INSPIRATION
Vintercamping i telt med brændeovn
Kenneth Astrup er PTSD-ramt pensioneret politimand, som har fundet en stor glæde ved at campere alene i telt i løbet af vinteren. Han holder uden problemer varmen ved hjælp af en medbragt brændeovn.
Tekst og foto Kenneth Astrup
I vinter kørte der en fantastisk serie om Siriuspatruljen på DR, og forhåbentlig kan denne artikel måske inspirere og bringe eventyret tættere på campister, selvom det kan foregå i ens nærområde, ja for den sags skyld i baghaven.
Inden for det sidste par år har jeg som PTSD-ramt pensioneret politimand fundet stor glæde ved at benytte retten til fri teltning i mange af statsskovene. Der er en dejlig fred og ro i skoven, og skal man overnatte i skoven og sørge for sig selv, bibringer det oplevelsen mange ekstra dimensioner.
Inspiration på Youtube
Jeg genopdagede min tidligere teltkarriere ved at begynde i det små på en campinglads i august. Da efteråret meldte sin ankomst, tænkte jeg, at det måtte være muligt at campere i telt hen over vinteren, og jeg begyndte at gennemtrawle YouTube for videoer om emnet. Stor var min glæde, da denne aktivitet er relativt kendt og udbredt i andre lande som Canada og USA og til dels i Skandinavien.
Telt med plads til skorsten
Jeg ekviperede mig med et Robens "kettle" spidstelt med udgang til skorsten samt med en brændeovn fremstillet til formålet, og fruen og jeg drog i oktober samme år til Møn for at tilbringe en weekend på en campingplads . Vi blev velsignet med masser af regn og blæst samt moderate temperaturer. Vi erfarede, at en brændeovn uden problemer varmer et telt op, når det er 10-12 grader udenfor, men også at det havde været en god ide at brænde den til inden brug i teltet, da vi kortvarigt måtte evakuere teltet, mens brændeovnens overflade "dampede" af med masser af røg til følge.
Fik mod på mere
Min hustru erkendte efterfølgende, at vintercamping i telt uden toilet osv. måske ikke var hendes spidskompetence, hvilket egentlig passer mig fint, da jeg foretrækker at have denne oplevelse i ensomhed. Efterfølgende fik jeg mod på mere og indledte min karriere som rigtig teltligger om vinteren. Den første nat alene i skoven var alligevel en smule grænseoverskridende, hvor det gjaldt om at tøjle og udfordre sin fantasi, der jo gerne vil løbe om hjørner med en. I dag er jeg helt tryg og rolig i mit eget selskab i skovens mørke og nyder lydene fra skovens dyr: Ugler, gæs og råvildt eller grævlinger, der pusler i skovbunden.
Skiftede telt
Jeg udskiftede mit Robens telt til et mindre Robens Klondyke small, der er mere passende til 1-2 personer. Det er fortsat et kettle-telt (fordi det lidt har form som en kedel) fremstillet i bomuld og polyester og med udgang til skorsten. Det et relativt tungt telt på omkring de 10 kilo, og da brændeovnen vejer 12 kilo oveni, sætter det en grænse for, hvor langt væk bilen kan holde. Til gengæld er teltdugen åndbar, og jeg slipper fuldstændig for kondens, selvom jeg laver mad, kaffe osv. på brændeovnen. Jeg har dog fremstillet en skovslæde af en brugt cykelanhænger, så jeg kan bevæge mig ad stier længere væk fra bilen.
Som et let set up til ren vandring har jeg en Helsport Lavvu (tipi/spidstelt) på 4 kilo samt en Winnerwel sammenfoldelig brændeovn i titanium, der inklusiv skorsten vejer hele 2 kilo.
Har overnattet i minus 13 grader
Hvor koldt kan det være, før det bliver ubehageligt? Det ved jeg faktisk ikke. Den laveste temperatur, jeg har været afsted i, er -13 grader, og jeg havde ingen som helst problemer med at holde varmen i teltet, hvor jeg målte 32 grader i toppen af teltet og 19 grader langs jorden. Dette endda ved moderat fyring i brændeovnen.
Jeg lader ovnen brænde ud af sikkerhedsmæssige hensyn, inden jeg finder i soveposen, og skulle en fyldt blære vække mig i løbet af natten, har jeg en flaske til formålet indenfor rækkevidde fra soveposen. Om morgenen fyrer jeg op i brændeovnen igen og forlader soveposen, når der i løbet af kort tid er blevet varmt i teltet.
Under brændeovnen har jeg placeret et brandtæppe fra Biltema, så gløder mv. ikke kan ødelægge teltets bund eller forårsage brand.
At kombinere teltets hygge med en brændeovns charme kan bare noget helt særligt. Det er lidt tankevækkende, at en ganske tynd teltdug kan beskytte en mod vejrliget, og at brændeovnen med skovens eget nedfaldstræ giver masser af varme. Det er jo ikke nær så bekvemt som en campingvogn med gulvvarme og vandskyllende toilet og bad i servicebygningerne. Til gengæld er det ret meget andet.
Kort om Kenneth
- Navn: Kenneth Astrup Alder: 54 år
- Civilstand: Gift med Kirsten, der er sygeplejerske
- Bopæl: Jyllinge, nord for Roskilde, tæt på fjord og skov
- Job: PTSD-ramt efter 32 år i politiet og nu førtidspensioneret
- Fritidsinteresser: Camping med vores t@b 320 og telt, vandring, havkajak, knivbygning og masser af fysisk træning. Interesser, jeg langt hen ad vejen dyrker på grund af min lidelse