Nybegynder, ny campingvogn, Bella Center, campingmesse

Nybegynder

Vælg den rigtige campingvogn fra starten

Der er god økonomi i at gøre dig nogle grundige overvejelser, inden du køber din første campingvogn.

Tekst: Ejvind Rasmussen

Erfaringen viser, at førstegangskøbere af campingvogne ofte skifter til anden vogn efter et til to års forløb. Ethvert skift koster penge, så er man førstegangskøber, betaler det sig at gøre nogle overvejelser, inden man bevæger sig ud på det store marked, hvor der er et utal af varianter at vælge imellem, så man kan godt blive forvirret. 

Ny eller brugt 
Er det første gang, man skal ud med vogn på krogen, kan det være en idé at begynde med en brugt vogn, indtil man finder ud af, om det er det rette valg af både vogn og ferieform. Ethvert skift vil nemlig koste penge, og tabet er mindre på en brugt. Mange synes ikke om at købe en vogn, som andre har boet i, men lejer man hotelværelse, sommerhus eller hytte, har andre jo også boet der. 

Nybegynder, ny campingvogn, vælg den rigtige campingvogn, rundsiddegruppe

 

Rejse- eller fastliggervogn?
Inden køb bør man gøre sig klart, hvad vognen skal bruges til. For det er vigtigt, om det skal være en hurtig rejsevogn, eller den skal stilles fast op på en campingplads en hel sæson. I sidstnævnte tilfælde er størrelse i forhold til bil af mindre betydning. Campingforhandleren vil kunne fortælle hvor stor en vogn, der må hægtes på bilen, og om ens kørekort skal udvides for at måtte køre med ekvipagen. Hvis totalvægten på bilens og campingvognens registreringsattester sammenlagt er højere end 3.500 kg, kan du ikke køre vogntoget med dit almindelige B-kørekort. Så skal du have BE-kørekort, hvor du kan køre med en samlet totalvægt på hele 7.000 kg.
Vil man ud og se nye steder i ferien, gælder det om, at man ikke vælger en alt for tung vogn, hvis man ikke har tilstrækkelig motorkraft, for det er ikke altid et spørgsmål om, hvad bilen må trække. Det, der betyder noget, er, hvad den kan trække. Er motorkraften for lille eller gearingen for høj til kørsel med campingvogn, kan turen blive trættende, da man konstant skal skifte gear. Her vil en erfaren campingforhandler altid kunne give gode råd.

Beklædning
I hovedtrækkene er der i dag tre forskellige udvendige beklædninger til campingvognen. Hammerslåede plader, glatte aluplader, eller en eller anden form for plast. De hammerslåede plader er ret modstandsdygtige over for ridser, men får de en større skade, kan udbedringen være ret vanskelig. 
De glatte aluplader er derimod mere sarte over for ridser, men til gengæld lettere at reparere end de hammerslåede. Beklædning med glasfiberplader får en stadig større udbredelse, og får de en skade, er de i lighed med de glatte aluplader ret lette at udbedre. 
I visse brochurer angives, at vognens tag er i ”haglsikker udførelse”, men erfaringen viser dog, at opholder man sig i syden under et kraftigt haglvejr, kan taget totalskades. Ved nutidens vogne er fronten ofte udført i formstøbt plast, som kun specialværksteder kan reparere på en tilfredsstillende måde. 

Indretningen
En campingvogn er en feriebolig på hjul, hvor hele familien skal kunne trives, og da feriedagene gerne skulle være nogle af årets bedste, betaler det sig at bruge tid på at gennemtænke, hvordan vognen vil fungere både ved dag og ved nat. Det har ikke altid noget med vognens størrelse at gøre, snarere hvordan indretningen passer til familiens sammensætning. Der findes store vogne, som kun er egnet til to, og små vogne hvor der er god plads til far, mor og to børn. Generelt kan siges, at er der for lidt gulvplads, opstår der let ”gnidninger” i familien. 

Nybegynder, ny campingvogn, vælg den rigtige campingvogn, køkkenplads

 

Sovepladser
Det er vigtigt at vurdere sovepladsernes antal, størrelse og ikke mindst fordeling. Har man mindre børn, er det rart, at de kan komme i seng i deres egen afdeling, som kan aflukkes fra den øvrige beboelse. Agter man at beholde vognen en årrække fremover, bør man også overveje, hvordan sovepladserne er fordelt, når børnene vokser til. 
Er man en familie med to-tre børn, der gerne vil ud at se sig om i ferien, er en vogn med køjesenge ofte et godt valg. Man kan komme af sted i en mindre vogn og alligevel have god gulvplads. Samtidig giver køjer adskilte sovepladser, hvilket kan være en fordel ved store børn af forskellige køn, og ved mindre børn, der ikke altid kan lade hinanden i fred ved sengetid.
Ved valg af køjevogn bør man undersøge, om der er en sikker stige og sengehest.
Sovearealernes størrelse kan variere en del. I de helt unge år kan en dobbeltseng på 130 cm i bredden godt gå an, men er man lidt ældre, bør man vælge en vogn med et bredere soveareal.
Drejer det sig om to enkeltsenge er en bredde på 70 cm tilfredsstillende, men 80 cm øger komforten betydelig.

Nybegynder, ny campingvogn, vælg den rigtige campingvogn, senge

 

Varmeanlæg
Varmeanlægget bør man ofre mere end almindelig opmærksomhed, for har man det ikke lunt inden døre, kan hyggen hurtigt forsvinde. Inden køb bør man overveje, hvor stor en del af året vognen skal bruges. Vil man kun på tur de tre sommermåneder, er en gasvarmeovn fuld tilstrækkelig, men vil man også have påsken og efterårsferien med, er et blæservarmeanlæg nødvendigt for at have det rart. 
Er man helårscampist, er det mest komfortable et regulært centralvarmeanlæg, men der er jo ingen grund til at vælge en tungere og dyrere løsning, hvis man ikke bruger vognen ved vintertide. 

Sammenlign
Inden køb betaler det sig normalt at besøge flere forhandlere og ikke handle i øjeblikkets begejstring, men samle en stak brochurer, så man i ro og mag derhjemme kan sammenligne de forskellige vogne, deres størrelse, vægt, lasteevne, udstyr, indretning m.v., og på den måde nøje vurdere, hvad man får for pengene. Lasteevnen bør ikke være mindre end et par hundrede kilo, og kugletrykket bør i tom tilstand ligge omkring 35 kg. Bemærk, at tallene efter modelbetegnelsen ikke kan bruges til noget, da de ikke refererer direkte til vognenes størrelse i en sammenligningssituation. 
Der findes ingen dårlige produkter på det danske marked, og holder man sig til de kendte mærker, kan man roligt gå ud fra, at man får en god vogn, som man kan have glæde af mange år frem i tiden. Samtidig kan man glæde sig over, at hovedparten af de danske campingforhandlere normalt yder en service, der går langt ud over det påkrævede – også efter købet. 

    DCU medlemskab collage

    Danmarks største camping-fællesskab

    Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

    • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
    • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
    • Rabat på attraktioner i hele Danmark
    • Teknisk rådgivning
    • Rabat på service hos DCU Servicecentre
    • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

    Bliv medlem her