Telt, teltcamping, camping, telt året rundt, campingtelt, Poul Harkjær, Ninna Harkjær

Telt ligger man da i hele året

Ninna og Poul Harkjær er teltentusiaster, og selvom de tidligere både har haft camping- og teltvogn, kunne de ikke tænke sig at bytte teltet ud. Teltet er mere komfortabelt, mener de.

Teltet i bilens bagagerum, kogegrej, sovepose og liggeunderlag samme vej, og så af sted i løbet af få minutter. Sådan er det måske nok for nogle teltcampister, men ikke ægteparret Ninna og Poul Harkjær. For de fylder bilen med alskens udstyr, når de tager på teltcamping, hvilket de gør cirka 60 nætter om året på en gennemsnitlig campingsæson.

Tager en time at pakke 
For det er ikke gjort med telt, pløkker, luftmadrasser og et par gode soveposer, når Ninna og Poul Harkjær tager af sted. De gider ikke at gå ned på udstyr, og derfor pakker de f.eks. også to borde, nogle dejlige komfortstole, et veludstyret køkken, en elektrisk pumpe til at få luftteltet på benene, et solsejl, så man får nogle ekstra kvadratmeter at boltre sig på, en stor køleboks, en grill og en petroleumsovn, så man kan holde kulden stangen i ydersæsonen. Og nå ja – hunden Frenja og alt dens tilbehør hører også til en god telttur, og skal også tænkes ind i pakkeriet. Alt i alt tager det en times tid at få det hele ind i bilen.

– Når vi pakker, er det vigtigt, at vi får lagt tingene ind i bilen i den rigtige rækkefølge, så vi ikke skal stå og lede bagerst i bagagerummet efterhånden, som vi skal bruge tingene, fortæller Poul Harkjær.

Når teltet sættes op, har parret med tiden fået faste opgaver, så opsætningen kører som en velsmurt maskine. Cirka en time efter ankomsten er teltet på plads, der er luft i madrasserne, køleboksen er i fuld gang, stole og borde er slået op, og der kan tages hul på en velfortjent pilsner – eller brygges en varm kop kaffe, hvis vejret viser sig fra den friske side. 

Telt, teltcamping, camping, telt året rundt, campingtelt, Poul Harkjær, Ninna Harkjær

 

De mange muligheder
Men hvad er det, som gør teltcamping så tiltrækkende, at familien Harkjær har valgt netop denne campingform frem for andre?

– Komforten – og det må du gerne citere mig for, siger Poul Harkjær med et glimt i øjet, inden han tilføjer:
– Jeg kan godt lide, at der er så mange muligheder. En campingvogn har en meget fast opbygning med seng, siddegruppe og køkken, som er placeret, når man køber vognen. I teltet bestemmer vi først, når vi flytter ind, hvordan vi indretter det i dag. Måske gør vi det alligevel lidt på samme måde hver gang, men vi har muligheden for at gøre det forskelligt fra gang til gang, og det kan jeg godt lide. 

Ninna Harkjær nyder især, at der er mange kvadratmeter at være på i et stort telt, og så synes hun, at teltformen gør det lettere at komme i kontakt med andre campister på pladsen.  

– Har man campingvogn eller autocamper, sidder man tit inde i sin vogn eller i forteltet, hvorimod man som teltcampist meget ofte sætter sig udenfor. På den måde falder man lettere i snak med andre og kommer hinanden mere ved, og det er et stort plus, for det sociale er i høj grad det, det drejer sig om, når vi camperer, fastslår Ninna Harkjær. 

Der er dog også ulemper ved teltcamping. 
– Den største udfordring er nok, at det er tungt at bakse med sådan et telt, hvis man skal slæbe det ud og ind af bilen alene. Det telt, vi har med på denne tur, vejer eksempelvis omkring 35 kg, siger Poul Harkjær. 

Egen hjemmeside
Familien Harkjær er så glade for at ligge i telt, at de for cirka fem år siden oprettede hjemmesiden teltcamping.dk, hvor de deler ud af begejstring, gode råd, tips, tests og rejseberetninger til andre teltcampister – eller hvem, der måtte have lyst til at læse med. Parret har i øjeblikket fem forskellige telte – fra det store, rummelige og luksuøse lufttelt, til det mellemstore stangtelt og det lille spidstelt, der slås op i løbet af få minutter. Teltvalget afhænger blandt andet af lyst, turens længde og destination. 

Luksuscampister
De foretrækker Outwell-telte og er aktive i Outwell-fanklubben, der tre gange årligt arrangerer fællesture for ligesindede. Men det er ikke en religion, at der står Outwell på teltdugen, selvom valget er faldet på et lufttelt af netop det mærke denne weekend, hvor turen går til Trelde Næs Camping ved Fredericia. Her skal de være fra fredag til søndag sammen med ni andre teltfamilier fra Outwell-fanklubben. 

Heller ikke denne weekend går familien Harkjær ned på udstyr, for bilen er fyldt til bristepunktet, da den triller ind på plads 271, som Ninna og Poul er blevet anvist, så de kan ligge i nærheden af de andre deltagere på træffet.

Er I det, man vil kalde luksuscampister?
– Ja, det kan man godt sige. Når vi er af sted med alt det her udstyr, er det nok lidt glamping-agtigt, erkender Poul Harkjær, mens hans bedre halvdel fylder luft i teltet med den elektriske pumpe.
– Men andre gange er vi bare af sted med vores lille telt, hvor vi ikke har ret meget udstyr med, så det varierer lidt fra gang til gang. Og vores fem telte koster tilsammen mindre, end hvis vi havde købt selv den mindste campingvogn på markedet, tilføjer han. 

Telt, teltcamping, camping, telt året rundt, campingtelt, Poul Harkjær, Ninna Harkjær

 

Nuancer i regnen 
Ninna og Poul Harkjær mødte hinanden i 1983 gennem spejderbevægelsen, hvor de begge var aktive. Camping- og teltlivet lå derfor lige til højrebenet fra forholdets begyndelse, og de har i årenes løb været på et utal af campingture, ikke kun i telt, men også i telt- og campingvogn. De har ikke lyst til at købe campingvogn igen, hvorimod en teltvogn måske kunne komme på tale i fremtiden. 

– Vi har haft teltvogn tidligere, og jeg vil ikke helt afvise, at vi kunne finde på at købe sådan én igen engang, men indtil videre er vi glade for vores telte. Jeg synes, man er dejligt tæt på naturen, og jeg elsker, når jeg ligger inde i teltet og lytter til nuancerne i regnen, siger Poul Harkjær. 

Heller ikke kulde og sne holder parret fra at campere i telt. 
– Vi skyder som regel teltsæsonen i gang i forbindelse med Ferie for Alle-messen i slutningen af februar. Vi har boet i teltet, hvor det var fem graders frost udenfor, men når vi har petroleumsvarmeren med, kan vi uden problemer sidder i korte ærmer inde i teltet uden at fryse. Om sommeren har vi ikke ovnen med, men vi bruger den, når vi er af sted i ydersæsonen og om vinteren, siger Ninna Harkjær, inden hun går over for at hilse på et af de nye par, der er med på træf for første gang. Det sociale aspekt må jo ikke glemmes. 

DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her