, mange producenter kommer i campingvognene, ikke er af den bedste kvalitet – det er et sted, producenterne sparer både for at holde vægten og prisen nede. Men fjedrene i de lette springmadrasser er for tynde, og derfor holder de ikke. Og så sker det, at madrassen klapper sammen og bliver rigtig dårlig at ligge på, siger madraseksperten.

- Når man er ude og se på ny campingvogn, kan det godt være, at man lige tjekker, hvordan man ligger i sengen, men man ligger der jo kun ganske kort tid og måske mest for at se, om der er plads i længden – og så finder mange ud af efter noget tid, at de faktisk ikke ligger særlig godt, siger Ann Kjær.
 

Kom på toppen med en topmadras

- Har du lige købt ny campingvogn, og kender du memory skum hjemmefra, så anbefaler jeg helt klart at købe en topmadras af memory skum og lægge ovenpå den eksisterende madras i vognen. Og har du en fransk seng i campingvognen, hvor madrassen er delt i to, så anbefaler jeg det også, siger hun.

Hvad er det der memory skum egentlig, spørger du måske? Det er en form for skum, som former sig efter kroppen, og som giver en god blodcirkulation. Undersøgelser har vist, at en madras af memory skum bevirker, at du vender dig færre gange om natten og dermed sover mere roligt.

- Memory skum kan dog godt føles varmt for nogle mennesker. Men man kan lægge et betræk på, som giver en kølende effekt, der gør, at det ikke føles lige så varmt som almindeligt stof. Hvis du har det varmt om natten, kan det godt være, at memory skum ikke er svaret for dig. Det kan kræve lidt tilvænning med en topmadras af memory skum.

Topmadras
 

Skum er ikke bare skum

- Du kan få topmadrasserne i memory skum til campingvognen i to tykkelser: 5 cm og 7 cm. Den på 5 cm er til dem, der kender skummet hjemmefra. Den er med til at gøre bundmadrassen lidt blødere og aflaste den ømme skulder eller det dårlige ben. Der er også en udgave, som er 7 cm i tykkelse. Den er rigtig god, hvis du f.eks. har gigt – uanset om du er et lille nips eller vejer over 100 kilo, så er det et godt valg. Har du gigt, skal der mere støtte til, siger hun.

- Du kan naturligvis også købe en almindelig skumtopmadras, som er tre cm høj, og som er til dem, der har en campingvogn med en fin seng, men hvor man gerne vil ligge på ”sit eget”. Den har ingen effekt i forhold til at aflaste eller støtte, men den giver lige lidt blødhed på sengen, siger Ann Kjær.
 

Prøv dig frem - gratis

Ann Kjær er helt bevidst om, at en ny bundmadras plus eventuelt en ny topmadras i memory skum ikke er helt billigt.
- Men det er en god investering – og du kan jo ikke gå ud og købe en ny ryg, som hun siger.

Hendes råd er at prøve dig frem, før du køber:

- Lån en madras – vi har også udstillingsmadrasser, man kan låne – og prøv det af. Det er jo en stor investering. Du kan få noget, der lige passer til din vogn og til dit behov. Og det er jo ærgerligt at skulle køre hjem før tid, fordi du har ondt i ryggen, siger hun.


Hvad koster en ny madras til campingvognen?

  • Bundmadras i koldskum koster fra 5.995 kr for en dobbeltseng. . 
  • Waterlily’en koster 6.975 – og så er den skåret til, så den passer til campingvognen. 
  • Topmadras i memory skum, 5 cm tyk, koster 5.695 kr.
  • Topmadras i memory skum, 7 cm tyk koster 7.395 kr.

Kilde: Ann Kjær, AnnTex


3 gode råd til ryggen

 

Lig ikke for blødt
Har du tendens til ondt i ryggen, så gør en madras, der er for blød, det bare endnu værre. Du synker nemlig ned i madrassen og kommer – især hvis du ligger meget på siden – til at ligge skævt i ryggen. Forestil dig ryggen set fra siden – så skal din rygsøjle helst ligge lige.

Jo tungere du er, desto hårdere madras
Jo mere du vejer, desto hårdere skal din madras være for at ligge korrekt med ryggen. Og er du ikke særligt tung, så er det stadig bedre for ryggen at ligge lidt for hårdt end lidt for blødt.

Regn timeprisen ud
Det er en stor investering at købe en god madras og topmadras til campingvognen (eller derhjemme). Men hvis du prøver at regne ud, hvad timeprisen er, så er det måske nemmere at overskue. Du har den i mange år, og det er penge, der er givet godt ud. Din nattesøvn er bogstaveligt talt guld værd for dit velbefindende.

DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her