Tips & teknik
Svært at få erstatningsbil med anhængertræk
Hvis din bil går i stykker på vej på campingferie, kan du ikke være sikker på at få en erstatningsbil med krog, selvom du ifølge din forsikringspolice har ret til det.
Af Torben Brandt
Et trafikuheld, hvor bil og campingvogn blev påkørt af en lastbil på motorvejen lidt nord for Vejlefjordbroen, spolerede i sommeren 2014 den ferie i Kroatien, en nordjysk familie var på vej til.
For selvom bilen var i stand til at humpe videre til et værksted, ville mekanikerne ikke over for taksatoren sige god for, at familien kunne fortsætte kørslen, inden bilen var blevet yderligere undersøgt. Da uheldet skete fredag middag, ville der derfor tidligst kunne sættes noget i scene efter weekenden.
Kunne ikke skaffe erstatningsbil
Familien kontaktede sit forsikringsselskab, som sagde god for, at familien kunne leje en erstatningsbil for op til 25.000 kr.
Familien gik derpå i gang med at ringe til en lang række udlejningsfirmaer i trekantområdet, på Fyn og i Billund Lufthavn. De forhørte sig også hos deres egen bilforhandler og diverse bekendte, der har med biler at gøre, men ingen steder var det muligt at finde en ledig udlejningsbil med anhængertræk.
Eftersom familiens egen bil ikke kunne repareres med kort varsel midt i industriferien, endte den planlagte campingferie med at ryge i vasken.
Kun få biler med krog
At det ikke lykkedes den nordjyske familie at skaffe en erstatningsbil med træk var ikke bare sort uheld. Dels er efterspørgslen på disse biler størst i sommerferien, dels viser et minitjek, Camping-fritid har foretaget hos fire aktører på det danske biludlejningsmarked, at det er minimalt, hvad der findes af lejebiler med anhængertræk.
Selskabet Budget skriver på sin hjemmeside, at man slet ikke tilbyder biler med anhængertræk, mens Avis på sin hjemmeside oplyser, at muligheden for at leje bil med anhængertræk varierer fra station til station, og at man derfor opfordres til at kontakte den enkelte udlejningsstation for at høre nærmere.
Udlejningsfirmaet Hertz meddeler telefonisk, at biler med anhængertræk ikke er noget, man normalt tilbyder, hverken i Danmark eller i udlandet, mens et telefonopkald til firmaet Sixt viser, at man ikke har nogen personbiler med krog til udlejning, men at det er muligt at leje varevogne med anhængertræk.
Kontakt dit selskab
Hvis man ifølge sin forsikringspolice har f.eks. 20.000 kr. til rådighed til en erstatningsbil, men ikke kan finde én med anhængertræk, kan det umiddelbart synes fristende at bruge pengene på noget andet, der kan forsøde tilværelsen. Den går imidlertid ikke.
– Hvis det fremgår af forsikringspolicen, at man har ret til at leje en erstatningsbil for op til 20.000 kr., så er de penge øremærket til en erstatningsbil og ikke til en charterferie, et cruise eller noget som helst andet, understreger Nanna Dalsgaard Wilkens, chefkonsulent i Forsikring & Pension, der er brancheorganisation for forsikringsselskaberne og de tværgående pensionskasser.
– Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, hvis det ikke er muligt at skaffe en brugbar erstatningsbil, men hvis det sker, bør man kontakte sit forsikringsselskab for at høre, hvordan man så skal forholde sig. Man må ikke bare tage sagen i egen hånd og så regne med efterfølgende at få sine udgifter dækket, siger Nanna Dalsgaard Wilkens.
Pak bilen og fortsæt
Teknisk rådgiver i Dansk Camping Union, Stefan Rosendal, har efter mere end 25 år i campingunionen oplevet flere tilfælde, hvor campister er havareret og ikke har kunnet skaffe en erstatningsbil med krog.
– Hvis man via sin police har ret til en erstatningsbil, men ikke kan skaffe én med krog, anbefaler jeg, at man tager imod den erstatningsbil uden anhængertræk, man bliver tilbudt, pakker så meget som muligt af feriebagagen ind i bilen, og fortsætter rejsen uden sin campingvogn. Det er selvfølgelig ikke den ferie, man havde planlagt, men det er trods alt bedre end helt at måtte droppe sin rejse, siger Stefan Rosendal, der anbefaler at styre udenom de mest populære destinationer, hvis man bliver nødt til at ændre planer i sidste øjeblik.
– Hvis man i 11. time skal bruge en campinghytte, er chancerne mindre på de meget populære steder som Lidoen eller Gardasøen, hvorimod man måske lettere kan finde noget på nogle af de mindre turistede steder i f.eks. Kroatien, siger Stefan Rosendal.
Han minder desuden om, at man ikke uden videre må koble sin danske campingvogn på en udenlandsk udlejningsbil, hvis man havarerer i udlandet og har held til at få en lejebil med krog.
– Sammenkoblingsreglerne er ikke harmoniseret i EU, så hvis det lykkes at skaffe en udlejningsbil med krog i udlandet, skal man forbi en lokal synshal for at få godkendt sammenkoblingen mellem den udenlandske bil og den danske campingvogn. Det koster nogle få euro og tager ikke ret lang tid, siger Stefan Rosendal.