Tag på chokoladetur gennem Flandern
Flandern byder på utallige smagfulde, lærerige og udfordrende chokoladeoplevelser. Besøg fx et chokolademuseum, prøv selv kræfter med chokoladefremstilling eller oplev en af de berømte belgiske chocolatiers, der næsten forvandler chokolade til kunst.
En vaskeægte chokoladekultur
Flandern i det nordlige Belgien er verdenskendt for sin chokolade, og det spiller ligeledes en stor rolle i den belgiske kultur. I gennemsnit spiser hver belgier 6 kg chokolade om året, og landet producerer årligt 660.000 ton chokolade, hvoraf 450.000 eksporteres til andre chokoladeglade lande som fx Danmark. Uanset hvor man er i Belgien, kan man finde en chokoladeekspert – Belgien har ikke mindre end 320 chocolatier-mestre.
Drømmer man om selv at opleve de charmerende historiske byer og smage chokolade i verdensklasse, kan man nemt gøre det. Den bedste introduktion til belgisk chokolade fås på et af Flanderns såkaldte chokolademuseer, hvor der er mulighed for at lære mere om historien bag den populære spise og blive klogere på, hvad der kendetegner god kvalitetschokolade. Museet Choco Story kan opleves både i hovedstaden Bruxelles og middelalderbyen Brügge. Begge steder arrangeres forskellige workshops for børn og voksne, hvor der er mulighed for selv at fremstille lækre, belgiske chokolader, praliner og trøfler.
Vil man opleve chokoladehåndværk i verdensklasse, bør man besøge et af de mange ateliers, hvor de flamske chocolatiers holder til. Den anerkendte chokolade-konge Dominique Persoone i Brügge har taget chokolade til et helt nyt niveau, og i hans forretning sælges der alt fra chokoladelæbestift og -pulver, der kan sniffes, til chokolade med fx baconsmag, chilipulver og wasabi. Inden længe åbner chokoladekunstneren desuden en mindre fabrik ved siden af butikken, hvor besøgende har mulighed for at overvære fremstillingen af de eksperimenterende chokolader og selv deltage i workshops.
Af andre dygtige chocolatiers kan nævnes Gerbaud og Blondeel i Bruxelles, Joost Arijs og Yuzu i Gent samt Jitsk i Antwerpen. I alle byerne arrangeres guidede chokolade-ture, hvor man får mulighed for at besøge flere forskellige chokoladebutikker. Og i en region, der udover chokolade også er verdenskendt for sine øl, er det selvfølgelig oplagt at kombinere øl- og chokoladesmagning.
Skal der købes chokoladesouvenirs med hjem, er et af Bruxelles to ’chokolade-kvarterer’, Old Sablon og Royal Galeries, bestemt et besøg værd. Her kan man gå på opdagelse blandt utallige chokolademærker og -kunstnere.
Læs mere om Flanderns mange chokoladeoplevelser her