Campingferie
Tag på campingferie i Nordtyskland
Tyskland er et storslået rejseland, som byder på herlige oplevelser af enhver slags – også lige på den anden side af grænsen.
Af Torben Brandt
Det lyder muligvis ikke så sexet at fortælle, at årets ferie går til Tyskland. Men der er ingen grund til at hænge med næbbet, hvis familien har planlagt en tur til vort store, sydlige naboland, for Tyskland har så meget andet end julemarkeder at byde på og er i denne signaturs optik et meget undervurderet rejseland.
Tyske byer oser af charme, prisniveauet er lavere end i Danmark, maden er langt bedre end sit rygte, og alting fungerer. Og det gode er, at man ikke behøver at køre ret mange kilometer over grænsen, før Tyskland viser sig fra sin charmerende side.
Det oplagte valg
Du kan vanskeligt besøge det nordlige Tyskland uden at gæste Flensborg, der hører til delstaten Slesvig-Holsten. Byen i landets nordøstlige hjørne ligger få kilometer fra den danske grænse – kuperet og smukt ud til Flensborg Fjord.
Historisk set har byen tilhørt den danske krone i cirka 400 år. Det sætter fortsat sine tydelige spor på Flensborg, hvor det danske mindretal er stærkt repræsenteret. Mange skilte står på dansk, adskillige gader og stræder har danske navne, byen har en dansksproget avis, og en del af byens godt 90.000 indbyggere taler både tysk og dansk. Lige ovre på den danske side ligger den skønne DCU-Camping Kollund med udsigt over fjorden, og pladsen er et godt udgangspunkt, hvis I gerne vil på opdagelse i Flensborg og grænselandet.
De mange fristelser
Hører man til den aktive type, byder Flensborg på talrige indbydende vandre- og cykelruter i og omkring byen. Men for mange turister vil det nok i højere grad være den hyggelige stemning og de gode shoppingmuligheder, der lokker. Og der er mange fristelser i gågaden, som er Slesvig-Holstens længste shoppingstrøg med mange kædebutikker. Men også med adskillige specialbutikker til dem, der ikke gider have det, alle andre køber.
Hvis vejret ikke indbyder til at være udendørs, ligger der et par store indkøbscentre i udkanten af byen i skikkelse af Citti-Park og Fördepark. Begge centre har egne hjemmesider, hvor man kan læse mere om åbningstider og hvilke butikker, der ligger i centrene.
Byens ældste beværtning
Flensborgs måske bedst kendte gade er Rote Strasse, som går parallelt med den lange gågade. Her ligger hyggelige, gamle og velholdte huse som perler på en snor. Det er også i Rote Strasse, man finder byens ældste beværtning, Die Weinstube im Krusehof, der stammer fra 1700-tallet. Ud over hygge byder stedet på nogle aldeles fremragende tarte flambées, der oprindeligt er en specialitet fra Alsace-området, men som altså også serveres med stolthed i det nordlige Tyskland. Det minder om en tynd pizza – og så alligevel ikke, for en tarte flambée har helt sin egen smag.
Die Weinstube im Krusehof er i øvrigt så populær, at det er klogt at reservere bord, så man ikke går forgæves. Det gælder især i juletiden, men også på andre tider af året.
Foretrækker du at dyrke den dansk-tyske relation, er Borgerforeningens restaurant i gågaden et oplagt valg. Borgerforeningen blev stiftet i 1835 og har historisk set været et mødested for danskere i grænselandet. Stedet har rimelige priser og serverer en glimrende wienerschnitzel, som bestemt ikke bliver ringere af at blive fulgt til dørs af en velskænket fadøl.
Havnen
Et andet trækplaster i Flensborg er byens havneområde. Flensborg er historisk set en gammel søfartsby, og det er skønt at slentre rundt mellem molerne, mens man betragter skibene, der fredsommeligt skvulper i vandet. Skulle tørsten eller sulten melde sig, står masser af caféer, restauranter og beværtninger klar til at løse det problem.
På en tur i Flensborgs havneområde passerer man klassiske yachter i den rigtig dyre ende, men her ligger også flotte motorbåde, fiskerbåde og almindelige sejlskibe for den mere gennemsnitlige pengepung. Har man lyst til en havnerundfart i Flensborg Havn, er det også en mulighed.
Vil man vide mere om søfart og by, kan Schiffahrtsmuseum anbefales. Her fortælles byens historie med udgangspunkt i søfarten, og eftersom alle tekster står på dansk, er der ingen grund til at fortvivle, hvis det tyske skulle være blevet lidt rustent. Lige over for museet ligger byens historiske havn med flere ældre joller og fiskerbåde.
Hug på Husum
Tre kvarters kørsel sydvest for Flensborg ligger Husum, der har cirka 21.000 indbyggere og ligger ud til Nordsøen og Vadehavet.
Husum har mange farvestrålende og velholdte huse af ældre dato, der sammen med de brostensbelagte gader giver byen en særlig stemning. Også Husum har gode shoppingmuligheder, selv om antallet af butikker ikke helt kan måle sig med storebror Flensborg.
Byen er også kendt for sit slot, der er bygget i slutningen af 1500-tallet, og som i dag fungerer som et kulturelt mødested, hvor der afholdes koncerter og spilles teater. Hvis man besøger Husum om foråret, kan man på plænen foran slottet opleve et fascinerende skue i form af et bølgende hav af krokusblomster.
Skibe på grund
I Husum er der flere meters forskel på vandstanden ved høj- og lavvande. Det kan man ved selvsyn konstatere ved havnen, hvor skibene bogstaveligt talt står på bunden, når det er lavvande. Det er et fascinerende syn, ikke mindst når man samtidig kan se en pæl, der viser, hvor højt vandet historisk har stået i Husum, når heftige storme har trykket vandet ind i bunden af havnen. Værst var det i 1976, hvor vandet stod 5,66 meter over dagligt vande. Under normale forhold er der godt tre meters forskel på flod og ebbe, og når vandet vender tilbage, får skibene atter vand under kølen og kan stikke til søs.
Den hollandske indflydelse
På en rundtur i det nordlige Tyskland bør man også gæste den lille by Friedrichstadt cirka en halv times kørsel fra Husum. Det er en fantastisk hyggelig by med cirka 2.500 indbyggere, som historisk har været under hollandsk indflydelse og derfor kaldes hollænderbyen. Det afspejler sig også i de mange gavlhuse, der ligner noget, man kan finde i masser af hollandske byer. Kanalerne, som Friedrichstadt er så rig på, leder også tankerne hen på tulipanlandet. De mange kanaler giver den lille by en helt særlig stemning, når turister og lokale sejler rundt i lejede eller egne både.
På byens centrale torv ligger adskillige restauranter og caféer, som på de lune dage summer af liv, når herlighederne fortæres udendørs. Torvet huser også en turistinformation, der gerne leverer tips og forslag til, hvordan tiden i Friedrichstadt bruges bedst muligt.
Tolerancens by
Friedrichstadt er også kendt som tolerancens by, fordi den gennem tiden har givet plads til flere forskellige trosretninger. Byen har fem kirker, og for ikke at favorisere nogle frem for andre holder ingen af menighederne til på byens centrale torv, men er spredt rundt i bybilledet på lidt mindre iøjnefaldende adresser.
Den Danske Menighed er også repræsenteret her, hvilket den har været siden 1946. Hver søndag afholdes en højmesse i Mennonitkirken under ledelse af en dansk præst.
Tolerancens by gav allerede i det 17. århundrede jøder retten til at bosætte sig. På et tidspunkt boede der cirka 400 jøder i byen, og der blev bygget en synagoge, men da anden verdenskrig i 1938 nærmede sig, blev synagogen ødelagt. Bygningen er senere blevet restaureret og bruges i dag til kulturelle formål.
Tag cyklen med
Det kan være en god idé at tage cykler med til det nordlige Tyskland, fordi der mange steder er glimrende forhold for cyklister. Det gælder også Friedrichstadt, hvor den tohjulede er en nem måde at komme omkring på, og hvor de hyggelige småbyer i nærheden let nås på cykel.
Det gælder også Bergenhusen, der ligger cirka 17 km øst for Friedrichstadt og er kendt som storkelandsbyen, fordi storke i årevis har ynglet her. Ungerne kommer som regel til verden i løbet af maj eller juni, og derefter kan man opleve de smukke, voksne fugle flyve rundt efter føde til de forslugne unger.
Er benene til længere ture, er der fra Friedrichstadt lidt mere end 30 km ud til Vadehavet, hvor Tysklands måske bedst kendte fyrtårn, Westerhever, ligger. Turen derud er smuk gennem marsklandet, og er man på cykel, kan man komme ganske tæt på tårnet, mens man i bil skal betale tre euro for at holde på en parkeringsplads, der ligger to-tre kilometer fra tårnet.
På vejen tilbage til Friedrichstadt kan man overveje at lægge vejen forbi kurbyen Sankt Peter-Ording, der ligger cirka 13 km syd for Westerhever. Byen har i generationer tiltrukket gæster, der kommer for at rekreere og nyde den 12 kilometer lange sandstrand, som man både kan gå og cykle langs.
Her kan du bo
Mange danskere tager til Flensborg på endagsture fra Danmark, hvor det i givet fald vil være oplagt at bo på DCU-Camping Kollund, der ligger ca. 20 minutters kørsel fra Flensborg.
Foretrækker man at bo på den tyske side af grænsen, kunne et bud være Campingplatz Jarplund et par kilometer uden for Flensborg. En anden mulighed er Camping Mitte i Medelby, som ligger cirka en halv times kørsel vest for Flensborg og traditionelt tiltrækker mange danske campister.
I Husum ligger Husumer Campingplatz tæt på byen, mens man i Friedrichstadt f.eks. kan overnatte på Eider & Treene Campingplatz, der ligger få minutters gang fra centrum.
På DCU Booking kan I finde præcis den campingplads, der passer til jeres behov.