Margueritruten

FERIE

Tag den smukke omvej

Margueritruten snor sig forbi nogle af Danmarks mest spændende attraktioner - og campingpladser - og gennem nogle af landets smukkeste landskaber.

Af Kirstine Krefeld Foto: Daniel Villadsen, VisitDenmark og Naturstyrelsen

’Uanset, hvor langt du er gået ad en dårlig vej, så vend om’, lyder et gammelt kinesisk ordsprog. 

Det er den slags kloge ord, man kommer i tanker om, når man sidder fast i en kø på motorvejen og spekulerer på, om der ikke snart kommer en afkørsel. 

Var du kørt ad Margueritruten, var du formentlig ikke nået hurtigere frem, til gengæld havde turen været smuk, og du var sluppet for frustration, elastikkørsel og stadigt mere påtrængende tissetrang. 

Margueritruten er den særlige, snørklede danske turistrute, der er markeret med de brune skilte med en marguerit på, og som leder dig forbi hundreder af Danmarks mest kendte seværdigheder og gennem noget af landets mest maleriske natur. 

Margueritruten

Stil campingvognen og kør en tur  

Ifølge Naturstyrelsen udgør ruten i dag i alt 4.218 kilometer vej, så der er kilometer nok at begive sig ud på. 

Den blev oprindeligt markedsført som en rute på 3.600 kilometer, dels er ruten flere steder blevet udvidet, dels foretog Naturstyrelsen i 2016 en ny opmåling, hvor man brugte GPS-koordinater i stedet for at måle med en lineal på et kort, og så viste det sig, at ruten alt i alt var lidt over 600 kilometer længere end antaget. 

Margueritruten

Ruten kommer ud i de fleste afkroge af Danmark – med undtagelse af Bornholm og øerne i Kattegat og Vadehavet. Det betyder, at du stort set altid kan finde en del af Margueritruten tæt på DCUs 19 campingpladser. 

Måske leder den ikke direkte derhen, hvor du skal, men landskabet er som regel omvejen værd. Hele strækningen er tilgængelig for biler og motorcykler, men mange steder følger den nogle meget smalle landeveje, der ikke er velegnede for campingvogne og busser. 

Derudover er den yderst velegnet til at cykle på. Derfor: Find en god campingplads, sæt campingvognen fra jer og tag på eventyr i lokalområdet. 

Margueritruten

Kunne have heddet Mælkebøtteruten 

Måske skulle man tro, at Margueritruten stammede fra dengang, privatbilismen for alvor gjorde sit indtog i 1960’erne, og søndagsturen var populær, men nej. Den kringlede vej blev først indviet i 1991 – den 24. april for at være helt nøjagtig – af H.M. Dronning Margrethe i Fredensborg. 

Den oprindelige tanke var, at ruten skulle have været indviet på H.M. Dronning Margrethes fødselsdag otte dage tidligere, men det kunne ikke lade sig gøre. Margueritruten kunne være blevet døbt ’Mælkebøtteruten’, efter danskerne kårede den gule sag til at være Danmarks nationalblomst i Poul Thomsens legendariske TV-program ’En naturlig forklaring’, men blev altså i stedet opkaldt efter H.M. Dronning Margrethe og hendes yndlingsblomst, margueritten. 

Margueritruten

”Marguerite” er både det franske ord for blomsten og en fransk variant af navnet Margrethe – og rutens navn er desuden inspireret af det smykke, som dronningens mor, Ingrid, fik lavet til sit bryllup med den senere kong Frederik IX i 1935 – og som H.M. Dronning Margrethe efter sigende bar som ”noget lånt” til sit eget bryllup. Så jo, der er tænkt meget over det navn. 

Et større puslespil 

Selv om ruten ikke er mere end knap 34 år gammel, stammer idéen til den fra 1970’erne, hvor Danmarks Turistråds daværende markedschef i New York Aksel Dessau foreslog, at der blev oprettet såkaldt ’grønne veje’ gennem Danmark. 

I USA havde amerikanerne længe haft deres ’scenic routes’, franskmændene deres ’Route du Vin’ og østrigerne deres ’Schlösserstrasse’. 

Det var dog først med oprettelsen af Turismens Fællesråd i 1987, at ideen til den danske pendant blev ført ud i livet med det i dag opløste råds direktør Jørgen Hansen som ildsjæl. 

De første dele af ruten blev udarbejdet af Turismens Fællesråd i samarbejde med Vejdirektoratet, regioner og kommuner således, at den fører forbi Danmarks hundrede vigtigste internationale seværdigheder og i alt langt over tusind større eller mindre seværdigheder og attraktioner. 

Margueritruten

Det var et indviklet og tidskrævende puslespil med mange hensyn, som ikke blev mindre kompliceret, da Margueritruten blev relanceret i 2010, efter at ruten blev ændret og forlænget i 21 kommuner. 

Nej, Margueritruten er bestemt hverken den hurtigste eller nemmeste måde at nå fra punkt A til punkt B på, men - lettere omskrevet efter den græske filosof Aristoteles - så er lykke ikke et mål, vi når for enden af vejen – det er selve den vej, vi tager. 

Vidste du… 

At Margueritruten følger et sammenhængende forløb og aldrig passerer den samme vej to gange? 

At den brune baggrundsfarve på Margueritruteskiltet er den internationalt vedtagne farve til skiltning af seværdigheder? 

At ordet marguerit kommer af det franske ord marguerite, som igen kommer af det græske margarites, der betyder perle? 

Få ruten på din telefon 

Det er muligt at downloade Margueritrutens forløb til din smartphone og din GPS fra Naturstyrelsen.dk eller Visitdenmark.dk. Søg på ’margueritruten’. 

Mere inspiration 

Politikens Forlag har i ’Turen går til’-serien udgivet ”Turen går til … Danmark ad Margueritruten”. 

Margueritruten

Den gennemgår landet egn for egn med seværdigheder, spisesteder, aktiviteter m.v. Se mere på Politikensforlag.dk

Meld dig ind

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 19 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • 20% rabat på hytter i lavsæson
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her